Montenegró
Podgorica utazás, látnivalók, érdekességek / Montenegró

Podgorica utazás, látnivalók, érdekességek / Montenegró

A korábban Titograd névre is hallgató Podgorica, ma Montenegró legnagyobb városa és egyben fővárosa is. Egy forró mediterrán település, amely a Zeta és a Morača folyó találkozásánál terül el. Az időjárása bár eléggé kellemes, de nyaranta nem ritka itt a 40 fok feletti hőmérséklet sem. A jó hír azonban, hogy nem kell messze menni a hűsítés miatt, mivel a Shkodrai-tó húsz, míg a tengerpart csupán negyven perc autóútnyira található.

Fotó: Podgorica /Mihály Gábor/

Podgoricáról röviden és tömören

Podgorica közvetlenül a Shkodrai-tó és az albán határ mellett terül el a Moraca folyó középső részén. Montenegró fővárosa és egyben a legnépesebb település is, a 180 ezer lakójával. Ez magyar viszonylatban körülbelül Szeged nagyságúnak tekinthető, azonban mindenképpen érdemes hozzá tenni azt is, hogy ezzel a populációval a montenegróiak harmada itt él Podgoricában. A város jelentése magyarul hegyalja, ami földrajzi elhelyezkedése miatt tökéletesen passzol rá. Az ország központja mind kulturálisan, közigazgatásilag és közlekedés szempontjából is. Az eseménydús múltja miatt a város építészete különböző stílusok keverékéből áll. Bár nem dúslakodik látnivalóval érdemes útba ejteni és megtekinteni a montenegróiak fővárosát.

Fotó: Podgorica belvárosa /Mihály Gábor/

A város történelme…

Podgorica területén már ősidők óta laktak emberek. Az évszázadok alatt rengeteg nép fordul meg ezen a vidéken, mint például a görögök, illírek, rómaiak, szlávok és bizánciak. A népek váltakozásával a település neve is folyamatosan változott. A rómaiak Birziminumnak, a szlávok később Ribinicának, majd végül 1426-ban említik először Podgorica néven. A város 1478-tól négyszáz éven át az Oszmán Birodalomhoz tartozott. Az első világháború alatt viszont 1916 és 1918 között még magyar kötődése is volt Podgoricának, mivel az Osztrák-Magyar Monarchia része volt. 1946-ban a várost Titograd-nak nevezték át, az akkori jugoszláv államfő Tito tiszteletére, majd később 1992-ben népszavazás során kapta vissza eredeti nevét. Manapság Podgorica jelentős kulturális központ és az ország szíve, valamint turisztikailag is egyre jobban erősödik.

Fotó: szökőkút a belvárosban /Mihály Gábor/

Podgorica látnivalói

Podgorica bár nem kecsegtet túl sok látnivalóval, mégis érdemes egy kicsit megismerni és felfedezni.

Fotó: Krisztus feltámadása székesegyház /Mihály Gábor/

A város egyik legnagyobb attrakciója kétségkívül a hatalmas ortodox templom, a Krisztus feltámadása székesegyház. A templom 1993-tól húsz éven át épült és ha jobban megnézzük nagy a hasonlóság a kotori Szent Trifun székesegyházzal. Egyik érdekessége a jobb oldali tornyában lévő harang, amely a balkán legnagyobb harangja a 11 tonnás súlyával.

Fotó: az ortodox templom belülről /Mihály Gábor/

Podgorica régi városrészét is érdemes felkeresni, amit a Moraca folyó túlpartján találunk. Itt a Sastavci híd az egyik legkedveltebb látnivaló, ami egy romantikus öreg kőhíd a Ribnici patak felett. Átsétálva a régi erőd maradványait, majd a török időkben épült tornyot, az úgynevezett Sahat Kula-t tekinthetjük meg. Ez egy igazán érdekes látnivaló, amely eredetileg óratoronyként épült, de végül mecset lett belőle.

Fotó: Petar I. Petrović-Njegoš szobra /Mihály Gábor/

Végül pedig nem utolsó sorban a belvárosban megnézhetjük a híres montenegrói uralkodó és püspök Petar I. Petrović-Njegoš szobrát is. Ezt egy nyugodt, hangulatos parkban találjuk Podgorica nyüzsgő belvárosában.

Videó: 

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük