Görögország
Chania utazás, látnivalók, érdekességek / Kréta 4.rész

Chania utazás, látnivalók, érdekességek / Kréta 4.rész

Chania(Hanía) Kréta második legnépesebb városa, mely a kikötőben lévő színes házairól is közismert. A sziget nyugati felén fekvő 55 ezer fős település gazdag történelmi múlttal rendelkezik. Emellett, mint a legtöbb nagy krétai városban, a velencei kikötő és az óváros hangulata, ami leginkább elragadó. Azonban a török időkből ránk maradt épületekben is bőven gyönyörködhetünk. A település Nyugat-Kréta legjelentősebb városának számít és kiindulópontja a nyugati parton fekvő kiváló homokos tengerpartoknak is, mint a Balos és az Elafonissi Beach.

Fotó: Chania színes épületei /Mihály Gábor/

Pár szó Chania városáról…

Chania(Hanía) Nyugat-Kréta legnagyobb városa és a sziget egyik legkedveltebb turisztikai célpontja. Ezt elsősorban a hangulatos óvárosának és csodálatos tengerpartjának köszönheti. Rethymno városához hasonlóan a velenceiek voltak a meghatározóak a település kialakításában, azonban itt is mindenhol megtalálhatóak a törökök nyomai is. A városban sétálva vagy egy mecsetbe, egy minaretbe vagy a tipikus török faerkélyes házakba botlunk. A macskaköves utcákon pedig egymás után sorakoznak a butikok és az éttermek.

Fotó: éttermek egymás után /Mihály Gábor/

Heraklion mellett it található a sziget másik nemzetközi reptere, ezért is választják a települést sokan a szabadságuk helyszínéül. Ezenkívül Görögországból, pontosabban Athénból rendszeres kompjárattal is eljuthatunk Chaniába.
A környéken Krétához híven kiváló homokos tengerpartokat találunk, valamint a sziget legszebb strandjaihoz(Elafonissi Beach és a Balos Beach) kiindulópont a település.

Fotó: Elafonissi Beach /Mihály Gábor/

Történelme röviden és tömören…

A korai keresztény időszak alatt a Bizánci Birodalom városaként Al Hanim-nak nevezték. Később Konstantinápoly és Bizánc bukása utána a velenceiek kerültek mind a város, és a sziget élére. Ez időben rengeteget fejlődött Chania. Megépült az óváros, a kikötő, a világítótorony és a XVII. század elején a Firka erőd is. Azonban 1669-ben, ahogy Kréta többi városa is, így Chania is török kézre került. Ez időben mindenfelé minaretek és mecsetek épültek. A törökök elvonulása után Chania Kréta fővárosa lett, majd ezt a címet több mint száz év után Heraklion vette át. Manapság Kréta kedvelt üdülőhelye és a térség igazi központja minden értelemben!

Chania látnivalói:

Kétség kívül a város egyik legnépszerűbb látnivalója és amit minden idelátogató megtekint az a velenceiek által épített kikötő és a 21 méter magas világítótorony. A reneszánsz hangulatot ébresztő városnak ez a része a település igazi jelképe.

Fotó: a 21 méter magas világítótorony /Mihály Gábor/

Tovább sétálva a kikötőben még figyelmesek lehetünk török nyomokra is, ugyanis itt található a Kücük Hasan pasa mecset is.

Fotó: Kücük Hasan pasa mecset /Mihály Gábor/

A kikötő túlsó oldalán felfedezhetjük a Hajózási Múzeum-ot is, ahol a mínoszi, bizánci, velencei és a török korszakig mindent megtalálunk ami a tengerről és hajózásról szól. A szomszédban, tovább haladva csupán csak pár méterre helyezkedik a város erődítménye a Firka erőd. A várat még a velenceiek építették az 1600-as évek elején a török támadások ellen, azonban ahogy a többi erőd ez sem bírta sokáig az óriási túlerőt és 1645-ben a várossal együtt ellesett.

Fotó: Hajózási múzeum /Mihály Gábor/
Fotó: Firka erőd maradványai /Mihály Gábor/

A part menti részt elhagyva a sétálóutcán bóklászva találjuk a Panagia Trimartiri-t.
XIV. században épült templomot, melyet Hanía legszebb templomaként tartják számon érdemes útba ejteni és belülről is megcsodálni.

Fotó: Panagia Trimartiri /Mihály Gábor/
Fotó: Panagia Trimartiri /Mihály Gábor/

Ezeken kívül még ha szeretjük a piacokat akkor az Agora egy igazán jó választás. A fedett piac a város egyik szimbóluma, ahol az ajándéktárgyaktól a ruhákig, a krétai sajtoktól a húsokon keresztül, a frissen fogott halakig mindent megtalálunk.

Videó:

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük