Magyarország
Debrecen utazás, látnivalók, érdekességek / Magyarország

Debrecen utazás, látnivalók, érdekességek / Magyarország

Debrecen, hazánk második legnagyobb városa és egyben Kelet-Magyarország központja. A várost hívják többek között a “kálvinista Rómának” is, mivel az ország legnagyobb református templomát itt találjuk. A belváros mellett a Nagyerdőt mindenképpen érdemes útba ejteni, ha “cívisvárosban” járunk. Ahova egyébként akár villamossal is kiutazhatunk a központból, ugyanis Debrecenben erre is van lehetőség!

Fotó: Kossuth tér /Mihály Gábor/

A virágkarneválról is híres alföldi nagyváros körbejárása mindig is tervben volt nekünk. Nyáron jött is a lehetőség, amit kár lett volna kihagyni, így hát meglátogattuk Debrecent. Sajnos nem karneválkor utaztunk ide, úgyhogy valószínűleg vissza fogunk még térni, de így is nagyon jól éreztük magunkat Magyarország második legnépesebb városában!

Fotó: Debrecenben… /Mihály Gábor/

Mit kell tudni Debrecenről?

Debrecen, ahogy korábban írtam a második legnépesebb város Magyarországon.
Hajdú-Bihar megye székhelye, lakossága  pedig 200 ezer fő felett van egy kicsivel. Hívják a “kálvinista Rómának”, de “cívisvárosként” is emlegetik. Kelet-Magyarország központja, mind gazdaságilag, kulturálisan és közlekedésileg is. A reptere pedig a második legforgalmasabb, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér után.

Fotó: Debrecen /Mihály Gábor/

Pár szó a történelméről…

A honfoglalás előtti időkben különböző népcsoportok éltek itt, mint például a vandálok, a gótok, az avarok, vagy a szarmaták. A honfoglalás után viszont törzsgyökeres magyar település lett. A XIV. századtól mezővárosi, majd a XVII. századtól szabad királyi városi rangot kapott. Folyamatosan fejlődő, híres a vásárairól és a református iskolájáról. Rövid időre kétszer is volt az ország fővárosa, 1849-ben és 1944-ben a második világháború ideje alatt is. Manapság az ország egyik meghatározó központja és a legdinamikusabban fejlődő városa.

Fotó: a város látképe… /Mihály Gábor/

Mit nézzünk meg, ha Debrecenbe utazunk?

A várost lényegében két részre lehet osztani a városnézés során. Az első a belvárosi rész, ahol a Nagytemplom, a Református Kollégium és a múzeumok találhatók, majd a második pedig a Nagyerdő és környéke. Itt egy csodás zöld környezetben, többek között egy nagy szökőkutat, a stadiont és Debrecen új fürdőjét is megtaláljuk.

A Debreceni Református Nagytemplom a város jelképe és egyben az ország legnagyobb református temploma. 1805-től 1824-ig épült a 61 méter magas tornyú templom, ahova akár  3.000 ember is befér. A belépőjegy 1.000 forintba kerül és így körbejárható a templomban levő kiállítás és a toronyból is megnézhetjük Debrecent.

Fotó: Debreceni Nagytemplom /Mihály Gábor/
Fotó: a templom belseje /Mihály Gábor/

A Református Kollégium a Nagytemplom mögött található épület. 1538-tól folyamatosan működő intézmény, melyben az elemi iskolától kezdve az akadémiai szintig folyt az oktatás. Híres tanulói voltak Ady Endre, Arany János, Kölcsey Ferenc, Móricz Zsigmond és még sokan mások.

Fotó: a református kollégium épülete /Mihály Gábor/

A Déri Múzeum Magyarország egyik legjelentősebb múzeuma. Található itt egyiptomi, fegyver és néprajzi gyűjtemények is. A legnagyobb értéke viszont Munkácsy Mihaly trilógia festményei: az Íme az ember, a Golgota és a Krisztus Pilátus előtt.

Fotó: Déri Múzeum /Mihály Gábor/

A Kossuth tér Debrecen főtere, ahol a Nagytemplom mellett található a város leghíresebb szállodája is a Grand Hotel Aranybika. Az épület a XVII. századtól eredetileg fogadóként üzemelt, majd később az Országház építője Steindl Imre tervei alapján átalakították át. Végül 1915-ben nyerte el mai formáját Hajós Alfréd tervei alapján, aki nem mellesleg az első olimpiai arany érmünket szerezte meg 1896-ban.

Fotó: Grand Hotel Aranybika /Mihály Gábor/

További látnivalók még a Csokonai Színház, a Debreceni Csonka Templom és a Szent Anna Katolikus Székesegyház.
Ezek után viszont mindenképpen pattanjunk fel az 1-es villamosra, amivel egészen a Nagyerdőig utazhatunk és folytassuk tovább itt Debrecen felfedezését!

Fotó: debreceni villamosok /Mihály Gábor/

A Debreceni Nagyerdei park a városközpont mellett elhelyezkedő óriási liget, rengeteg lehetőséggel. Itt találjuk többek között a Debreceni Egyetem főépületét, mely az ország legrégebbi, folyamatosan működő felsőoktatási intézményei közé tartozik.

Tovább a Békás-tó mellett található a Nagyerdei Szabadtéri Színpad, mely ezer fő befogadására alkalmas és nyaranta közel negyven kulturális programnak ad otthont, mint például színházi előadások és könnyűzenei koncertek.

A Nagyerdei Víztorony és a Ködszínház kötelező látnivaló. Az utóbbi Magyarországon egyedülálló multimédiás szökőkút, ami esténként különleges élményt nyújt, ugyanis mindenféle lézer-animációkat és Debrecent bemutató kis filmeket láthattok itt.

Fotó: Nagyerdei Park /Mihály Gábor/

Ezután itt találjuk még a Nagyerdei Stadiont is, amit 2014-ben adtak át és 20 ezer néző befogadására alkalmas. A hétszeres magyar bajnok “Loki” stadionja az új Puskás- és a Groupama Aréna után Magyarország harmadik legnagyobb stadionja.

Fotó: Nagyerdei Stadion /Mihály Gábor/

Ha pedig ez még mindig nem volt elég a Debreceni Állatkert és Vidámpark mellett az idei évben(2020) átadott csodálatos  Aquaticum Mediterrán Élményfürdőben üthetjük el kellemesen az időt.

Videó

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük