Horvátország
A Kvarner-öböl látnivalói / Horvátország

A Kvarner-öböl látnivalói / Horvátország

A horvátországi Kvarner-öböl bár sokan nem tudják a Magyarországhoz legközelebbi tengerparti riviéra.
Az Isztria-félsziget és Dalmácia között lévő Kvarner nagyon kedvelt úticélpont. 
Az egykor Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó öböl rengeteg gyönyörű szigettel és hangulatos szárazföldi városokkal várja a turistákat. Opatija, Rijeka, Crikvenica vagy a szigetek közül párat említve Cres, Krk vagy Rab, a magyarok között is igen népszerű nyaralóhely.

Fotó: pálmafák Crikvenicán /Mihály Gábor/

Kvarner-öböl

A Kvarner-öböl Horvátország egyik kedvelt tengerparti régiója, mely az Isztriai-félsziget és Dalmácia között található. Magyarországhoz való közelsége miatt sokan választják nyaralásuk helyszínéül, ugyanis az országhatártól csupán háromórás autóútra található. Az aprókavicsos és sziklás strandjai csak úgy vonzzák az embereket, de ezenkívül egyéb természeti szépségei is lenyűgözőek. A nyüzsgő városok és szigetek mellett választhatunk kevésbé ismert halászfalvakat is, így mindenki megtalálja a magához illő helyet.
A Kvarnerhez több kedvelt sziget is tartozik, mint például a Cres, Losinj, Krk, Rab és végül a Pag sziget északi része, de ezenkívül kedvelt szárazföldi városai is felfedezhetőek: Opatija, Rijeka, Crikvenica, Novi Vinodolski és Senj.

Fotó: Kvarner-öböl /Mihály Gábor/

Opatija

Rijeka mellett találunk rá a bájos településre, ami Magyarországtól csupán pár órára fekszik. Opatija vagy másképpen Abbázia az egykori arisztokraták kedvelt üdülőhelye volt. Nem a legszebb tengerparti résszel rendelkező település, bár a sok monarchiabeli patinás épület kicsit visszarepít minket az időben. A várost egyébként még sokan az ,,Adria Nizzájaként” is emlegetik.

Fotó: Opatija /Wikimedia Commons/

Rijeka

Rijeka egy nagy kikötőváros, mely egyben Horvátország harmadik legnépesebb települése is. Az egykoron Fiume névre hallgató város a Magyar királyság tengeri kikötője volt, így rengeteg magyar nyomot találunk itt. Rijekában sétálva sokszor érezhetjük, mintha egy magyar városban, akár Budapest lennénk. Leghíresebb  látnivalója a horvát tengerpart legrégebbi vára, a Trsat vár.

Fotó: Rijeka(Fiume) /Wikimedia Commons/

Cres-sziget 

A magyar utazok által nem annyira látogatott Cres, egy hosszú, keskeny és ritkán lakott sziget. Érdekes, mert közben ez Horvátország és az Adria-tenger legnagyobb szigete is, bár csupán egy kicsivel előzi meg a szomszédos Krk-szigetet. Ide kizárólag komppal juthatunk át, vagy Rabac városából, vagy pedig a korábban említett Krk-szigetéről. Nagyságával ellentétben itt kevesebb a turista, mint a többi szomszédos nagy szigeten, ezért nagyobb nyugalom is jellemzi. A lakossága körülbelül úgy egy kisebb várost tesz ki, azaz 3.200 fő. A legfontosabb települése a szigettel azonos nevű Cres, valamint még egy érdekesség, hogy a szigeten egy édesvízi tó is található, az úgynevezett Vransko jezero.

Fotó: Meli Beach, Cres /Nagy László/

Losinj-sziget

A Cres-től délre található Losinj, korábban egy szigetet alkotott a Cres-szigettel, ám a római időkben egy csatornával leválasztották a könnyebb hajózás miatt. Ma egy hídon keresztül tudjuk megközelíteni, Osor városnál a korábban említett Cres-ről. Klímája miatt gyógyhelynek számít, allergiások számára ideális, valamint a szigeten egy delfin rezervátum is működik. Leginkább a horvát és olasz turisták között népszerű. Legnagyobb városa Mali Losinj és a sziget lakossága körülbelül 8 ezer fő.

Fotó: Mali Losinj /Wikimedia Commons/

Krk-sziget

Krk a hozzánk legközelebb eső horvát sziget, mely a Cres után Horvátország második legnagyobbika. Területre bár alul maradt, népességre viszont első a sorban a 20 ezer lakójával. A szigetre egy hídon lehet eljutni, úgyhogy még kompozni se kell. Fővárosa Krk város és ezenkívül itt találjuk a világ legszűkebb utcáját is Vrbnik-ben. A sziget déli részén pedig Baska egy kedvelt úticél, gyönyörű strandjával és szuper kilátással a szomszédos hegyekről.

Fotó: Baska látképe /Mihály Gábor/

Crikvenica

A magyarok által igen kedvelt úticél, mivel a hazánkhoz a legközelebbi tengerparti Riviéra. A legnagyobb látnivalója a Kastel és a legszebb strandját pedig a városszéli Selce faluban találjuk. Elsősorban azoknak kitűnő választás, akik nem szeretnek sokat utazni, viszont gyönyörű tengerpartra vágynak.

Fotó: Selce strandja /Mihály Gábor/

Novi Vinodolski

Ismét egy közeli célpont Magyarországhoz, bár Crikvenicához képest lényegesebben kisebb településről van szó. Novi Vinodolski óvárosa a megszokottnál eltérő módon, nem a tengerparton, hanem egy dombon található. Érdemes felsétálni ide és letekinteni a tengerre, valamint a szemközti Krk-szigetre.

Fotó: Novi Vinodolski /Mihály Gábor/

Senj

A magashegyekkel körbevett Senj, Crikvenicához hasonlóan, rettentően hamar elérhető Magyarországról. Az Adria egyik legősibb városa, ahol a Nehaj-vár a legnagyobb látnivaló.

Rab-sziget

A Rab-sziget az egyik legkedveltebb, leglátogatottabb sziget a Kvarner-öbölben, amit elsősorban homokos strandjainak köszönhet. Érdekes ugyanis a szárazföld felé eső része teljesen kopár, míg a belső része pedig zöld. Legnagyobb városa Rab város, valamint a sziget kedvelt része még Lopar, ahol pedig több kiváló strandot is találunk. Lakossága 10 ezer fő.

Fotó: Lopar, Paradies strand /Gabányi B. Ági/

Pag-sziget

A Pag-sziget a horvátok leghosszabb és az egyik legkopárabb szigete, így sok helyen holdbéli tájra emlékeztet. Az ,,Adria Ibizajának” is nevezik, mivel a Zrche Beach a fiatalok kedvelt bulis része. Kedvelt úticélok: Novalja és Pag város. A többi rész viszont kicsit nyugodtabb és a csendre vágyóknak kiváló. A Pag-sziget északon komppal, délről pedig hídon közelíthető meg. A legszebb strandja a Metajna település mellett lévő Rucica Beach. Lakossága körülbelül 8.400 fő.

Fotó: a kopár Pag… /Horgos Kata/

Videók:

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük