Magyarország
Zalaszántó – Béke Sztúpa / Magyarország

Zalaszántó – Béke Sztúpa / Magyarország

‏Zalaszántón a Balatontól nem messze található hazánk és Európa legnagyobb Buddhista sztúpája. A 30 méter magas és 24 méter széles épületet még 1993-ban maga a 14. Dalai Láma avatta fel. A mesés környezetben található hófehér buddhista templom és a színes imazászlók lélekben egyenesen Ázsiában repítik az embert. Itt kiszakadhatunk a görcsös mindennapokból és akár teljes lelki békére is lelhetünk a sztúpa melletti Meditációs házban.

Fotó: a Meditációs házban… /Mihály Gábor/

A keszthelyi és gyenesdiási nyaralásunk elmaradhatatlan kirándulása a közelben lévő Béke Sztúpa volt. Nem érdemes kihagyni, mivel itt nyugalomra lelünk és talán egy kicsit Ázsiában is érezhetjük magunkat. Én személy szerint már másodszor jártam itt és most is teljesen rabul ejtett, mind a látvány és a nyugalom, ami a helyből árad. Szóval ha esetleg a Balaton északi, északnyugati felén nyaralunk látogassunk el Zalaszántóra is feltétlenül. Természetes az építmény nem köthető a Balatonhoz, így akár célirányosan is választhatjuk a helyet egy kirándulás alkalmából.

Fotó: a hófehér Sztúpa /Mihály Gábor/

Mi az a Sztúpa?

A Sztúpa a buddhista építészet egyik jellegzetes alakja. Egyike a legrégebbi buddhista vallási építményeknek, kezdetben egyszerű földhalom volt, amelybe Buddha ereklyét temettek.
Ezeket a sztúpákat egyébként több ezer évre visszanyúló hagyomány övezi és a buddhizmus tanai szerint élő erejük van. Többek között megszabadítanak a negatív energiáktól, védelmezik a környezetünket, valamint harmóniát, fejlődést és gazdagságot teremtenek.

Fotó: Béke Sztúpa /Mihály Gábor/

Béke Sztúpa, Zalaszántó 

A Béke Sztúpa a 316 méter magas Világosvár hegyről néz a Balatonra. Az építmény 30 méter magas és 24 méter széles, ezzel pedig Európa legnagyobb sztúpájának tekinthető. A szentély belsejében Buddha tanításai, ereklyéi és egy 24 méteres életfa található, mely a központi csatornát jelképezi. A Buddha szobor Dél-Koreából származik. A Sztúpa Buddha tudatát és bölcsességét, valamint minden élőlényhez füződő együttérzését és szeretetét jelképezi.
A béke, a boldogság és a megvilágosodás jelképe. Öszentsége a 14. Dalai Láma, Tenzin Gyatso, 1993. június 17-én ünnepélyes keretek között nagy örömmel avatta fel a Zalaszántó mellett magasodó Buddhista templomot.

Fotó: Buddha /Mihály Gábor/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük