Spanyolország
Mallorca utazás, látnivalók, érdekességek / Spanyolország

Mallorca utazás, látnivalók, érdekességek / Spanyolország

Mallorca a Baleár-szigetek legnagyobbik tagja, mely kétségkívül Spanyolország egyik legkedveltebb üdülőhelye is. Napfényes homokos tengerpartok, zöldellő magas hegyek, hangulatos festői települések és megannyi látnivaló jellemzi. A kellemes mediterrán éghajlatának köszönhetően az év bármely szakában tartogat meglepetéseket. Májustól szeptemberig a strandolók, míg az őszi és téli hónapokban a kirándulók lepik el a szigetet.

Fotó: a sziget belseje /Mihály Gábor/

Mallorca szigetéről pár szóban 

Mallorca a Baleár-szigetek (Ibiza, Menorca, Formentera) legnagyobbik tagja és egyben Spanyolország legnagyobb szigete is.
Lakóinak száma közel egy millió fő, azaz pontosan 923 608, melynek közel a fele a fővárosban Palma de Mallorca-ban él.
Területe 3.640 km2, ami körülbelül Heves vagy Tolna megyével megegyező.

Fotó: pálmafa Mallorcán /Mihály Gábor/

A tengerpartjának hossza 550 kilométer, melyből találunk hosszú homokos tengerpartokat és kristálytiszta vizű sziklás részeket is. A sziget változatos tájjal rendelkezik. A legmagasabb pontja a Puig Major az 1.445 méteres magasságával, mely a sziget északi részén elnyúló Serra de Tramuntana hegységben helyezkedik el.
Mallorca nem rendelkezik jelentősebb folyóval és természetes tavai sincsenek. Csupán a hegyekben találunk egy-két mesterséges tavat, melyben a csapadékot tárolják.
Éghajlata mediterrán, így egész évben látogatható a sziget az enyhe időjárás miatt. Tavasztól őszig száraz és forró, míg télen enyhe, valamint ilyenkor a hegyekben nem ritka a hó sem.

Közlekedés a szigeten(transzfer a reptérről)

A nemzetközi repülőtér, ahova a turisták zöme és mi is megérkeztünk, a sziget délnyugati részén Palma de Mallorca mellett található. Érkezésünk után két lehetőség közül választhatunk: busz vagy taxi. A repülőtérről közvetlen buszok közlekednek számos településre, így könnyedén eljuthatunk tömegközlekedéssel is a szállásunkra. A sziget távolabbi pontjaiba a fővárosból is könnyedén eljuthatunk, távolsági buszok segítségével.

A1-es busz a reptérről Palma de Mallorca belvárosáig közlekedik. Menetjegy 5€, retúrjegy 8€. Az A2-es busz ezzel ellenkezőleg a másik irányba, egészen El Arenal-ig közlekedik. Menetjegy hasonlóan 5 €-ba kerül.
Ezenkívül lehetőség van a reptérről az A11-es busszal Es Camp de Mar-ig, az A12-es busszal Magaluf-ig, az A32-es busszal Can Pifacort-ig, az A42-es busszal Cala Bona-ig, míg az A51-es busszal egészen Campos-ig utazni.

Fotó: várakozó taxik a reptéren /Mihály Gábor/

Taxival személyes tapasztalatunk csupán a reptérre való utazáskor és érkezéskor a reptérről a szállásig volt. Ez sokkal gyorsabb és kényelmesebb, mint a busz, viszont drágább is.

Tipp: Három, esetleg négy személy esetén, viszont jobban megéri taxival utazni!

Palma de Mallorca reptér – Playa de Palma 5 kilométer 16-18 €-ba került.

Mallorca főbb látnivalói

A sziget legnagyobb látványossága egyértelműen a főváros, Palma de Mallorca. A történelmi város nagyon hasonlít Barcelona belvárosához, bár lényegesebben kisebb a katalán fővárosnál. Palma a tengerparton fekszik, így strandolási lehetőséggel is kecsegtet, de érdemes a szűk óvárosi utcácskákon (Passeig del Born) is sétálgatni egy jó nagyot.

Fotó: Passeig del Born /Mihály Gábor/

A partmenti templom, a hatalmas gótikus stílusban épült La Seu katedrális, mely a legfőbb érdekessége a településnek, ahova 8 €-ba kerül a belépő. Emellett a Bellver kastély, ahonnan csodás a kilátás a városra, valamint a templom melletti korábban arab erődként, ma a Királyi palotaként szolgáló várat érdemes bejárni.

Fotó: Palma de Mallorca katedrális /Mihály Gábor/

Valldemossa a hegyek közt megbújó apró, bájos település, amit a sziget legszebb falvaként is emlegetnek.

Fotó: Valldemossa /Wikimedia Commons/

A Formentor fok Mallorca északkeleti csücskében található félsziget, ahonnan csodálatos kilátás mellett egy világítótornyot is találunk. Egy igazi kaland, vadregényes és kanyargós utakon.

Fotó: Formentor világítótorony /Wikimedia Commons/

Palma – Sóller vasút (Port de Sóller) Ez egy nosztalgikus vasútvonal a hegyek és a narancs ligeteken keresztül, egészen a fővárosból a sziget északi részén található halászfaluba. Bővebben egy korábbi cikkemben olvashatsz róla: ITT

Fotó: Palma – Sóller vasút /Mihály Gábor/

Alcúdia és környéke Palma mellett a sziget másik nagyon felkapott turisztikai központja. Mallorca északi részén található város hosszú homokos strandjairól híres. Kiváló választás gyerekes családoknak és fiatal pároknak is egyaránt, mivel a parton bárok, éttermek és üzletek sorakoznak fel. A hangulatos óvárosában mindenképpen érdemes sétálni a szűk utcákban, amit a XIII. századi városfal és a két középkori kapu fog közre.

Fotó: Alcúdia /Pixabay/

Sa Calobra egy népszerű öböl a sziget északi részén, ahova Európa egyik legszebb szerpentines útján juthatunk el. Hajmeresztő kanyarok, lélegzetelállító kilátás után érünk el a Torrent de Pareis öbölbe, ahol a kristálytiszta víz mellett hatalmas sziklák is fogadnak minket.

Cuevas de Drach(Sárkánybarlang) Mallorca szigetén több cseppkőbarlang is található, bár a legérdekesebb ezek közül a sziget keleti felén, Porto Cristo mellett található Sárkánybarlang.
A belépő 16 €-ba kerül és cserébe a csodás cseppkövek mellett a világ egyik legnagyobb földalatti tavában, a Martel tó vízében is csónakázhatunk. Egy mesés program, ami igazán lehűsít egy forró nyári napon.

El Arenal a fővárostól csupán pár kilométerre fekvő város. A mindig nyüzsgő település, híres szórakozóhelyeiről és éjszakai életéről.

Fotó: éjszakai élet El Arenal-ban /Mihály Gábor/

Marineland a fővárostól csupán néhány kilométerre található, ahol a delfin show a legnagyobb attrakció. Ezenkívül fóka és papagáj bemutató is megtekinthető itt, valamint számos további tengeri halat vehetünk szemügyre. Belépő 26€.

Mallorca strandjai

Mallorcán számos gyönyörű strand található a sziget 550 kilométeres tengerpartján. A hosszú, lassan mélyülő homokos strandtól egészen a kristálytiszta vizű sziklás partszakaszig előfordul mindenféle lehetőség a fürdőzésre. Ezek közül, íme néhány kedvelt partszakasz:

Fotó: Port de Sóller /Mihály Gábor/

Playa de Palma: A reptérről csupán két kilométerre lévő strand egy 5 kilométer hosszú homokos partszakasz, ahol egymást érik a hotelek, éttermek és bárok. A német turisták által kedvelt strandon számos vízisport lehetőség közül választhatunk. Reptérről az A2-es busszal érhető el!

Fotó: Playa de Palma /Mihály Gábor/

Playa de Palmanova: Palma de Mallorca másik oldalán, a reptértől 25 kilométere találjuk az igazi turista központot, Palmanova-t. Hosszú, ugyancsak homokos tengerpart, kristálytiszta vízzel és háttérben a gyönyörű és magas hegyekkel. Reptérről az A12-es busszal érhető el!

Playa de Illetes: A listámon a fővároshoz legközelebb eső strand, mely méretében jóval kisebb az előzőkhöz. Találunk homokos és sziklás részeket is! A fővárosból a 4-es busszal érhető el!

Es Trenc: Mallorca talán egyik legszebb strandja, bár nehéz lenne egyet kiemelni a sok kiváló strand közül. Sa Ràpita és Colònia de Sant Jordi települések között, Palmatól 50 kilométerre a sziget déli részén találjuk. A fehér homokos strand 6 kilométer hosszan nyúlik el és igazi karibi érzést áraszt. A fővárosból az 530-as busszal érhető el!

Fotó: Es Trenc /Pixabay/

Sa coma: A sziget keleti oldalán fekvő település strandja úgyszintén kedvelt fürdőző hely. A fővárosból a 401-es busszal érhető el!

Cala Millor: Az előző strand szomszédságában található, viszont ez a hely sokkal nyüzsgőbb.
A keleti partszakasz központja, ahol számos hotel és étterem sorakozik fel a parton.
A reptérről a A42-es busszal érhető el!

Playa de Muro: Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban az Alcúdia mellett elterülő hosszú homokos part Mallorca legszebb partjaihoz tartozik. Fehér homokos strand, kristálytiszta víz, nagy hullámok. Az európai szinten is előkelő helyet elfoglaló strand egy tökéletes választás mallorcai nyaralásunk során. A reptérről az A32-es busszal érhető el!

Fotó: Playa de Muro /Pixabay/

Gasztronómia

Mallorca gasztronómiája a spanyol és katalán konyha ételeiből áll össze. Kedvelt ételek a tengeri halak és különböző herkentyűk, valamint a paella, mellyel minden étteremben találkozhatunk. Szinte már pár euróért cserébe ehetünk egy szendvicset, vagy egy hamburgert egy kis sültkrumplival. A főételek (paella, halak, tészták) 8-10 € között kezdődnek.

Fotó: San Miguel /Mihály Gábor/

Szállás

Mallorca tele van minőségi hotelekkel és apartmanokkal. Választhatunk igényünk szerint az olcsóbbaktól egészen a luxus hotelekig. Mi a reptértől nem messze lévő Playa de Palma-n  választottunk szállást, ahova taxival 16-18€-ért vagy az A2-es busszal 5€-ért juthatunk el.

Fotó: Hotel Caballero /Mihály Gábor/
Fotó: Hotel Caballero /Mihály Gábor/

A négy csillagos Hotel Caballero közel a homokos tengerparthoz csupán egy rövid sétára helyezkedik el. A modern szálloda étteremmel ellátott, ahol bőséges svédasztalos reggeli és vacsora várja a vendégeket. A szállodához pálmafákkal díszített medencék is tartoznak, mely trópusi hangulatot áraszt. A medencék mellett található bárban pedig 5-7 €-ért cserébe finom hűsítő koktélokat szürcsölhetünk.

Fotó: Hotel Caballero /Mihály Gábor/
Fotó: Hotel Caballero /Mihály Gábor/

A szobák légkondicionáltak és teljesen felszereltek, az erkélyek pedig a medencére, illetve a szomszédos parkra néznek. A szállodától egy sarokra található egy szuvenír bolt és egy élelmiszerbolt is, valamint a buszmegálló úgyszintén a sarkon körülbelül 50 méterre áll, ahol akár taxit is könnyedén tudunk fogni.

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük