Tanzánia
Zanzibár Kisokos 2023 – minden, amit tudni érdemes a szigetről (utazás, látnivalók, érdekességek)

Zanzibár Kisokos 2023 – minden, amit tudni érdemes a szigetről (utazás, látnivalók, érdekességek)

Kelet-Afrika partjaitól nem messze emelkedik ki az Indiai-óceánból maga a földi paradicsom, azaz Zanzibár. Az egzotikus szigeten fehér homok és kristálytiszta gyönyörű víz fogadja az idelátogató embereket, de ez egyáltalán nem minden! Ezen a helyen ugyanis garantáltan nem fogsz unatkozni! Maszájok, trópusi gyümölcsök, majmok, óriás teknősök, delfinek és további megannyi kaland vár rád itt!

Fotó: csónakkal az Indiai-óceánon /Mihály Gábor/

Tanzánia

Tanzánia egy Kelet-afrikai ország, amely Magyarországnál tízszer nagyobb területen helyezkedik el. Korábban brit mandátum terület volt, amely végül 1961-ben nyerte el függetlenségét Tanganyika köztársaságként. 1964-ben egyesült Zanzibárral és az ország új neve végül ebből alakult ki: TAN (Tanganyika) + ZAN (Zanzibár) + IA

Fotó: Iskola Tanzániában /Mihály Gábor/

Az ország legnépesebb városa az óceánparton található közel öt millió fős Dar es-Salaam, ami érdekes módon nem Tanzánia fővárosa. Ezt a szerepet ugyanis az ország közepén elhelyezkedő Dodoma tölti be. Tanzánia lakossága 57 millió fő, illetve az időeltolódás Magyarországhoz képest +2 óra. Pénznem a tanzániai schilling, de szinte mindenhol elfogadják az amerikai dollárt is. Itt figyeljünk a gyártási évre, mivel a 2009 előtt nyomtatott bankjegyeket nem fogadják el! Az ország hivatalos nyelve a szuahéli és az angol. Közlekedés iránya pedig bal oldali, mint a briteknél.

Zanzibár 

Fotó: Zanzibár fehér homokos partja /Mihály Gábor/

Zanzibár egy Tanzániához tartozó szigetcsoport, melyhez két nagyobb (Unguja és Pemba) és több kisebb sziget tartozik. Neve a perzsa eredetű ,, Zangi bar “ szóból eredet, ami magyarul csak egyszerűen ,, a feketék partja ”. Székhelye és legnagyobb települése Zanzibár City, amelynek híres óvárosa a sokat látogatott Stone town. Unguja, vagyis amit mi turisták csak Zanzibárnak hívunk Vas megyével megegyező területű. Lakóinak száma körülbelül egy millió fő. A sziget egész Kelet-Afrika legfelkapottabb nyaralóhelye, ami nem is csoda a természeti kincseit és tengerpartját elnézve. A fűszerszigetnek is becézett Zanzibáron, ugyanis minden megtalálható, ami egy egzotikus szigeten felfedezhető. Fehér homok, gyönyörű kristálytiszta víz, rengeteg pálma, trópusi gyümölcsök és megannyi érdekes állat.

Fotó: banánok minden színben és méretben /Mihály Gábor/

Zanzibár történelme röviden és tömören

Zanzibár első állandó lakói, az ezer évvel korábban, Kelet-Afrikából érkező hadimu és tumbatu népek voltak. Bár a perzsa, arab és indiai kereskedők már közel kétezer éve látogatták a szigetet afrikai kereskedésük során, lábukat mégiscsak a XI-XII. században vetették meg először Zanzibáron, amikor elkezdtek keveredni a helyi törzsekkel.

Fotó: Stone town utca részlet /Mihály Gábor/

Ezért érezhető a szigeten az arab, indiai és perzsa hatás a kultúrában és az építkezésben is egyaránt. A sziget később a XVI-XVII. században portugál birtok volt. 1698-tól Omán szultánjának fennhatósága alá került a sziget.

Fotó: indiai faajtó Zanzibárban /Mihály Gábor/

1896. augusztus 7-én kirobbant a világ legrövidebb háborúja, amelyben a zanzibáriak mindössze 35 perc után meg is adták magukat a briteknek. A brit követeléseknek eleget téve megszűnt Zanzibár kulcsszerepe a rabszolga-kereskedelemben, amelyet még az Ománi Szultánság vezetett be a XVII. században. 1964-ben végül egyesült a frissen megalakult Tanganyikai köztársasággal Tanzánia néven. Manapság a sziget az egyik legkedveltebb egzotikus desztinációvá vált a Földön.

Hogyan utazhatunk a szigetre?

Jelenleg sajnos nincs közvetlen repülőjárat Magyarországról Zanzibárra, így kizárólag csak átszállással tudunk ide utazni. A legnépszerűbb utazási lehetőségek a KLM légitársasággal, Amszterdamon keresztül, vagy a katari QATAR Airways-sel Dohán keresztül. Természetesen ezeken kívül is vannak még további lehetőségek, mint például Nairobi-n, Dubai-on vagy Adisz-Abeba-n átszállva. Általában ezek az utak 12-18 órát vesznek igénybe, így semmiképpen se mondható rövidnek.

Fotó: KLM légitársaság gépe Zanzibárban /Mihály Gábor/

Milyen papírok, vízum és oltás szükséges a beutazáshoz?

Tanzániába és Zanzibárba való belépéshez kötelező vízummal rendelkeznünk. Ezt már az utazás előtt, akár online is megigényelhetjük, de a helyszínen is megtehetjük. Az ára 50 $ fejenként és fontos, hogy az útlevélnek legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie a beutazáskor. Kilépéskor a repülőtéren kilépési illetéket NEM kell fizetni!

Fotó: útlevél és vízum ellenőrzés a reptéren /Mihály Gábor/

Tanzániába és Zanzibárra történő utazás során NEM SZÜKSÉGES a COVID 19 védőoltás, valamint PCR teszt SEM szükséges a belépéshez.

Az országba való belépéskor elképzelhető, hogy egyes utasokon véletlenszerű rutin orvosi vizsgálatot végeznek.

A hivatalos pénznemük a tanzániai shilling, de ahogy korábban már említettem a turisták által látogatott helyeken az amerikai dollárt is elfogadják. Bankártyával nem mindenhol lehet fizetni, így elsősorban a kézpénzes fizetést preferálják.

Zanzibár időjárása, avagy mikor utazzunk a szigetre?

Zanzibár éghajlata trópusi, így egész évben 26-34 fok között mozog a hőmérséklet és emellett a páratartalom is nagyon magas. Néhány hónapot leszámítva forró napos az időjárás és csapadék nagyon ritkán fordul elő. Az óceán vizének hőmérséklete pedig egész évben 25-30 fok között mozog.

Fotó: trópusi forróság januárban /Mihály Gábor/

Az utazásra a legideálisabb időpont a január és február, valamint a júniustól-októberig tartó időszak. Ilyenkor nagyon meleg az időjárás és eső is nagyon ritkán fordul elő. A március végétől június elejéig tartó időszakot esős évszaknak nevezik. Ilyenkor találkozhatunk a legtöbb esővel és záporral a szigeten. Természetesen ne azt képzeljük el, hogy három hónapon át esik az eső, mivel ez így nem teljesen igaz, viszont folyamatosan elfordulnak kisebb és nagyobb záporok. Ez leginkább a szerencse kérdése, hogy mikor milyen időt fogunk ki. Az októbertől december elejéig tartó időszak ismét esősebb, de ez már jóval kellemesebb, mint például az április, amikor a legtöbb csapadék várható Zanzibárban.

Fotó: égigérő pálmák /Mihály Gábor/

A hőmérsékleteket elnézve decembertől márciusig a legmelegebb az időjárás, mivel ilyenkor jóval 30 fok felett van az átlaghőmérséklet. A leghűvösebb hónapok pedig az esős évszak után lévő június és július, amikor 26-29 fok között mozog a hőmérő higanyszála. Ugye milyen jó lenne, ha nálunk is ennyi lenne a leghidegebb hónapokban?!

Fotó: karácsony Zanzibárban /Mihály Gábor/

A sziget legnépszerűbb strandjai

Zanzibárnak rengeteg kiváló strandja van, amelyek mind szebbnél-szebbek, így hát nagyon nehéz a választás melyiken töltsük el a szabadságunkat. A magas pálmafákkal szegélyezett, fehér homokos partok egytől egyig különlegesek, viszont ne feledkezzünk meg egy fontos tényezőről sem, ami az árapály jelenség. Zanzibáron néhány helyen ugyanis több száz méterre is visszahúzódik az óceán, így apálykor nehéz lubickolni az vízben, legalábbis nagyon be kell gyalogolni. Ellenben dagálykor a vízszint megnő, jönnek a hullámok és élvezhetjük az Indiai-óceán harminc fokos vízét.

Fotó: a fehér homok és a türkizkék óceán /Mihály Gábor/

Nungwi: A sziget egyik leghíresebb és legnépszerűbb strandja Zanzibár északi részén található. A homok vakítóan fehér, az óceán pedig gyönyörű türkizkék színű és ami nagyon fontos az árapály nem érezhető annyira,mint a sziget keleti oldalán. Rengeteg itt a turista és nagyon sok a helyi lakos is, mivel ez a sziget egyik legnépesebb halászfaluja. Éttermek, bárok és sok ember jellemzi, ahol garantáltan nem fogunk unatkozni.

Fotó: helyi halászhajó /Mihály Gábor/

Kendwa: Tovább a sziget nyugati felén, közvetlenül Nungwi után következik. A tengerpart úgyszintén hitetlenül gyönyörű, viszont itt már kevesebb a helybéli, mivel ez egy sokkal kisebb településen helyezkedik el. Nyugodt, családias partszakasz, ahol egymást érik a resortok és a hotelek. A milliomosok partjának is nevezik, ami nem véletlen a szállodákat elnézve.

Fotó: tengerparti kényelem a luxushotelekben /Mihály Gábor/

Matemwa: Zanzibár keleti részének legészakibb pontja, amely egy igazi búvárparadicsom. A parttal szemközt találjuk a Mnemba szigetet, ami kedvelt sznorkelező hely, legalábbis a mellette lévő korallok. A szigetre ugyanis kizárólag az ott megszálló turisták tehetik be a lábukat, amiért éjszakánként akár kétezer dollárt is fizethetnek. A Matemwa partszakasz nyugodt és csendes hely, ahol csupán pár éttermet és bárt találunk.

Fotó: Matemwa /Mihály Gábor/

Kiwengwa: A keleti oldal egyik kedvelt partszakasza, ahol rengeteg gyönyörű és minőségi hotelt találunk. A part elképesztő így garantáltan élvezni fogjuk az itt töltött időt. Rengeteg ember és szórakozási lehetőség van itt és ezenkívül lépten nyomon megtalálhatóak a vízparton fel-alá sétáló maszájok.

Fotó: maszájok Kiwengwán /Mihály Gábor/

Bwejuu: A következő tengerparti rész a nyugalmáról híres, ahol csupán csak pár hotelt találunk elszórva a parton. Magas pálmafák és úgyszintén elképesztő vízpart jellemzi.

Paje: Kétségkívül a vízi sportok kedvelőinek kedvez leginkább. A szeles parton mindenhol kite szörfösökbe botlunk, de természeten a kezdők is megtanulhatják és élvezhetik ezt az izgalmas sportot. A település strandja remekül kiépített, ezért sok étterem, bár és szállás található a környéken, valamint a partszakasz különlegessége az árapály változás. Egy-két kilométeres sávban változik az óceán, így apálykor igazi aranybánya a helyieknek. A visszahúzódó India-óceán pocsolyáiban mindenhol kagylókkal, sünökkel és tengericsillagokkal találkozhatunk.

Fotó: Kite szörfös apály idején /Mihály Gábor/

Jambiani: Déli irányba a Paje Beach folytatása. Itt már jóval kevesebb a turista, így sokkal romantikusabb is a partszakasz. A vízi sport szerelmesei azonban itt is élvezhetik az egzotikus Zanzibárt.

Fotó: egzotikus partszakasz /Mihály Gábor/

Kizimkazi: Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban elérkeztünk Zanzibár déli oldalára, ami a delfinekről híres. Ez egy félreeső nyugodt üdülőhely, ahova leginkább a pihenni vágyók utaznak, legyen szó párokról vagy családosokról.

Zanzibár látnivalói – Mit érdemes megnézni?

Zanzibár City (Stone town)

Zanzibár fővárosa a sziget nyugati részén fekszik, amelynek híres óvárosa, a Stone town. A különböző építészeti stílusokat bemutató városrészben egyaránt megtaláljuk a keresztény és a muszlim templomokat, valamint az arab, perzsa, indiai és afrikai motívumokat is egyaránt. Látnivalói között az egyik legismertebb a régi erőd, vagyis Old Fort. Ezt az erdőt még az arabok építették a XVII. században, a portugál támadások elleni védelemre.

Fotó: a vallások is megférnek egymás mellett egy helyen és egy képen is /Mihály Gábor/

Az erőd és a tengerpart között találjuk a Forodhani kertet, ahol esténként finomakat ehetünk. Ilyenkor kifőzdékkel telik meg a park, ahol megkóstolhatjuk a helyi finomságokat. Ezenkívül zöldség és gyümölcs piacot is találunk a városban, valamint hús és hal piac is várja az erős gyomorral rendelkező kiváncsi turistákat.

A következő látnivalók a Csodák háza és a Freddy Mercury Múzeum. Az első korábban szultáni palota volt, manapság pedig Művészeti Múzeumként funkcionál, míg a második a Zanzibáron született Freddy Mercury emlékháza, ahol a híres énekes emléktárgyait nézhetjük meg.

Börtön-sziget (Changuu-Island)

A Stone town-t kipipálva a szemközti kis sziget lehet a következő állomás. A Börtön-szigetként is  elhíresült aprócska sziget az óriás teknőseiről híres. A mindössze 20-30 perces hajóútnyira található sziget, a kikötőből könnyedén elérhető  az ott várakozó csónakosokkal.

Fotó: óriásteknősök /Mihály Gábor/

Jozani – Chwaka Bay Nemzeti Park

Zanzibár közepén található a sziget egyetlen nemzeti parkja. A világon egyedül itt tekinthető meg a híres vörös colobus majom, valamint ezenkívül számos további állatfaj és fafajta nézhető meg. A mangrove erdőben kialakított túraútvonal pedig úgyszintén páratlan látnivaló a nemzeti park területén.

Fotó: vörös colobus majom /Sajtos Anita/

Fűszerfarmok

Zanzibár szigetén több fűszerfarm is található, amit nem érdemes kihagyni. A fűszerszigetként is becézett Zanzibáron rengeteg ismert és érdekes fűszernövényt találunk meg és egy ilyen túra alkalmából ezeket közelebbről is megismerhetjük.

Mnemba-sziget (sznorkelezés)

Ha egy igazán szép helyet akartok látni akkor a Mnemba-sziget semmiképp se maradjon ki. A Matemwa partszakaszról könnyedén elérhető csónakkal a sziget és a körbevevő homokpadok és korallzátonyok. Útközben akár még delfinekkel is találkozhatunk és búvárkodás közben megismerhetjük az Indiai-óceán megannyi halfaját és tengeri élőlényeit.

Fotó: Mnemba-sziget /Mihály Gábor/

Nakupenda

A Mnemba szigettel ellentétben ez Zanzibár túlsó feléről, Stone town-ból érhető el. Úgyszintén kedvelt látnivaló az óceánból előbújó homokpad, ahol a kristálytiszta türkizkék vízben búvárkodhatunk is egy jót.

Kuza barlang

Jambiani falu határában található a Kuza barlang, melynek áttetsző vízében akár meg is fürödhetünk. Kedvelt úticél, főleg ha Jambiani-ban vagy Paje-ban van a szállásunk.

Baraka Natural Aquarium – Nungwi

Ha szeretnétek teknősökkel úszni, itt megtehetitek! Ez egy igazán hatalmas élmény, amit Zanzibár északi részén lévő Nungwiban próbálhatunk ki.

Fotó: csónakkal az Indiai-óceánon /Mihály Gábor/

Pár szó szuahéli nyelven


Szia – Jambo

Isten hozott – Karibu

Hogy vagy? – Habari gani?

jól (válasz a kérdésre) – nzuri

minden rendben – hakuna matata

lassan lassan – pole pole

köszönöm – asante

nagyon köszönöm – asante sana

kérem – tafadhali

oké – sawa

igen – ndiyo

nem – sio

Étel és ital

étel – chakula

víz – maji

meleg víz – maji ya moto

ivóvíz – maji ya kunywa 

sör – bia

tej – maziwa

hús – nyama

csirke  – nyama kuku

marhahús – nyama ng’ombe

hal – sumaki

gyümölcs – matunda

zöldség – mboga

Számok

1 – moja

2 – mbili

3 – tatu

4 – nem

5 – tano

6 – sita

7 – saba

8 – nán

9 – tisza

10 – kumi

100 – mia

1000 – elfu

Fotó: Zanzibár /Mihály Gábor/

Videók:

 

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

• V É G E •
Következő cikk pár nap múlva!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük