Svájc
Zürich utazás, látnivalók, érdekességek / Svájc

Zürich utazás, látnivalók, érdekességek / Svájc

Az Alpokban elterülő  Svájc legnagyobb városa Zürich. Automatikusan azt gondolná az ember, hogy így a fővárosa is, viszont ez nem igaz. Ezt a szerepet ugyanis a kisebb, de úgyszintén lenyűgöző Bern tölti be. Visszakanyarodva Zürichre a világ legdrágább városai között tartják számon, amit én is bizonyíthatok. Hangulatos és drága város, sok látnivalóval és vízzel, így egy napot érdemes mindenképp rászánni és jobban megismerni.

Fotó: Bahnhofstrasse, Zürich /Mihály Gábor/

A 2020-as svájci körutazásunk következő állomása a Flüela-hágó és Gigerwaldsee után Svájc legnagyobb városa Zürich volt. Mi három-négy órát szántunk a körbejárására, mivel idő hiányában sajnos több nem jutott. Viszont ha teheted egy-két napot is simán eltölthetsz a tó parti Zürichben.

Zürich

A világ egyik legdrágább városai között tartják számon és ahogy korábban már írtam a legnagyobb település az országban, de nem főváros. Lakóinak száma körülbelül 400 ezer fő, melynek többsége német ajkú. Itt meg kell jegyeznem, hogy Svájcban négy nyelvet is használnak(német, francia, olasz és a rétoromán), ezért is írtam hogy “német ajkú”. A település a Zürichi-tó partján terül el, Svájc északi részén és a Limmat folyó szeli ketté a várost. Sok víz, sok látnivaló és sok érdekesség jellemzi.

Fotó: csónakok a Limmat folyón /Mihály Gábor/

Látnivalók Zürichben

A város körbejárását akár kezdhetjük mindjárt a Zürichi-tó partján is. Maga a tó egyszerűen gyönyörű, ahogy nyáron ellepik a vitorlások. Egy jó séta a parton vagy egy hajókázás a tavon nem is lehetne jobb kezdés Zürich megismerésére.

Fotó: Zürichi-tó partján /Mihály Gábor/

Innen viszont most már irány a belváros. A Bahnhofstrasse-n végig sétálva a világ talán összes márkáját megtaláljuk. Ez egyébként Zürich sétálóutcája, ahol egymás után sorakoznak a boltok.

Fotó: Bahnhofstrasse /Mihály Gábor/

Készülj fel, ha itt akarsz vásárolni, mindenképp “vastag pénztárca” ajánlott! Minden eszméletlenül drága!

Az utcában elég gyakran összefuthatunk a tipikus zürichi, kék-fehér színű villamossal is, mely itt közlekedik. A sétálóutcán pedig egészen a pályaudvarig mehetünk el, ami után akár a Svájci Nemzeti Múzeum is érdekes lehet vagy az útközben található Óramúzeum.

Fotó: Credit Suisse épülete /Mihály Gábor/

A sétálóutcából nyílik egy kicsike kis utca is, az úgynevezett Augustinergasse. Mindenképp kukants be ebbe a történelmi utcácskába is, ugyanis elegáns éttermek sora és svájci zászlókkal díszített gyönyörű, színes homlokzatú házakat láthatsz itt.

Fotó: Augustinergasse /Mihály Gábor/

A város látogatásunk során több templom is érdekes lehet. A Szent Péter templom, a Fraumünster, amelyet egy impozáns épület, a városháza mellett találod, vagy a folyó túloldalán levő Grossmünster.

Fotó: Grossmünster /Mihály Gábor/

Az utóbbit egyébként másképpen Nagy Katedrálisnak is hívnak, az ikertornyaival könnyen észrevehető. Az 1100-as években épült román stílusú református templom Nagy Károly rendeletére készült el.

Innen tovább sétálva a tó fele, előbb az Operaház-hoz, majd a Chinagarten-hez érünk. A kínai kert 1994-ben készült el és Zürich testvérvárosa, a kínai Kunming adott ajándékba.

Érdekességek

A városlátogatásunk során többször szembesültünk azzal, hogy tényleg igaz a világ legdrágább városa jelző Zürichre. Rengeteg drága autó, amiken leginkább luxusautókat értek: Ferrari, Lamborghini, Porsche, Tesla… de sorolhatnám tovább is a méregdrága márkákat. A csokoládé boltokban 20 svájci frank alatt nem nagyon találtunk csokit, persze ez a Bahnhofstrasse-n volt, és a külvárosban biztos tudsz venni olcsóbban is. A hűtőmágnesek  általában 8-10 frank között mozogtak. A kávé és a kapucsínó 5 frank, vagyis 5 euró volt. Egy ebéd egy közepes kategóriájú étteremben két embernek körülbelül 60-100 euró között mozog egy-egy itallal. A taxi pedig úgyszintén nagyon drága, így jobb tömegközlekedni.

Fotó: Zürich és Mi… /Mihály Gábor/

Videó:

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük