Magyarország
Balatonlelle utazás, látnivalók, érdekességek / Magyarország

Balatonlelle utazás, látnivalók, érdekességek / Magyarország

A Balaton déli partján találunk rá a közkedvelt üdülővárosra Balatonlellére. A tó parti település közel öt kilométer hosszan nyúlik el a magyar tenger partján és manapság egyre több programmal várja az ide érkező turistákat. A lassan mélyülő strandjai kiválóak minden korosztálynak, így bárkivel is utazunk Lellére garantált a jókedv és a szórakozás. Legyen szó a fiatalokról, a gyermekes családokról vagy akár az idősebb generációról!

Fotó: Balatonlelle tábla /Mihály Gábor/

Ezen a forró júniusi hétvégén a Balaton déli partját vettük célirányba és azon belül is Balatonlellét látogattuk meg. Már előre tudtuk, hogy jó választás lesz a település, mivel nagyon sok jót hallottunk róla. Így hát különösen nagy izgalommal érkeztünk ide és kíváncsiak voltunk mit fog adni és mutatni a kedvelt Balaton parti üdülőváros.

Balatonlelléről pár szóban

A Somogy megyei település a Balaton déli oldalán, szorosan a szomszédos Balatonboglár mellett fekszik. Könnyen megközelíthető mind közúton és vasúton is egyaránt. Autóval a 7-es főúton vagy az M7-es autópályán, Budapesttől mindössze másfél órás távolságra találunk rá. Vonattal pedig a Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes útvonalon érhetjük el. A térség híres a szőlőtermesztésről, a borgazdálkodásról és  hajózásilag is nagyon fontos szerepet tölt be. Az impozáns 220 férőhelyes vitorlás kikötője mellett, akár sétahajókázásra is van lehetőség.

Fotó: vitorlás kikötő /Mihály Gábor/

Történelme

A terület 1211-ben került a tihanyi apátság tulajdonába. Az első írásos emlék 1229-es évből származnak, mikor is Lela néven írtak róla. A település 1550-től török kézre került és a lakossága is erős megcsappant. Mindössze nyolc család lakott itt ez időben. Később 1848-ban mezővárosi rangot kapott, majd 1864-től már Balatonlelle néven szerepelt. Ezután a XX.században, pontosabban 1978-ban egyesült Balatonboglárral, Balatonlelle néven. Végül  1991-től ketté váltak és manapság Balatonlelle kicsivel több mint 5.000 lelket számlál.

Balatonlelle látnivalói és strandjai 

Balatonlellén egymást érik a szabad strandok, amelyeket ingyenesen látogathatunk. Mi viszont a díjmentes strandok helyet a kicsit exkluzívabb, de fizetős Napfény strand és élményfürdő-t választottuk erre a napra. Emellett ingyenes a Virág strand, a Szabadstrand, a Csöpi közi és a Szirom közi strand. A Napfény strandra a belépő 800 forintba kerül, de így kizárólag csak a Balatonban fürdőzhetünk. A medence és a csúszda használatáért felárat kell fizetnünk, viszont így a drágább jegyekkel már élvezhetjük ezeket is.

Fotó: csúszdák a Napfény strandon /Mihály Gábor/
Fotó: Napfény strand /Mihály Gábor/

A strandok mellett Balatonlelle hajókikötőjéből természetesen sétahajókázásra is van lehetőség. A szomszédos Balatonboglár mellett a szemközti Badacsony, és akár a távolabbi nagyvárosok, mint Keszthely, Siófok és Balatonfüred is könnyedén elérhető. Emelett itt találunk egy színvonalas vitorlás kikötőt is, ahol saját vitorlásunkkal is lehorgonyozhatunk.

Fotó: Szerelemlakat-kapu /Mihály Gábor/

A város egyik legkedveltebb helye a mediterrán hangulatú Szent István tér és a közvetlen mellette található sétálóutca, a Móló sétány. A turisták egyik kedvelt helyszíne ez, ami a nyári estéken megtelik emberekkel. Itt egymást érik az éttermek, kávézók, fagyizók és a szuveníresek. Ezenkívül a Balatonlelle táblánál pedig az óriáskereket is kipróbálhatjuk, mely 1.800 forintért cserébe 3 kört tesz meg velünk. A 30 méter magasságból pedig nagyon sokáig elláthatunk a csodálatos vidékre.

Fotó: éttermek a Móló sétányon /Mihály Gábor/

A sok szórakozás után itt van némi egyéb látnivaló is, mint az Árkay Bertalan műépítész által tervezett Római Katolikus templom.  Az istenháza érdekessége, hogy ez a déli part egyetlen vörös kőből emelt temploma, így érdemes megtekinteni.

Az utunkat folytatva a korábban említett borgazdálkodás miatt a Kishegy több okból is érdekes lehet. Akár borkóstolás céljából vagy a közel 300 méteres magaslati pont által nyújtott kilátás miatt, de ezeken kívül a XVIII. századból származó Szent Donát barokk stílusú kápolna is megér egy misét.

A város központjában találunk rá a Szalay-kastélyra, mely ma művelődési házként és Afrika Múzeumként is funkcionál. A földszintes épület 1838-ban épült klasszicista stílusban. Az impozáns oszlopos tornáccal szegélyezet kastélyban Gróf Somssich Pongrácz híres Afrika vadász trófeagyűjteményét is megtekinthetjük.

DSC 0263
Fotó: Szalay-kastély /balatonlelle.hu/

Végül, de nem utolsó sorban pedig a Balatonlelléhez tartozó Rádpusztai Árpád-kori romtemplom-ot ajánlom még megtekintésre. A XIII. században épült román stílusú templom mellett ugyanis néhány, több száz éves sírkövet is szemügyre vehetünk itt.

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük