Spanyolország
Barcelona utazás, látnivalók, érdekességek / Spanyolország

Barcelona utazás, látnivalók, érdekességek / Spanyolország

Barcelona egy igazi nyüzsgő metropolisz, ahol a nagyon sok látnivaló mellett még szuper tengerpart is várja a turistákat. A katalán fővárosban megtalálnunk mindent, ami egy tökéletes nyaraláshoz szükséges: érdekes épületek, tömött utcák, pezsgő éjszakai élet és finom mediterrán ételek. Ezenkívül a napsütötte homokos tengerpart sem elhanyagolható és a híres barcelonai focicsapat stadionja is kötelező látnivaló. Akár egy napra vagy egy hétre utazunk ide, az biztos hogy nem fogunk unatkozni!

Fotó: Barcelona felhőkarcolói /Mihály Gábor/

Barcelonáról pár szóban

A katalán főváros Spanyolország északi részén, a Földközi-tenger partján található meg. Az ország második legnépesebb városa Madrid után, az 1,6 millió lakosával. Egy igazi pezsgő, mediterrán városról beszélünk, ahol rengeteg a látnivaló. Jóformán akár egy hetet is eltölthetünk Barcelonában, mivel olyan sok itt a programlehetőség és érdekesség. A sokak által bakancslistás helyen a híres Gaudi által tervezett érdekes épületek mellett a történelmi gótikus negyed is megérdemeli a figyelmet. Emellett a várost továbbá sokoldalúvá teszi az is, hogy a belvárosi sétánk során egyszer csak a több kilométer hosszú homokos tengerparton találjuk magunkat. Az érdekes városnézést így egy szuper strandolás követheti, de az ínycsiklandozó helyi ételeket is próbáljuk ki mindenképpen. Ezért összefoglalva bátran kijelenthetem, hogy akár hova is megyünk a városba, mindig lesz valami látnivaló.

Fotó: katalán zászló /Mihály Gábor/

Barcelona közlekedése

A tömegközlekedéssel való utazás Barcelonában nagyon egyszerű és kényelmes. A közlekedési eszközök és az állomások modernek és tiszták, valamint minden főbb látványossághoz könnyedén el lehet velük jutni.

Fotó: Barcelona belvárosa /Mihály Gábor/

Barcelonában egyébként van lehetőség metróval, busszal, vonattal és villamossal is közlekedni. Az utazáshoz vehetünk jegyet és kártyát is egyaránt. Ez természetesen tőlünk függ, hogy melyiket is választjuk és attól, hogy hány napot szeretnénk eltölteni a városban. Több utazás esetén ugyanis kedvezőbb valamelyik kártyát választani és így fél áron utazni a volnaljegyhez képest.
Egy korábbi blogomban már részletesen összefoglaltam nektek Barcelona közlekedését, amiben a jegyek, kártyák, árak és különböző tippek találhatóak. A blog ide kattintva érhető el: Barcelona tömegközlekedése

Látnivalók a katalán fővárosban

Sagrada Família (Szent Család Temploma)

Barcelona legfőbb és legérdekesebb látnivalója a Gaudi által tervezett, azonban még mindig el nem készült Szent Család Temploma, vagyis a La Sagrada Família. A több mint 130 éve épülő templom állítólag 2026-ra készül el végleg, mikor is a világ legmagasabb temploma lesz, a 172 méteres magasságával. A belépőjegy 26€-ba kerül, viszont figyelem a város legnagyobb attrakciójára mindig nagy ember tömeg érkezik ide, ezért érdemes online megvásárolni a jegyeket. Megközelítése: L2, L5 metró

Fotó: Sagrada Família /Mihály Gábor/

Güell Park

Barcelona második legismertebb látnivalója az úgyszintén Gaudi által tervezett házait felsorakoztató Güell Park. A város szélén található park az UNESCO világörökség része. Belépő: 10€ Megközelítése: 24, 116, V19 busz

Fotó: Güell park /Mihály Gábor/
Fotó: Güell park /Mihály Gábor/
Fotó: Güell Park /Mihály Gábor/

La Rambla (sétálóutca)

Barcelona sétálóutcája a híres La Rambla. Az éjjel-nappal emberekkel zsúfolt utcán egymást érik a kávézók, a bárok, az árusok és az üzletek. Az utcán található továbbá a híres piac a Mercado de La Boqueria és az operákkal, koncertekkel szolgáló Színház is. Megközelítése: L1, L3, L6 és az L7 metró.

Fotó: La Rambla /Mihály Gábor/
Fotó: Színház /Mihály Gábor/

Güell-palota(Palau Güell)

A La Rambláról nyíló egyik utcán(Calle Nou de la Rambla) találjuk Gaudi első lakóházát, melyet a gazdag Eusebio Güell gróf megbízásából építetett. A ház csupán egy 12-szer, 18-as méteres területen készült el. A szűk terület miatt, azonban Gaudi ügyesen kupolával, nagy üveg ablakokkal és lépcsőkkel tett tágasabbá. Belépő: 12€ Megközelítése: L3 metró, 59 es V13 Busz

Mercado de La Boqueria (piac)

Az úgyszintén La Rambla sétálóutcán találjuk a hangulatos piacot. Itt mindent megtalálunk ami szem, szájnak ingere. Legyen szó a friss zöldségekről, a gyümölcsökről, a húsokról vagy a különböző tengeri halakról. Emellett jókat ihatunk és ehetünk is itt. Megközelítése: L3 metró, 59 és V13 Busz

Casa Batlló

A Passeig de Gracia 43 szám alatt található a Casa Batlló, vagyis a Csontok háza. Gaudi egy újabb műve, mely 1904 és 1906 között épült. Megközelítése: L3 és L5 metró, 7, 22, 24, V15 Busz.

Fotó: Casa Batlló /Mihály Gábor/

Casa Milá

Ismét egy újabb Gaudi remekmű, mely ugyancsak az UNESCO világörökség része. Az öt emeletes bérház volt Gaudi utolsó épülete, mely végül 1910-re készült el. Megközelítése: L3, L5 metró és a 6, 7, 22, 24, V15 busz.

Arc de Triomf

Barcelona diadalíve az 1888-as barcelonai világkiállításra épült, és annak főbejárataként funkcionált. A diadalív vöröses téglái a mór stílust képviselik, melyet könnyedén észre is vesz az ember, amikor meglátja ezt a csodát. Megközelítése: L1 metró, 19, B20, B25, H16, V19 busz.

Fotó: Arc de Triomf /Mihály Gábor/

Parc de la Ciutadella

A diadalív mellett található 30 hektáros park úgyszintén az 1888-as világkiállításra épült. Kiváló egy jó sétára, ahol nem mellesleg a barcelonai állatkertet is megtekinthetjük. A parkban rengeteg pálmafa mellett egy csónakázótó, szökőkút, egy mű mamut és egy vízesés is felfedezhető. Megközelítése: L1 és L4 metró, H14, H16 és a V29 Busz.

Fotó: mamut a parkban /Mihály Gábor/
Fotó: Parc de la Ciutadella /Mihály Gábor/

Montjuic

Barcelona központja mellett találunk rá a 185 méter magas Montjuic hegyre(zsidó hegy). Látnivalók: Táncoló szökőkút, CaixaForum, Katalán Nemzeti Szépművészeti Múzeum, Castell de Montjuic. Ezenkívül az 1992-es olimpiára elkészült Olimpiai falu és az Olimpiai Stadion. A hegyre való feljutásra a legjobb választás a Libegő, mely Barcelona tengerpartjáról(Barceloneta) indul. A jegy ára 11€, retúr jegy 16,50€. Ezenkívül egy másik libegővel is feljuthatunk a hegy tetejére, mely a Funicular de Montjuic sikló végállomásától indul a Montjuic legtetejére. Belépő: 8,90€, retúr jegy: 13,50€.

Gótikus negyed

A gótikus negyed úgyszintén Barcelona központjában található. Számos érdekesség és látnivaló fedezhető itt fel, ezért érdemes mindenképp felkeresni. A középkori épületek mellett megtekinthetjük a római időkből megmaradt városfal maradványait is, valamint a városrész központjában a XIII. századtól a XV. századig épült impozáns gótikus székesegyház(Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia). A templomba a belépő 9€-ba kerül.

Fotó: Santa Maria del Mar székesegyház /Mihály Gábor/

Picasso múzeum 

A város egyik legjobb és legérdekesebb múzeuma a Pablo Picasso munkáit bemutató Picasso múzeum. Az itt található több mint 3500 mű a művész életének korai szakaszában készültek el. A festmények mellett különböző rajzok, metszetek és kerámiák is megtekinthetők. Belépő: 12€

Barcelona Beach 

Barcelona sokoldalúságát bizonyítja, hogy egy jó városnézés után, vagy esetleg közben is fürdőzhetünk a Földközi-tengerben. A homokos tengerpart általában tömve van emberekkel, ami nem is csoda. Tökéletes part, pálmafák és nagy hullámok!

Fotó: Barcelona strandja /Mihály Gábor/
Fotó: Pálmafák Barcelonában /Mihály Gábor/

Camp Nou stadion 

Végül, de nem utolsó sorban a listán következzen a híres barcelonai labdarúgó stadion a Camp Nou. A közel 100 ezer főt  befogadó stadion egyszerűen lenyűgöző. A stadion túrán maga az épület mellett a csapat serlegeit, Messi aranylabdáit és további rengeteg ereklyét nézhetünk meg az elmúlt jó pár évtizedből. Belépő 29,50€ és a túra végén pedig a háromszintes boltban be is vásárolhatunk a csapat szereléseiből, ruháiból és ajándéktárgyaiból.

Fotó: Barcelona múzeum /Mihály Gábor/
Fotó: Barcelona stadion /Mihály Gábor/
Fotó: a háromszintes Barcelona bolt /Mihály Gábor/

Gasztronómia

Barcelonában kiváló éttermeket és bárokat találunk, ahol jókat ehetünk. Az egyik kedvenc étel a spanyolok egyik fő nemzeti étele a paella. Emellett népszerű és sokan is fogyasztják a tapas-t. Ezt általában este, vacsora előtt fogyasztják az emberek. Szinte minden vendéglátó egység étlapján szerepel. A tapas általában többféle, igen erősen ízesített tengeri falatokból es húsokból áll. Desszertnek mi jöhetne más, mint a híres spanyol kedvenc a churros. Általában forró csokoládéba mártogatva fogyasztják. További jó ételek: Gazpacho, Escabeche, Tortilla de patata, Cocido.

Fotó: különböző színes italok a La Ramblán /Mihály Gábor/

Kedvelt italok köze tartozik Barcelonában a turisták kedvence a Sangria, valamint a különböző koktélok. Ezenkívül kiváló borokat is találunk a város éttermeiben. Ha pedig sörösek lennénk az Estrella Damm-t ajánlom.

Fotó: Estrella Damm /Mihály Gábor/

Szállás

A barcelonai szállasunk a K+K Hotel Picasso, El Born, Barcelona volt, mely a városközpontban a gótikus negyedben helyezkedik el. Az utcára lépve egyből a nyüzsgő Barcelonában találjuk magunkat. A tengertől is csupán 20 perc sétára vagy busszal a V19-essel, 8-10 percre található a Ciudadela Park mellett.

Fotó: K+K Hotel Picasso /Mihály Gábor/
Fotó: K+K Hotel Picasso /Mihály Gábor/

A négycsillagos hotelben a tetőtéren egy kis medencében is lubickolhatunk vagy gyönyörködhetünk a kilátásban. A szobák kényelmesek, tiszták és teljesen felszereltek. Ezenkívül a reggelivel foglalt szobákhoz bőséges választékú ételt szolgáltak fel.

Fotó: medence a hotel tetején /Mihály Gábor/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük