Horvátország
Az Isztriai-félsziget látnivalói / Horvátország

Az Isztriai-félsziget látnivalói / Horvátország

Az Isztriai-félsziget a magyar utazók által igen csak kedvelt úticél. Ezt elsősorban a Magyarországhoz való közelségének és a gyönyörű sziklás tengerpartjainak köszönheti. A Pulán található amfiteátrum vagy az Isztria ékszerdobozaként is emlegetett Rovinj mellett még számos, bájos kisvárosban eltölthetjük a vakációnkat. Nézzük is meg, melyek ezek…

Fotó: a pulai amfiteátrum /Sallai-Tóth Krisztina/

Isztriai-félsziget 

Az Isztriai-félsziget az Adriai-tenger legnagyobb félszigete, mely egyben Horvátország legészakibb tengerparti része is. Olaszország közelsége és a történelem is nagy hatást gyakorolt a mai kinézetére, legyen szó akár a rómaiakról, vagy a velenceiekről. A történelmi emlékekben gazdag vidék egy igazi mediterrán régió, melyről nem más, mint a kristálytiszta vizű Adriai-tenger és a szűk sikátoros települései gondoskodnak: Umag, Porec, Vrsar, Rovinj, Pula, Medulin és Rabac.

Fotó: Umag /Ginyovszky Szilvi/

A tengerpartjai elsősorban sziklás és kavicsosak, bár azért találunk Medulinban homokos partot is. A gasztronómiájában pedig úgyszintén erős olasz hatás érte, így a tengeriherkentyűk mellett, a tészták és egy jó pizza is kiváló választás lehet.

Fotó: rostonsült tintahal /Mihály Gábor/

Umag

Umag, Horvátország legnyugatibb városa, mely közel a szlovén határ mellett található. A hangulatos óvárosa egy kis, keskeny félszigetre épült, ahol könnyedén felfedezhetjük a város történelmét. A velencei korban épült házak, a XVIII. században épült templom és a különálló tornya, valamint az óváros szélein levő bástyák mind vonzzák az embereket. Strandjai sziklásak és aprókavicsosak, de betonozott részeket is találunk. Ezen kívül a tenisz szerelmeseinek pedig egy igazi paradicsom, ugyanis rengeteg pálya fogadja az ide érkezőket. Nyaranta pedig itt rendezik meg a Croatia Open Umag nevű férfi tenisztornát.

Fotó: Umag utcarészlet /Ginyovszky Szilvi/

Porec

Porec egy történelmi kisváros, ahol kiváló strandok fogadják az idelátogatókat. Egy  kellemes mediterrán település, sok turistával és rengeteg látnivalóval. A Szent Eufráziusz-bazilika, mely nem mellesleg az UNESCO világörökség része, Porec igazi büszkesége. Emellett a római és velencei idők emlékeivel is megismerkedhetünk az óvárosban sétálva. Napközben a kék zászlós strandok egyikén fürdőzve, majd esténként pedig valamelyik bárban vagy diszkóban üthetjük el az időt.

Fotó: Porec /Cseténé Kárász Mária/

Vrsar

Ez egy igazi kis csendes halászfalu, melynek az óvárosa a többi várossal ellentétben nem a tengerparton, hanem egy dombon helyezkedik el. Kiváló célpont a nyugalomra és pihenni vágyóknak. A közelben találunk több kirándulási lehetőséget is, mint például a Lim-fjordot. A Vrsar és Rovinj városa között található öböl, akár egy igazi norvég fjord. A neve a latin limes szóból ered, ami határt jelent, így utalva az egykori Római birodalom határára. Érdemes felkeresni, akár autóval vagy behajózva az öbölbe!

Fotó: Lim-fjord /Borsits Krisztina/

Rovinj

Fotó: Rovinj /Mihály Gábor/

Az Isztria ékkövének is becézett Rovinj, méltó erre a kifejezésre, ugyanis ha valaki ellátogat ebbe a városba, sosem fogja elfelejteni és mindig vissza vágyik majd. A félszigetre épült óváros gyönyörű és romantikus település. Számos sikátor és velencei stílusú ház fogadja az ide látogatókat, viszont ezenkívül Rovinj igazi jelképe, a félsziget legmagasabb épülete, a Szent Eufémia templom. Az olaszos hangulatot a kiváló éttermek és a kristálytiszta vizű tenger fokozza még. Ezek után pedig bátran jelenthetem ki, hogy egy igazi horvát tengerpart rajongónak mindenképp bakancslistás hely!

Fotó: Rovinj/Rovigno /Mihály Gábor/

Pula

Az Isztria déli csücskében található Pula, a félsziget legnagyobb városa, ahol a legnagyobb attrakció a római kori amfiteátrum. A Colloseumra hasonlító építmény gyönyörű és egyben elragadó is, bár ha jobban körbe nézzünk, több mindent is rejt Pula. Rengeteg római kori maradvány és egy igaz nyüzsgő nagy város fogad minket, ha meglátogatjuk. Ezért mindenképp érdemes felkeresni és a közelben nem mellesleg jó strandokat is fogunk találni.

Fotó: a pulai amfiteátrum /Sallai-Tóth Krisztina/

Medulin

A Pulától mindössze pár kilométerre található Medulin egy ici-pici település. Látnivalókban nem igazán bővelkedik, így a legnagyobb érdekessége a homokos tengerpartja. Az Isztrián, mivel a sziklás és kavicsos partokhoz vagyunk szokva, mindenképp szokatlan, de annál élvezetesebb is. A part sekély és lassan mélyülő, így kiváló a családosoknak is.

Rabac

Rabac egy kis városka az Isztriai-félsziget keleti felén, már-már a Kvarner-öbölben. Egy igazi gyöngyszem, melyet kristálytiszta víz és nyugalom jellemez. A domboldalban elbújó település kiváló a feltöltődéshez és innen könnyedén felfedezhetők a Kvarner-öböl szigetei is, mint a Cres, a Krk vagy a Losinj.

Fotó: Rabac /Pixabay/

Pazin

A félsziget központjában fekvő Pazin nem tartozik a leglátogatottabb helyek közé. Ennek legfőbb oka, hogy nem tengerparti település, ezért általában csak átutazóban vannak itt az emberek. Viszont ez nagy hiba, mert kirándulásra tökéletes választásnak bizonyulhat és látnivalói is akad azért. Pazin legnagyobb érdekessége egy szakadék peremén lévő kastély, amit érdemes kicsit közelebbről is megtekinteni.

Videó

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük