Magyarország
Aggteleki cseppkőbarlang (Baradla-barlang) túrák, információk, érdekességek  / Magyarország

Aggteleki cseppkőbarlang (Baradla-barlang) túrák, információk, érdekességek / Magyarország

Hazánk egyik legszebb természeti kincse az Aggteleki-karszt barlangjai közül a híres Baradla-barlang, vagyis ismertebb nevén az Aggteleki cseppkőbarlang. A gyönyörű cseppkővekkel díszített barlang a több mint 30 kilométer hosszú Baradla-Domica barlangrendszer egyik része. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Aggtelek és Jósvafő között húzódó cseppkőbarlang szépségével így méltán lett az UNESCO világörökség része.

Fotó: az Aggteleki cseppkőbarlang /Mihály Gábor/

A Baradla-barlang Magyarország legismertebb és legrégebben kutatott cseppkőbarlangja. A barlangrendszer 200-300 millió évvel ezelőtt, a triász mészkőben alakult ki. A teljes barlangrendszer, mely átnyúlik Szlovákiába is a Baradla-Domica-barlangrendszert nevet viseli. A teljes feltárt hossza meghaladja a 30 kilométert. (Baradla-barlang: 22027 m, Domica-barlang: 8127 m, összesen 30154 m.)

A barlang neve: Baradla-barlang, melynek közismertebb neve az Aggteleki cseppkőbarlang. A nevét a szláv eredetű „bradlo” szóból kapta, melynek jelentése sziklaszirt és sziklás meredek hegy. A barlangnak több bejárata is van, mely Aggtelek és Jósvafő között húzódik.

Fotó: cseppkövek /Mihály Gábor/

A barlang számos élőlénynek is otthont ad, melyek zöme szabad szemmel nem is látható! A 1960-as évek végére szám szerint meghatározott 435 állatfajból népszerűbbek: a denevér, a barlangi keresztespók, a vakfutrinka, a szemercsés vakászka, az aggteleki vakbolharák, valamint az állandóan vízben lévő, iszapban élő gilisztafélék. Ezenkívül előfordulhat és találkozhatunk a barlangban nagyobb testű állatokkal is, mint a nyest, a róka, a vízi cickány és a nagypele.

Naponta induló túrák a barlangban

Naponta szám szerint három túra közül választhatunk, melyekkel megismerkedhetünk a Baradla-barlang lenyűgözően szép cseppköveivel és termeivel. Mi az Aggtelekből induló aggteleki rövid túrát választottuk, de természetesen a másik kettő túrát is bemutatom nektek és elolvashatjátok a legfontosabb sajátosságait és jellemzőit.

Fotó: Baradla-barlang bejárata /Mihály Gábor/

Aggteleki rövidtúra

1 km • 60 perc • könnyű • 166 lépcső

A túra során, melyet mi is megtettünk megismerkedhetünk egy olyan világgal, amelyet már az ősember is felfedezett magának. Az egy órás út alatt hatalmas termeket érintve nagyon sokfajta cseppkövet láthatunk, mint például függő- és állócseppkövek, cseppkőoszlopok és cseppkőzászlók. Ezek sokszor különleges, tárgyakra, dolgokra hasonlító alakzatúak, melyről nevüket is kapták. Végül így született meg a híres Anyósnyelv, a Mikulás és a Tigris. Ezenkívül az Oszlopok csarnoka és a koncertek helyszínéül szolgáló Hangversenyterem pedig lenyűgöző látványt nyújt az ide látogatóknak. Az utóbbi pedig kiváló akusztikája miatt igazán felejthetetlen élmény.

Indulási időpontok: 10:00, 11:00, 12:00, 13:00 14:00, 15:00, 16:00, 17:00

Belépő: felnőtt 2.900 Ft/fő, diák és nyugdíjas 2.200 Ft/fő

Fotó: cseppkővek az Aggteleki rövidtúrán /Mihály Gábor/

Jósvafői rövidtúra

1,4 km • 60-70 perc • könnyű • 146 lépcső

A Baradla-barlang jósvafői bejáratától induló túra hossza 1.400 méter. Bár ezen az úton csupán ,,csak” 700 métert láthatunk a 30 kilométeres barlangból, mivel ugyanoda érkezünk vissza. Azonban senkinek se vegye el ez a kedvét, mivel így is bővelkedik látnivalókban és érdekességekben. A túra első felében gyűrődéseket, vetődéseket, rétegződéseket figyelhetünk meg, később pedig az út második felében a termek egyre díszesebbé válnak. A vad sziklaalakzatok mellett a Krokodilszáj, a Hentesüzlet és a Tóparti kastély után jutunk el a túra legnagyobb attrakciójához, az Óriások terméig. Itt a barlangrendszer legnagyobb üregében a látvány mellett az egyedi hangzás is felejthetetlen élményt kínál.

Indulási időpontok: 11:00, 15:00

Belépő: felnőtt 2.700Ft/fő, diák és nyugdíjas 2.000  Ft/fő

Fotó: turistajelzések /Mihály Gábor/

Vörös-tói középtúra 

2,3 km • 100 perc • közepes • 598 lépcső

A Baradla-barlang leghosszabb, villanyvilágítással ellátott szakasza 2300 m hosszú. A túra a barlang vörös-tói bejáratától indul és végül a jósvafői kijáratánál fejeződik be. A nagy kaland körülbelül 100 percet vesz igénybe és az út során közel 600 lépcsőn keresztül ismerkedhetünk meg a különböző cseppkövekkel. Az útvonal nagyrészt a Styx-patak medre mentén halad végig és közben érinti Magyarország legmagasabb állócseppkövét is, az úgynevezett 19 m magas Csillagvizsgálót. Ezenkivűl megtekinthetjük a Sárkányfejet és érintjük az előző túrán is érintett Óriások termét. Kiváló túra, hosszú útvonalon, sok lépcsővel, szebbnél-szebb cseppkövekkel és felejthetetlen élményekkel.

Indulási időpontok: 10:00, 12:00, 14:00, 16:00

Belépő: felnőtt 3.200 Ft/fő, diák és nyugdíjas 2.400  Ft/fő

Fotó: faházak közvetlen a Baradla-barlang bejáratánál /Mihály Gábor/

A túrákhoz meleg ruha ajánlott, mivel állandó 10 Celsius fok a hőmérséklet a barlangokban!

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük