Csehország
Cesky Krumlov utazás, látnivalók, érdekességek / Csehország

Cesky Krumlov utazás, látnivalók, érdekességek / Csehország

Dél-Csehországban találjuk, Prága és Karlovy Vary mellett a csehek harmadik leglátogatottabb helyét Cesky Krumlovot. Egy történelmi kisvároska, ahol úgy érezhetjük magunkat, mintha vissza utaztunk volna a középkorba. A bájos házak, a macskaköves utcák, a Moldva folyó kettős kanyarulata és a minden évben megrendezett Ötszirmú Rózsa Ünnepe nevű fesztivál teszi egyértelműen lenyűgözővé!

Fotó: Cesky Krumlov /Mihály Gábor/

Be kell vallanom korábban nem halottam Cesky Krumlov-ról és lehet hogyan sokan vagytok még így vele. Így az utazásunk szinte véletlen volt ide, mert a terv eredetileg Dél-Csehország volt és majd meglátjuk hogy hova is pontosan. Nem tudtuk, hogy hol fogunk kikötni, csak hogy irány Csehország és lesz ami lesz. Végül pedig megérkeztünk Cesky Krumlovba. Az pedig csak hab a tortán volt, hogy pont ezen a hétvégén tartották a város leghíresebb ünnepét az Ötszirmú Rózsa Ünnepe fesztivált. Amúgy egy kis titok rólunk, hogy általában bevonzuk a jó helyeket,  a jó programokat és az időjárás is érdekes módon akkor változik jó irányba, amikor utazunk! Remélem ez továbbra is így fog maradni!

Fotó: a középkori városban /Mihály Gábor/

Cesky Krumlov

Cesky Krumlov, Csehország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja. A mindössze 13 ezer fős kisvároska, a Moldva folyó partján terül el. A történelmi központja, 1992-től az UNESCO világörökség része.

Fotó: cseh zászló a várban /Mihály Gábor/

Minden júniusban megrendezik itt a település legnagyobb programját, az úgynevezett Ötszirmú Rózsa Ünnepe nevű fesztivált. A reneszánsz ünnepség, a város „aranykorát” idézi elő, különböző színielőadásokkal, régizenei koncertekkel, lovagi tornákkal és fáklyás felvonulással.

Fotó: Ötszirmú Rózsa Ünnepe fesztivál /Mihály Gábor/

Látnivalók a városban…

A város legnagyobb látnivalója kétségkívül a Krumlovi vár. A prágai Hradzsin után, ez Csehország második legnagyobb vára. Öt udvarból és rengeteget épületből áll. Emelett a P1-es parkolóból (mi is itt parkoltunk), mely az óváros északi részen található, egy csodálatos és eszméletlen magas vár kapun juthatunk el az óvárosba és a Moldva folyó partjára.

Foto: várkapu a P1-es parkolóból a történelmi óvárosba /Mihály Gábor/

Innen egyből egy hídon átsétálva az óvárosban találjuk magunkat. Megcsodálhatjuk a Moldva folyó-t és akár kenuzhatunk is egyet, de sokat azért ne időzzünk, mert még csak most jön a java.

Fotó: A Moldva folyó partján /Mihály Gábor/

A történelmi óváros viszonylag nagy területen terül el, így bőven ki sétálhatjuk magunkat a hangulatos középkori házak között. A macskaköves utcákon vissza csöppenhetünk pár száz évet az időben, főleg ha fesztivál idején érkeztek a városba. Az itteniek ugyanis ilyenkor, korabeli ruhákba öltözve járják a várost.
Az óvárosban több múzeumot is megtekinthetünk, mint például a XVI. századi sörfőzdében berendezett Egon Schiele festményeit, a londoni Madame Tussaudra hasonlító Viasz múzeum-ot, de többek között találunk még egy 3D-s múzeum-ot és  egy középkori kinzótargyakat bemutató kiállítást is (Museum Tortury).

Fotó: az óváros térképe /Mihály Gábor/

A múzeumok után pedig eljutunk a település második legjelentősebb épületéhez a Krumlovi vár után, ami a Szent Vitus Székesegyház. A XIV. században épült háromhajós templom több építészeti jegyet is magában hord. A gótikus stílusú templomban találunk barokk díszítéseket, de kívülről a templom torony ablakain a román stílus formáit is felfedezhetjük.

Fotó: a Krumlovi vár udvarán /Mihály Gábor/

Végül egy jó városnézés után a helyi specialitásokat se hagyjuk ki. Több kiváló étterem közül is választhatunk, ahol egy jó knédli, egy szaftos hússal és egy hideg cseh sörrel leöblítve elengedhetetlen, ha Cesky Krumlovban jártok!

Fotó: Anita egy sikátorban… /Mihály Gábor/

Videó

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük