Ausztria
Wallersee utazás, látnivalók, érdekességek / Ausztria

Wallersee utazás, látnivalók, érdekességek / Ausztria

A Wallersee egy hat kilométer hosszú és két kilométer széles tó Salzburgtól nem messze, amit imádnak a szörfösök és vitorlások. A tavon sajnos kereskedelmi hajókázásra ugyan nincs lehetőség, viszont szuper tó körüli túraútvonal található itt, valamint több strand és kemping is felfedezhető.
vízparti nyaralók mellett és a hangulatos erdőkben elhaladó túraútat pedig bicajjal, elektromos rollerrel, de akár gyalog is teljesíthetjük.
Mi szokásunkhoz híven az elektromos rollereknél maradtunk és így fedeztük fel a Wallersee-t!

Fotó: vitorlások a kikötőben /Mihály Gábor/

A Wallersee a korábban meglátogatott Salzburgi tóvidékhez tartozó tavacska, mely novemberben még kimaradt, azonban most bepótoltuk és teljesen körbe is rollereztük. Néhol a vízparton, hangulatos faházak mellett, néhol pedig eszméletlen gyönyörű környezetben, erdei utakon haladva tettük meg a közel húsz kilométeres távot.

Fotó: az erdőben rollerral /Mihály Gábor/

 Wallersee

A Wallersee közel a német határhoz Salzburgtól csupán húsz kilométerre, az Alpok kapujában lévő tó. A négy tavat magába foglaló Salzburgi tóvidék(Wallersee, Obertrumer See, Mattsee és Grabensee) legnagyobb tava, melynek legmélyebb pontja 23 méter.

Fotó: Wallersee térképen /Bergfex Touren/

A hat kilométer hosszú és két kilométer széles tó a szörfösök és vitorlások egyik kedvenc tava, a főként tavasszal és ősszel uralkodó keleti szelek miatt. Sétahajókázásra itt sajnos nincs lehetőség, azonban több strandot és kempinget is találunk a tóparton, na meg persze a kiváló túraútvonalat a Wallersee körül.
A táv alatt három nagyobb települést érintve jutunk körbe, amelyek Henndorf, Neumarkt és Seekirchen.

 

Fotó: Túraútvonal /Bergfex Touren/

Túra a tó körül…

A kiindulópontunk Henndorf am Wallersee volt, ahonnan kezdetét vette a 18 kilométer hosszú tó körüli túra.
A táv alatt egyébként rengeteg kerékpárossal találkoztunk, de akadt olyan is aki gyalogtúrában vágott neki a hangulatos útnak.

Fotó: út az erdőben /Mihály Gábor/

Az út elején javarészt erdőben haladtunk később viszont a tó keleti felét elérve (Neumarkt am Wallersee) pedig egy strand, egy kikötő és egy aranyos kempingbe betérve gurultunk tovább.

Fotó: kemping a tó keleti partján /Mihály Gábor/

Innen a tó északi partja következet, ahol eleinte hangulatos színes faházak és nyaralók mellett, majd a tótól távolodva elkezdtünk ismét az erdőben száguldani. Találkoztunk tehenekkel, de őzeket is láttunk az utunk során.

Fotó: alpesi tehenek /Mihály Gábor/

A körtúra alatt egy lápos vidéket is érintünk a Wallersee északi oldalán, ahol egy kis tanösvény és egy kilátó is található. A hangulatos erdőt elhagyva viszont kicsit kiábrándító volt a sínek mellett haladni főleg, hogy körülbelül 5 percenként száguldottak el mellettünk a vonatok.

Fotó: tanösvény /Mihály Gábor/
Fotó: kilátópont /Mihály Gábor/

Seekirchen am Wallersee előtt következett még egy kemping, majd itt a tó nyugati felén is találtunk egy strandot, ami ebben a napos időben tömve volt emberekkel. Természetesen a fürdéshez még hideg lett volna, de a napozás és természet így is vonzotta a látogatókat. Ezen a helyen láttuk meg azt is, hogy mennyire gyönyörű kék színű ez a tó.

Fotó: Seekirchen am Wallersee strand /Mihály Gábor/

A parkban egy kifeszített kötelet is találtunk, így a kötéltáncos szakmát is kipróbáltuk több-kevesebb sikerrel, de inkább az utolsó volt a jellemző. Ezután úgy döntöttünk maradunk az utazásnál, mivel nekünk ez talán jobban megy.

Fotó: kezdő kötéltáncos /Sajtos Anita/

Innen már közeledtünk a célhoz és csupán csak pár kilométer maradt hátra, de látnivaló továbbra is akadt bőven.

Fotó: Fischach patak a Wallersee-nél /Mihály Gábor/

A Wallersee utólag egy kicsit emlékeztetett engem a Balatonra, mivel itt nem a megszokott hatalmas hegyekkel körbe vett tipikus osztrák tóról beszélünk. Persze méretben jóval alul marad a magyar tengertől, viszont valamiért közben úgy éreztem magam, mintha Magyarországon lennénk. Ezenkívül kicsi skandináv beütést is észrevettem még, amit elsősorban a színes spalettákkal és ajtókkal díszített faházaknak köszönhet a környék.

Fotó: hangulatos faházak /Mihály Gábor/

Nagyon jó érzés volt itt lenni és körberobogni a tavat. A gyönyörű kék víz, a szavakkal nehezen leírható környezet és a hangulatos faházak teljesen lenyűgöztek minket. Ilyen egy kiváló túra egy szuper helyen, kiváló társaságban!
Próbáld ki te is!

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük