Ciprus
Brit katonai támaszpontok Cipruson / Akrotíri és Dekélia

Brit katonai támaszpontok Cipruson / Akrotíri és Dekélia

Ciprus egy elég komplikált ország politikailag, ezt mi sem bizonyítja  jobban, mint hogy az ország két felé szakadt! Sőt… nem csak egyszerűen a görög és török részből áll, hanem a briteknek is vannak katonai területeik itt. Számszerint kettő, Akrotíri és Dekélia. Mind kettő brit katonai támaszpont, viszont ne csak egyszerűen egy katonai bázis képzeljetek el. Van itt még más is, de vajon mi?

Fotó: Dekélia /Wikimedia Commons/

A Ciprusi utazásunk során volt szerencsém mind a két területen áthaladni. Ellenben az Észak-ciprusi Török Köztársasággal, itt semmilyen határellenőrzés nincs, mintha Cipruson maradtunk volna. Végül is ott is vagyunk, de azért ez egy Brit tengerentúli terület hivatalosan!

Fotó: Ciprus térképen /commons.wikimedia.org/

Hol található és mit kell tudnunk ezekről a területekről?

Akrotíri és Dekélia két brit katonai bázis Cipruson. Az Egyesült Királyság 1960-ban Ciprus függetlenné válásakor tartotta meg ezt a két területet, mivel szüksége volt a Földközi-tenger keleti felén is katonai támaszpontokra. Ezeken a bázisokon állomásoznak a Sovereign Base Areas (SBA) tagjai. Az Akrotíri Limassoltól nyugatra található, míg Dekélia pedig Larnakától keletre fekszik a tengerparton. Területre hasonló méretűek és együtt pedig 254 négyzetkilométert tesznek ki.

Fotó: brit zászló /Wikipédia/

Érdekességek a területről…

A brit tengerentúli terület, Akrotíri és Dekélia 2008 óta arról is nevezetes, hogy ez az egyetlen brit szuverenitás alatt lévő terület, melynek hivatalos pénzneme az euró. A Ciprusi Köztársaság EU-ba való belépésekor, Akrotíri és Dekélia is úgy döntött, hogy az eurót fogják használni pénznemnek.

A terület a gyakorlatban jelentősen különbözik a többi brit tengerentúli területtől, mivel itt az Egyesült Királyság nem folytat a katonain kívül semmiféle más tevékenységet. Ezenkívül  ez az egyetlen brit külbirtok, melynek területén való születés nem eredményez brit állampolgárságot.

A katonaság mellett, ami úgy 3500 embert tesz ki, civil lakosság is él itt, akik javarészt görög ciprióták és brit lakók.
Ezen kívül a területnek nincs demokratikusan választott kormányzati szerve, a kormányzást a mindenkori ciprusi brit haderők főparancsnoka látja el.

Fotó: Ciprus /Mihály Gábor/

Látnivalók…

A bázisokon és a pár településen kívül, rengeteg nagy területű gyümölcsöst találunk, aminek nagy része citrom, narancs és egyéb más déli gyümölcs. Ezeket az Egyesült Királyságba exportálják.

Akrotíri területen találjuk a híres Kourion, ókori város romjait, amit mi is meglátogatunk és érdemes mindenképpen nektek is hasonlóan tennetek. Majd a Kolossi vár a következő, ami említésre méltó és közvetlen a terület mellett nézhető meg.

Fotó: Kourion az ókori város /Mihály Gábor/
Fotó: Kolossi vár naplemente után /Mihály Gábor/

Dekélia területe pedig Ayia Napa, Ciprus leghíresebb üdülőparadicsoma és Lárnaka városa között található. Látványossága különösebben pedig nincs.

Videó

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük