Egyesült Arab Emírségek
Zayed sejk mecset / Abu-Dhabi

Zayed sejk mecset / Abu-Dhabi

Ha esetleg még nem láttál igazán szép építményt, akkor a Zayed sejk mecsetet muszáj megnézned Abu-Dhabi városában.
Egy igazi bakancslistás helyszín, a hófehér színű, mesébe illő mecset, mely teljesen elvarázsolja az embert. Méretében a világon csupán csak nyolcadik legnagyobb, de a szépsége egyszerűen páratlan. Látogassuk akár nappali fényben, vagy akár az esti kivilágításban!

Fotó: a mecset előtt a negyvenöt fokos hőségben /Mihály Gábor/

Az Egyesült Arab Emírségekbeli tartózkodásunk alatt egyáltalán nem volt kérdés, hogy Dubaiból átfogunk utazunk a fővárosba, Abu-Dhabiba is. Azt viszont még nem tudtuk, hogy mivel!
Esetleg busszal, taxival vagy bérelünk egy autót? Egy kis tanakodás után, végül úgy döntöttünk, hogy busz lesz a legjobb választás és ezzel fogjuk megtenni ezt a laza százhúsz kilométeres távot a sivatagon keresztül.

Fotó: a nagy forróságban a buszra várva /Mihály Gábor/

A buszos kirándulásról különösebben most nem fogok írni, viszont készítettem már korábban egy videót, melyben megtaláltok minden fontos információt a Dubai és Abu-Dhabi közti E101-es buszjáratról. Kiindulópont, táv, ár és további  egyéb érdekes és fontos infót táltok ebben a videóban:

Abu-Dhabi(Abu-Dzabi)

Abu-Dhabi az Egyesült Arab Emirségek fővárosa és Dubai után az ország második legnépesebb települése. Az ország középső részén, a Perzsa-öböl partján terül el. Éghajlat Dubai városával azonosan, télen enyhébb 20-25 fok, nyáron pedig forró 45 fok jellemzi. Itt is hasonlóan, mint Dubaiban rengeteg felhőkarcoló található a városban, bár mégis egy kicsit eredetibb az arab hangulat és nem annyira hivalkodó, mint a korábban említett másik város. Ezért is nevezik Abu-Dhabi-t, az Emirátusok kulturális fővárosának is.

Fotó: Abu-Dhabi esti fényekben /Mihály Gábor/

Zayed sejk mecset 

A Zayed sejk mecset Abu-Dhabi legszebb építménye, amit évente több millióan látogatnak. A mecset 2007-ben nyitotta meg először kapuit és az Egyesült Arab Emirségek első elnökéről, Emir Zayed bin Sultan Al Nahyan-ról kapta a nevét. Az épületet összesen 54 darab márványkupola díszíti és a négy sarkában lévő minaretek egyenként 115 méter magasak.

Fotó: Zayed sejk mecset /Mihály Gábor/
Fotó: Zayed sejk mecset /Mihály Gábor/

Bár a világban ,,csak” a nyolcadik legnagyobb mecset, így is több Guinness Rekordot tudhat magáénak.

  • Elsőként itt található a világ legnagyobb szőnyege, melyet Ali Háliki tervezet és 5700 m² területű. A perzsaszőnyeg 15 kisebb darabból áll, amit itt helyben kézzel varrtak össze. A súlya 42 tonna, mely 35 tonna gyapjúból és 12 tonna pamutból áll össze.
Fotó: a világ legnagyobb szőnyege és csillárja /Mihály Gábor/
  • Másodikként pedig itt található a világ legnagyobb csillárja. A 15 méter magas 10 méter átmérőjű csillárt Németországból szállítottak Abu-Dhabiba.
Fotó: a mecset sötétben /Mihály Gábor/

További látnivalók Abu-Dhabiba

A mecset mellett még számos további látnivalót tartogat Abu-Dhabi:

  • Ferrari World: Egy Ferrari-tematikus élménypark a Yas Islanden, ahol a város autóversenypályája is található. Itt működik a világ leggyorsabb hullámvasútja, a Formula Rossa.
  • Emirates Palace: A palota egy szálloda- és konferenciakomplexum, amit turisták is látogathatnak. A falak aranyozottak, szinte mindenhol arany és ezüst mozaikokkal van díszítve. 394 szoba található a szállodában, amiből 114 arannyal díszített lakosztály.
  • Louvre Abu-Dhabi: A párizsival megegyező nevű, 8600 négyzetméteres múzeum, az Arab-félsziget legnagyobb művészeti múzeuma. Állandó gyűjtemény körülbelül 600 műtárgyból, alkotásból áll.
  • Aldar HQ Building: Minden nagyvárosnak, így Abu-Dhabinak is megvan a maga különleges modern épülete. Az Aldar HQ egy kör alakú futurisztikus épitmény.

Videó:

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük