Ausztria
Scharnstein várrom / Ausztria

Scharnstein várrom / Ausztria

Egy érdekes várrom, csodálatos kilátással… ez ami elsőre eszembe jutott nekem erről a helyről. A középkori várrom alatti parkolóból 20 perc sétára és körülbelül 260 lépcsőfokra találjuk az egykori erőd maradványait. Útközben megtekinthetjük még a sziklába épített Wagner-kápolnát is és fent a romoknál pedig kiváló kilátás fogadja az ide érkezőket. 

Fotó: Scharnstein település látképe a várromból /Mihály Gábor/

Scharnstein 

Scharnstein Felső-Ausztria Traunviertel régiójában terül el, az Alm folyó mentén. A közel ötezer lakót számláló település legnagyobb látványossága kétségkívül a sziklán magasodó várrom, valamint a községben található kastély. A Scharnstein kastély épületében megtekinthetjük az Osztrák Kriminalisztikai Múzeum-ot és az Osztrák Csendőrmúzeum-ot is, de akár a Kasza Múzeum is érdekes lehet. Az utóbbit egyébként nem a kastélyban találjuk. A Scharnstein várrom pedig kicsit vissza repíthet minket az időben és a kilátás is eszméletlen, mind a környező hegyekre és magára a településre is.

A vár történelme 

Scharnstein várát a Rebgau grófi család építette a XII. században. A várat írásban csupán először 1204-ben említik. Az évek alatt többször is gazdát cserélt, míg 1492-ben Christoph Jörger vette meg, aki a wildensteini uradalom császári megbízottja volt. 1499-ben pár év rá maga I.Miksa Német-római Birodalom császára lett a tulajdonosa.

Fotó: Scharnstein várrom /Mihály Gábor/

Később 1538-ban a kastély gondatlanság miatt teljesen leégett és azóta sajnos romokban van. A megbízott ezután a gondnokságot áthelyezte a falu melletti új épületbe, mely a mai kastély alapja (Schafferleithen).

1584-ben végül Helmhart Jörger kezébe került az uradalom, aki a kaszagyártás alapítója is volt. Ebben az időben tovább bővítette az új épületet és felépítette a mai Scharnstein kastélyt. Közben a vár épülete viszont egyre csak romlott és romlott.

Fotó: a várrom napjainkban /Mihály Gábor/

A kastély és a vár végül 1626-ban a Kremsmünster apátság tulajdonában került. Hosszú évek után 1967-ben Harald Seyrl osztrák történész vásárolta meg a kastélyt a kremsmünsteri kolostortól, viszont a romok és az erdő mai napig maradt az apátság tulajdonában.

Túra a romokhoz…

A várromot az ingyenes parkolóból egy könnyű húsz perces sétával érjük el. Az út javarészt erdőben kialakított túraösvényen halad és körülbelül 260 lépcsőfok várja az ide látogatókat. Az út elején mindjárt szemügyre vehetjük a sziklába épített Wagner-kápolnát, majd pedig ezután következik maga a várrom. A középkori maradványok között sétálva több száz évet repülhetünk vissza a középkorba. Érdemes viszont közben le és a környező hegyekre is tekinteni, mivel elképesztő a látvány. A túra azonban itt még nem ér véget, mivel pár tucat lépcső után még magasabbra, egészen a középső bástyáig (Mitterturm) mászhatunk fel.

Fotó: lépcsők a romokhoz /Mihály Gábor/
Fotó: bejárat a Wagner-kápolnához /Mihály Gábor/
Fotó: Mitterturm /Mihály Gábor/

A várnézés után, ha ez nem lenne elég a szomszédos hegyre (Maisenkögerl, 945m) is felkapaszkodhatunk, ahol még gyönyörűbb panoráma fogad minket.

Fotó: a szemközti Maiskögerl csúcsa /Mihály Gábor/
Fotó: A túra útvonala… /Bergfex Touren/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük