Magyarország
Ráckeve utazás, látnivalók, érdekességek / Magyarország

Ráckeve utazás, látnivalók, érdekességek / Magyarország

A Budapesttől csupán egy órás autóútnyira található Duna-parti kisváros egyszerűen rabul ejti az embert. Egy igazi üdülőváros, hangulatos belvárossal és romantikus Duna-parti sétányokkal. Az ide látogatókat két nagyobb, négycsillagos hotel, több apartmanház, aquapark és számos további lehetőség várja. A szerdánként és szombatonként kialakított egy kilométer hosszú Csónakos piac és a Dunába való fürdés pedig csak ,,hab a tortán”…

Fotó: Ráckevei hajómalom /Mihály Gábor

Ráckeve

Ráckeve Budapesttől déli irányba, körülbelül 50 kilométerre a Duna ráckevei ágán található város. A fővárosunk déli részén ugyanis a Duna ketté ágazik, így kialakítva ezzel a Csepel-szigetet. A település így javarészt a szigeten terül el, de természetesen a folyó túloldalán, a bal parton Ráckeve Újtelep városrésze is fellelhető.
Lakossága kicsivel több, mint 10 ezer fő.
A fővárosból nem csak közúton, hanem akár HÉV-vel is könnyedén elérhetünk Ráckevére.
A HÉV egyébként, ha valaki nem tudná, a helyi érdekeltségű vasút rövidítése, ami egy zöld színű szerelvényekből álló, árammal működő vasút. Ezek a HÉV-vonalak a fővárost kötik össze az elővárosokkal, úgynevezett agglomerációkkal.
A mi esetünkben a H6-os pedig egészen Ráckevéig közlekedik. Érdemes a hangulatáért is kipróbálni és elutazni a Duna egyik legszebb kisvárosába.

Fotó: Ráckeve belvárosa /Mihály Gábor/

Történelme pár szóban…

Ráckeve környéke körülbelül négyezer éve, azaz a rézkortól kezdve lakott terület. A honfoglalás utáni időkben később a fejedelmi törzs szálláshelye volt a Csepel-sziget. A XII. században az Árpádok idején létrejött a környéken egy Ábrahámtelke nevű település, ahol már egy kolostor is állt. Később a XV. században a török elől menekülő szerb lakosság itt telepedett le, ekkor kezdték el Kiskevének, majd később pedig Ráckevének hívni. A nevét a szerbekről kapta, ugyanis délről egy Keve nevezetű településről érkeztek ide, a szerbeket pedig akkoriban rácoknak nevezték. Ezzel jött létre a mai neve: RáckeveA terület viszont később a XVI. században török kézre került, aminek Savoyai Jenő vetett véget. A győztes hadvezér jutalmul megkapta az egész Csepel-szigetet. Savoyai-ról egyébként majd lejjebb még olvashattok bővebben is, mivel az itt található kastély is az ő nevét viseli. Ettől kezdve viszont a lakosságot három nemzetiség alkotta: a magyar, a szerb és a német

Fotó: Ráckeve a túlpartról… /Mihály Gábor/

Ráckeve látnivalói…

Ráckeve több látnivalóval is kecsegtet, de nézzük is meg mik ezek:
A legnagyobb látnivaló természetesen a Duna, mivel ez teszi teljesen lenyűgözővé a kisvárost és környezetét.

Fotó: a Ráckevei-Duna /Mihály Gábor/

Ráckevén egy fontos híd is található, ami összeköti a város két felét. Az Árpád-híd 1897-ben lett felavatva, ám a II. világháborúban a visszavonuló magyar csapatok felrobbantották. 1948-49-ben újjáépítették és mai formáját végül az 1994-es átépítésen érte el.

A hídtól nem messze találjuk Magyarország első rekonstruált és egyben működő hajómalmát is.
Ráckevei hajómalom a lakosság közösségi öszefogásának köszönhetően 2007 és 2010 között készült el.

Fotó: a Ráckevei Hajómalom és háttérben az Árpád-híd /Mihály Gábor/

Ezenkívül ami pedig a hangulatot fokozza, az a szerdánként és szombatonként megtartott Csónakos piac. A Duna parton tartott közel egy kilométer hosszú piacon mindent megtalálunk, amire csak szükségünk lehet.
A zöldségek, gyümölcsök, sajtok és húsok mellett a ruhaárusokon keresztül mindenféle konyhai tartozékok és gyermek játékok is fellelhetőek. Esetleg, ha üres hassal érkeznél a délelőtt tartott vásárra akkor pedig még egy jót is falatozhatunk itt.

Fotó: Csónakos piac a Duna-parton /Mihály Gábor/

A városban több templomot is találunk. A Ráckevei református templom, ami neogótikus stílusban épült 1913-ban, vagy a tőle nem messze található Keresztelő Szent János római katolikus templom.

Fotó: Ráckevei református templom /Mihály Gábor/

Ezenkívül kicsit arrébb találjuk még a ráckevei Ortodox szerb templom-ot, ami XV. században épült. A szerbek a törököktől való ide menekülése után készült el, hiszen ahogy korábban már írtam nagyszámmal érkezet ide szerb lakosság. A harangtorony a templommal ellentétben viszont csak később a XVIII. századból származik.

Ráckeve belvárosában találunk egy igen impozáns épületet is, mely 1901-ben épült. A régi városháza épületén kiemelkedő Tűztorony kilátó a város szívében található és közel negyven métere magas. Tiszta időben tökéletesen láthatóak budai hegyek és a teljes környék.

Fotó: A régi városháza épülete és a negyven méter magas Tűztorony kilató /Mihály Gábor/

Ráckevén találjuk továbbá a gyönyörű, de jelenleg zárva lévő Savoyai-kastély-t is.
A korábban említett törökűző 
Savoyai Jenő részére készült az 1700-as évek elején. Ő volt az aki kiűzte erről a területről a törököket, cserébe megkapta a Csepel-szigetet birtokként. Savoyai halálát követően azonban 1736-ban a magyar korona vissza vette a birtokot és később elvesztette a kastélyi szerepét az épület. Használták raktárként, magtárként, sőt az 1960-as évekre olyan rossz állapotban volt, hogy szinte már összedőlt. A 70-es években felújították és szállodakent üzemelt. Jelenleg azonban zárva tart és felújításra vár, hogy újra tudja fogadni az idelátogatókat. Tervben van múzeum és kávéház kialakítása, valamint egy négycsillagos wellness hotel és étterem üzemeltetése is.

További felejthetetlen szórakozást biztosít még a város szélén lévő Aqua Land Termál-és Élményfürdő. A vízi parkban találunk több úszómedencét és csúszdát is, de ezenkívül termál és gyógyvíz is várja az ide érkezőket. A fedett medence és az egyéb további szolgáltatások pedig még tovább fokozzák az itt eltöltött kellemes időt. A aquaparkban több fajta belépőjegyet is árusítanak, de a legolcsóbb egy napos jegy 2.590 forinttól kezdődik.

Végül, de nem utolsósorban a Duna másik oldalára(Újtelep) is érdemes átnézni, ahol a lakóházak mellett még rengeteg üdül- és faház található. A Duna parton csodálatos hangulatos útakon kerékpározhatunk, sétálhatunk egészen a szomszédos településig, Dömsödig. A Vadkacsa Szabadstrand-on vagy a Kagylós strand-on pedig akár még fürdőzhetünk is a Dunába.

Fotó: Kagylós strand /Mihály Gábor/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

1 thought on “Ráckeve utazás, látnivalók, érdekességek / Magyarország

    • Author gravatar

      Csak Ráckeve részt olvastam, és ehhez szólok hozzá: „A korábban említett törökűző Savoyai Jenő részére készült az 1700-as évek elején. Ő volt az aki kiűzte erről a területről a törököket, cserébe megkapta a Csepel-szigetet birtokként” Szerintem ezt át kellene fogalmazni, Savoyai nem erről a területről űzte ki a törököket. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük