Svájc
Gigerwaldsee utazás, látnivalók, érdekességek / Svájc

Gigerwaldsee utazás, látnivalók, érdekességek / Svájc

Svájc egy csodálatos ország teles-tele gyönyörű látnivalóval, amelyek közül az egyik biztosan a Gigerwaldsee. A háromezer méteres hegyek között rejlő víztározó nem csak egy egyszerű tavacska, ugyanis az egyik végén egy hatalmas gátat is találunk. A hegyek között kimagasló, 147 méter magas építmény csupán a tizenegyedik legmagasabb gát Svájcban. Bár így is beleborzong az ember, ha meglátja…

Fotó: égigérő hegyek és a gát /Mihály Gábor/

Ősszel a svájci körutazásunk következő állomása a Gigerwaldsee volt. Az előző nap haladtunk át a Flüela-hágón , így már nem volt meglepő a hatalmas hegyek közti autózás. Viszont ami ezután jött, olyant még nem láttunk!

Fotó: kanyargós hegyi út a Flüela-hágón keresztül /Mihály Gábor/

Gigerwaldsee

A Gigerwaldsee, az ország keleti felén található Sankt Gallen kantonban, közel Ausztriához. Svájci viszonylatban semmiképpen sem számít nagyon tónak, főleg hogy igazából ez egy víztározó. Megközelítése Bad Ragaz városából lehetséges. Először egy kétszer egy sávos, majd később egy keskeny egy sávos, kanyargós út vezet fel egészen a gáthoz. Sokszor előfordult, hogy jöttek szemből ilyenkor vannak kiszélesített részek, ahol mindkét irányból elférnek az autók. Viszont előfordult olyan is, hogy tolatnunk kellett egy kicsit.
Ezért fokozatos figyelemmel, óvatosan közlekedjetek!

Fotó: a magas hegyek között /Mihály Gábor/

Mielőtt a gátra érnénk még egy szűk alagútban is át kell haladunk. Majd fent a gáton leparkolhatunk az autónkkal és innen még gyönyörűbb a táj, valamint már a víztározót is láthatjuk.

Fotó: Gigerwaldsee /Mihály Gábor/

Figyelem! Tériszonyosoknak nem ajánlom, hogy közel menjenek a gát széléhez! Legalábbis óvatosan közelítsük meg, mert nagyon magasan vagyunk és könnyen megszédülhetünk!

Fotó: a gát /Mihály Gábor/

Őszintén bevallom, elég félelmetes volt a gát szélén állni és letekinteni  egészen az aljáig. Hátborzongató!

A gát…

A 147 méter magas gátat még 1976-ban építették. Ez Svájc tizenegyedik legmagasabb gátja, ami közel Ausztriához, Bad Ragaz és Chur városa között található. A Gigerwaldsee(víztározó) mélysége 135 méter és most figyelj…, 36 millió köbméter mennyiségű vizet tart vissza a gát. Területe pedig 71 hektár. Elképesztőek ezek a számok! Gondoljatok bele: 147 méter… magasabb, mint egy 30 emeletes ház!

Fotó: a gát /Mihály Gábor/

Esetleg, ha kedvetek támad még egy kalandra, akkor arra is van lehetőség, hogy a tavat megkerülve tovább menjetek. A tó túlsó oldalán ugyanis egy kicsike faluig lehet eljutni, egészen Sankt Martin településig.

Fotó: svájci zászló /Mihály Gábor/
Fotó: Anita mintha egy kis pötty lenne… /Mihály Gábor/
Fotó: Anita és Gábor a gáton /Mihály Gábor/

Videó

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük