Ausztria
Grüner See a zöld csoda Stájerországban (látnivalók) / Ausztria

Grüner See a zöld csoda Stájerországban (látnivalók) / Ausztria

Ausztriában számos gyönyörű tavat fedezhetünk fel, de ezek közül a Steiermarkban lévő Grüner See biztosan bent van a Top 3-ban. A Zöld tó nem csak hogy gyönyörű alpesi környezetben van, de minden évszakban más-más arcát mutatja a kiváncsi turisták ezreinek. A jó hír pedig, hogy még messze se kell utazni érte, ugyanis az országhatártól csupán 150 kilométere találjuk!

Fotó: Grüner See /Mihály Gábor/

A képeket nézegetve a Zöld tó, akár Kanadában is lehetne, de mégis itt található a szomszédos Ausztriában. A tavat pontosabban a közeli Steiermark tartományban nézhetjük meg, amit mi magyarok egyszerűen csak Stájerországnak hívunk. Graztól északra, Bruck an der Mur városától és a Mura folyótól nem messze lévő Tragöss-Oberort település határában fedezhető fel, az osztrákok legszebb tavának is megválasztott Grüner See.

Fotó: erdő Steiermarkban /Mihály Gábor/

A települést elhagyva, a táblával jelzett hatalmas fizetős parkolóban hagyhatjuk hátra autónkat. A napijegy 6 -ba kerül, amit kizárólag apróval fizethetünk ki az automatába bedobva. Esetleg, ha fémpénz nélkül érkeznénk a tóhoz, nem kell aggódnunk, mivel az információs irodánál van lehetőség váltani.

A tóhoz vezető könnyű túra jól kitáblázott és több útvonal közül is választhatunk. Kicsit olyan, mint a minden út Rómába vezet, vagyis ez esetben a Grüner See-hez vezet. Mosdót útközben még a parkolónál és félúton a Gasthof Seehof mellett is találunk. A túránk elején mindjárt két csodálatos tóba botlunk, amik még nem a Zöld tó. A nagyobbik a Kreuzteich, míg a beton út mentén lévő kisebbik a Pfarrerteich.

Fotó: Gasthof Seehof /Mihály Gábor/

Érdemes mindkettőt megtekinteni, mert úgyszintén csodálatosak ezek is. A víz olyannyira tiszta és átlátszó, hogy mindenegyes fűszálat és mohát látunk az alig pár centis tóban. Ezen kívül kisebb-nagyobb halakat is megtekinthetünk bennük.

Fotó: Kreuzteich /Mihály Gábor/
Fotó: Pfarrerteich /Mihály Gábor/

A tavakról viszont tudni érdemes, hogy az év különböző hónapjaiban változik a vízszint. Míg nyár végén és ősszel alig van víz a tavakban, télen szinte kiszárad teljesen, addig tavasszal a hóolvadáskor teljesen megtelnek a medrek és csordultig van vízzel. Talán ebben az időszakban érdemes meglátogatni, de természetes az év bármely szakában is gyönyörű jelenség.

Fotó: a csodálatos Steiermark /Mihály Gábor/
Fotó: a csodálatos Steiermark /Mihály Gábor/

A két kevésbé ismert tavat elhagyva kicsivel több, mint egy kilométer múlva érjük el magát a csodát, a Grüner See-t. A tóhoz érkezésünket egy fogadó, az úgynevezett Gasthof Seehof jelzi, ahol megihatunk egy kávét vagy frissitőt, de akár teli is tömhetjük hasunkat a tradicionális ételek egyikével. Innen már csupán pár lépés volt a Zöld tó.

Fotó: út a tóhoz /Mihály Gábor/

A háttérben magasodó Pribritz(1.579m) hegyes csúcsa még szebbé teszi az így is gyönyörű smaragdzöld színben pompázó tavat. Érdemes körbesétálni és minden irányból jól alaposan szemügyre venni. Az út körbe sétálása másfél kilométer, amit 30 perc alatt kényelmesen megtehetünk.

Fotó: Grüner See /Mihály Gábor/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük