Horvátország
Novi Vinodolski utazás, látnivalók, érdekességek / Horvátország

Novi Vinodolski utazás, látnivalók, érdekességek / Horvátország

Novi Vinodolski a horvát Kvarner-öbölben elterülő kisváros, mely az egyik legközelebbi tengerparti üdülőhely Magyarországhoz. Strandjai kristálytiszta vizűek és a horvát tengerpartokra jellemzően sziklás és aprókavicsos.  Óvárosa a megszokotthoz képest a tengerpart helyett viszont távolabbra egy dombon helyezkedik el.

Fotó: Novi Vinodolski /Mihály Gábor/

Novi Vinodolski pár mondatban

A Kvarner-öbölben Crikvenica és Senj között lévő 5 ezer lakost számláló település, nem a leglátogatottabb horvát városok közé tartozik, bár így is sokan keresik fel. A Krk-szigettel szemben elhelyezkedő város egykoron a szőlő termesztésről és a borászatáról volt híres, amire a település neve is utal. Mára azonban a kristálytiszta vizű tenger miatt keresik fel a legtöbben az ide utazok. Látnivalóban igaz nem bővelkedik, de a nyugalmat keresők megtalálják itt a számításukat és az aktív pihenni vágyóknak pedig a környék sok lehetőséggel kecsegtet.

Fotó: kék zászlós tengerpart /Mihály Gábor/

Novi Vinodolski megközelítése

Novi Vinodolski az országhatártól(Letenye) viszonylag gyorsan elérhető, ugyanis csupán három órás autóútnyira található. A tengerparti üdülőhely Crikvenica és Senj között, a Krk szigettel szemközt fekszik. Magyarországról az M7-es autópályán az országhatárt elhagyva először Zágrábig az A4-es, majd az A1-es autópályát kell követni. Karlovac után pedig az A6-oson az Isztria irányába kell tovább haladnunk. Végül a sztrádát Rijeka után, a Krk szigeti lehajtónál hagyjuk el. Innen már csupán pár kilométer Crikvenica, majd a következő település Novi Vinodolski.
Budapest-Novi Vinodolski 516km, Letenye-Novi Vinodolski 288km  Autópályadíj 114 horvát kuna.

Fotó: Mi és az Adriai-tenger /Mihály Gábor/

Történeleme röviden-tömören

A mai Novi Vinodolski környékén az első lakók az Illírek voltak. Később a rómaiak idején fontos szerepet töltött be a Vinodoli völgy (Vallis vinearia), mivel ezen a területen haladt keresztül a dél felé tartó kereskedelmi út. A völgy azonban nem csak az út miatt, de termékei miatt is lényeges szerepet töltött be. A szőlőn és boron kívül, még az olíva és az olívaolaj számított fontos bevételi forrásnak.

A középkorban a Horvát, majd Magyar királyság része, míg II. András magyar király 1223-ban a Frangepán családnak ajándékozta a területet. A család ezután megerősítette a védelmet és felépítették Novi várát. Évszázadokon keresztül volt a Frangepánoké a terület, akik Horvátország leggazdagabb családjának számítottak ez idő tájt. A XVII. századig tartott ez így, míg a Frangepán család utolsó sarját, Frangepán Kristófot felségárulás okán kivégezték Bécsújhelyen. Ezután először a magyar, majd az osztrák kincstár tulajdona lett. Később Horvátországhoz tartozott, majd Magyar tengermellék volt. A XIX. század elején francia megszállás alá került, utána osztrák és ismét magyar kézen volt a város. Végül pedig Jugoszláviához, későbbi felbomlása után pedig Horvátországhoz tartozik. Manapság a sok ide-oda csatolás után viszont elsősorban a turizmus lett a település húzó ágazata.

Novi Vinodolski látnivalói

Novi Vinodolski-ban nem található sok látnivaló, azonban az óvárost mindenképpen ejtsük útba itt tartózkodásunk alatt. A megszokottól eltérően nem a tengerparton, hanem a mellette magasodó  dombon fedezhetjük fel. A hangulatos házak között sétálva az egykori várból csupán a Frangepán őrbástya(Turnac torony) és a korabeli fal egy kis része tekinthető meg. Emellett a közelben lévő Szent Fülöp plébániatemplom-ot érdemes még felkeresni. Innen csodás a kilátás a tengerre és a szemközti Krk szigetére.

Fotó: a Turnac torony és a háttérben a Szent Fülöp-plébániatemplom tornya /Mihály Gábor/

A tengerpart, ahogy korábban említettem sziklás és aprókavicsos. A következő látnivaló itt tekinthető meg és most nem Novi Vinodolski kék zászlós strandjára gondoltam. Egy pici szigetet találunk ugyanis száz méterre a partoktól, ami a San Marino nevet viseli. A miniszigetre akár könnyedén át is csónakázhatunk vagy az ügyesebbek akár úszhatnak is. A sziget csupán csak pár méter átmérőjű és egy kicsi kőből készült kápolna található rajta.

Fotó: San Marino sziget /Mihály Gábor/

Szállás

A település talán legszebb szállodáját választottuk ott tartózkodásunk alkalmából. A Hotel Lisanj egy négy csillagos szálloda közvetlenül az Adriai tenger partján. A több szintes hotel egy modern, étteremmel és medencékkel felszerelt szálloda, ami nem mellesleg gyerekbarát is, ezért tökéletes választás a családosoknak. A szabadtéri és fedett medencével, pezsgőfürdővel és szaunával felszerelt wellness részleg mellett, találunk még a gyerekeknek játszóteret, játék szobát és játéktermet is. A szobák kényelmesek és tiszták, valamint az emeleti erkélyekről csodás a kilátás a tengerre, és a szomszédos Krk-szigetre is.

Fotó: Hotel Lisanj /Mihály Gábor/
Fotó: kilátás a szállodából /Mihály Gábor/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük