Ausztria
Traunsee – Attersee gyalogtúra (Richtberg 1.036m), Ausztria(Salzkammergut)

Traunsee – Attersee gyalogtúra (Richtberg 1.036m), Ausztria(Salzkammergut)

Egy kiváló gyalogtúra a Salzkammerguti tóvidék legmélyebb tavától egészen a legnagyobbikig, azaz a Traunseetől az Attersee partjáig. A 25 kilométer hosszú út alatt minden kilométer tartogat valami meglepetést. Legyen szó a lenyűgöző kilátásokról, az idilli erdei faházakról vagy akár az út alatt érintett érdekes kis kápolnákról. A keményebbek pedig, akár az ezer méter feletti Richtberg csúcsára is felkapaszkodhatnak!

Fotó: Traunsee és az Attersee között… /Mihály Gábor/

Magyarország és a Hármashatár után, újra egy osztrák alpesi kirándulást terveztem be, viszont most hó nélkül. Ehhez azért alacsonyabb helyre kellett utazni, mivel itt még elég sok hó van mostanság. Szinte minden nap esik egy kicsit, főleg ezer méter felett. Úgyhogy másfajta kihívást kerestem és az elsődleges, hogy hó nélkül. Így esett a választás a Felső-Ausztriában levő  Richtberg(1.036m) hegyre.

Egy kis spoiler a blogomból: Hó nem volt, legalábbis minimális. Viszont sár…, na az annál több. Sár, sár és még több sár…

Szóval, ahogy írtam az eredeti terv ,,csak” a Richtberg lett volna, de végül egészen az Attersee partján fekvő Weyregg településig gyalogtúráztam.

Fotó: egy kis visszatekintés Altmünster végén /Mihály Gábor/

A kiindulási pont Altmünster volt a Traunsee partján. Ez egy szuper tóparti település, melyet főleg nyáron rengeteg turista lep el. Ahogy a képen láthatjátok a túl parton pedig a Traunstein csúcsa magasodik.
A településen végighaladva Reindmühl irányába kellett először gyalogolni. Itt folyamatosan emelkedett az út, sőt a település végén az erdőben haladva érezzük igazán a szintemelkedést. Ami hátrány volt az a csúszkálás a sárban. Viszont érdekes közben hátra is tekinteni és búcsút venni a Traunseetől.

Fotó: Búcsú a Traunseetől… /Mihály Gábor/

Mielőtt elérkeznénk Reindmühl településre az emelkedés már megszűnik és az erdei ösvényt a betonozott út váltotta fel. Az általam megtett út során sokszor érintettem és haladtam is a Josefweg nevezetű úton, mely úgyszintén a két tó között kijelölt szakasz.

Fotó: Érkezés Reindlmühlbe /Mihály Gábor/
Fotó: Reindlmühl templom /Mihály Gábor/

Megérkezve Reindlmühl-be érdekes érzés fogott el. Egy kicsi település a dombok között, mintha el lenne dugva a külvilágtól. Hangulatos osztrák házak, rendben tartott udvarok és utcák, valamint mindenhol kedves emberek. Így jellemezném ezt a települést. Átsétálva a falun mosolyogva köszöntek az emberek és érezni lehetett rajtuk a kedvességet is, így hát jó érzéssel búcsúztam el a településtől és vágtam neki az erdőnek.

Fotó: Hangulatos házikó a falu szélén /Mihály Gábor/

Reindlmühl vége felé már újra látszódott az erdő, ahol az utam folytatódott. Itt már hat kilométer volt a lábamban és a betonozott út után egy széles kavicsos erdei út következett Richtberg irányába.

Fotó: út a Richtberg felé /Mihály Gábor/

Eleinte lassan emelkedve, az erdőben haladtam, az Umbern(819m) csúcsát megkerülve. Itt egyébként gyorsan és könnyedén lehetett menni, de azért érdemes közben nézelődni is. Találunk aranyos faházakat és szép kilátást is.

Majd a 10. kilométert elérve a Schwarzenbachsattel-nél (781m) egy útkereszteződéshez érünk. Természetes a három lehetőség közül azon kellett tovább haladni, mely felfelé ment. Ez a középső út volt. Innen kezdődik az út során a legmeredekebb rész, mely sárban elég nehéz volt. Néha egy métert előre, majd pedig kettőt hátra csúszva tettem meg.

Fotó: egy kis visszatekintés a Richtberg előtt… /Mihály Gábor/

A kemény emelkedőn kapaszkodva végül sikerült felérni az ezer méter feletti fennsíkra. Szinte ahogy felértem elkezdett esni a hó. Igaz ez nem tartott sokáig, de elég intenzíven szakadt. Olyan volt mintha apró hungarocell darabokat szórtak volna az égből. Őszintén bevallva egy cseppet sem aggódtam, sőt inkább megvolt a maga varázsa.

Fotó: kilátás a Richtbergről /Mihály Gábor/

A Richtberg 1.036 méter-es magasságban található. Ha esetleg nem szeretnétek magatokat nagyon kifárasztani, az így is hosszú út során. Ez esetben kihagyható és másik úton is eltudtok jutni az Atterseehez. Bár, ahogy szokták mondani: ,,ha lúd legyen kövér!”. Miért hagynánk ki, ha ilyen gyönyörű!

Fotó: Richtberg kápolna /Mihály Gábor/
Fotó: Richtberg 1.036m(bár a képen 1047m látható) /Mihály Gábor/

Itt viszont egy döntés előtt voltam, mivel ahogy a blogom elején írtam a terv ,,csak” a Richtberg lett volna és nem át gyalogolni az Atterseeig. Mérlegelnem kellett, hogy most hogyan tovább. Viszont félúton voltam, úgy döntöttem inkább megyek egy ismeretlen úton a másik tó fele, mint visszafordulva ugyanazon az útvonalon sétáljak. Távolságba ígyis-úgyis egyforma lett volna. Tehát a cél, az Attersee lett!

Fotó: kevéske hó /Mihály Gábor/

Az út innen kezdve kissé felgyorsult, mivel lefele kellett haladni. Bár sokszor rosszabb menni lefele irányba, mintha felfelé másznánk. Eleinte széles úton, majd erdőben egy ösvényen haladva, majd ismét szélesebb kavicsos uton haladtam. Közben a Widhag(907m) és a Taubenkogel(901m) csúcsai mellett elhaladva már vártam, hogy előbukkanjon az Attersee.

Fotó: naplemente az Atterseenél /Mihály Gábor/

Erre hamarosan sor is került és úgy döntöttem, hogy itt lesz a legjobb egy kis utánpótlás bevitelére. Ráadásul itt padok is voltak, gyönyörű kilátással, úgyhogy neki is fogtam enni. Egyébként azt tudnotok kell, hogy ez volt az első és egyben az utolsó nagyobb pihenőm is, 18 kilométer gyaloglás után. Naplemente az Atterseenél… Ennél jobb helyet keresve se találtam volna.

Fotó: Gahberg kápolna /Mihály Gábor/

A pihenő után a Gahberg kápolna mellett haladtam el és találkoztam egy csillagvizsgálóval is, innen nem messze. Ez volt az első, hogy rossz irányba mentem. Mivel az eredeti terv Seewalchen települése lett volna, mely a tó északi részen található. Viszont ahhoz a templom mellett kellett volna lemenni, én pedig elindultam a betonozott úton Weyregg irányába. Valószínű a kis pihenő és a kilátás miatt lehetett, de gyorsan rájöttem és vissza is fordultam. Útolag bele gondolva már bánom és nagy hiba is volt, mivel mehettem volna a betonozott úton, mint az erdőben a meredek, sáros ösvényen lefele. A hab a tortán pedig ezután következett. Az út le volt zárva az erdei munkák miatt Sewalchen irányába. Így minden megváltozott! A cél Weyregg települése lett!

Fotó: az utolsó kilométerek sötétedés előtt /Mihály Gábor/

Gyors útvonal keresés a Bergfex applikáción és irány az új útvonal. Viszont az utolsó kilométereken már gyorsabban kellett sétálnom, mert a nap hamar lement és elkezdett sötétedni az erdő.

Fotó: érkezés naplemente után az Atterseehez /Mihály Gábor/

Mielőtt beértem volna Weyreggbe az út egyre meredekebbé vált és ismét egy kicsit versenyfutás volt az idővel, de végül is sikerült!

Fotó: a CÉL Weyregg am Attersee /Mihály Gábor/

Átsétáltam a Traunseetől az Atterseeig, úgy hogy közben felmentem a Richtbergre (1.036m) is. 25 kilométer, 5,5 óra (bár az app 7 óra 10 percet mutatott) és több mint 1000 méter szintemelkedés.

Túra adatai:

Kiindulópont: Altmünster (430m)
Richtberg (1.036m)
Érkezési pont: Weyregg am Attersee (478m)
Szintemelkedés: 1.062m
Táv: 24,7km
Idő: 5,5 óra

Fotó: A túra útvonala… /Bergfex Touren/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük