Szlovénia
Maribor utazás, látnivalók, érdekességek / Szlovénia

Maribor utazás, látnivalók, érdekességek / Szlovénia

Maribor, Szlovénia második legnagyobb városa és egyben a térség gazdasági és kulturális központja. Az évszázadokon keresztül Habsburg kézen levő Dráva parti város, egyszerűen elragadó szépségű. hangulatos óvárosában egymás mellett sorakoznak, a többnyire barokk stílusú épületek. Megtekinthetjük a világ legöregebb szőlőtőkéjét, valamint a folyóparton sétálva akár hattyúkat is etethetünk…

Fotó: a Dráva parton /Mihály Gábor/

Maribor mellett már nagy sokszor elhaladtunk más, eddigi utazásunk során, de sosem szántunk rá kellő időt, hogy az autópályáról lehajtva felfedezzük. Utólag kiderült… egy óriási hiba volt, mivel kiváló egy egy napos kirándulásra.

Fotó: Maribor és a Dráva /Mihály Gábor/

Mit kell tudni Maribor városáról?

Szlovénia második legnagyobb városa, a több mint százezer lakójával. A történelmi Stájerországban találjuk, a Dráva partján. Rettentően közel fekszik Ausztriához, csupán pár perc autózásra van az államhatár. Budapesttől pedig 3 órányira, azaz 340 kilométerre helyezkedik el.

Fotó: Glavni tér /Mihály Gábor/

Történelme röviden és tömören…

Az első írásos feljegyzések 1164-ből származnak a városról, Marburg néven. Korábban a Habsburg Birodalom része volt évszázadokon keresztül, innen a német eredetű neve. A török ostromoknak folyamatosan és sikeresen ellen állt.
Később az első világháború ideje alatt is még német többségű volt a város. Emiatt nem is jöttek ki jól a szlovén kisebbséggel. A háború után 
viszont a német ajkú lakosság Ausztriába emigrált. A második világháború alatt Hitler újra németek által lakott várossá akarta tenni, ezért el is kezdte a szlovénok deportálását. Ami végül a háború után fordítva sült el és a németek hagyták el a Maribor-t. Ezután Jugoszláviához tartozott, majd felbomlása után Szlovénia második legnagyobb városa lett.

Fotó: ferences templom /Mihály Gábor/

Mit érdemes megnézni?

Mi a városnézést egyből az egyik legszebb részen kezdtük, a Dráva partján. A folyó gyönyörűen szép és nagyon tiszta. A vízben pedig a sok úszó hattyú tette egyszerűen lenyűgözővé az egészet.

Fotó: a vízben úszkáló hattyúk… /Mihály Gábor/

A parton sétálva több látnivalót is találunk. Kezdjük is a folyón átívelő 270 méter hosszú Öreghíd-dal (Stari Most), ami a város egyik meghatározó jelképe. Továbbá az egykori Marburgot határoló tornyokat. Nyugaton a bírósági torony (Sodni stolp), keleten pedig a víztorony (Vodni stolp) névre hallgató bástyákat.

Fotó: Öreg-híd /Mihály Gábor/
Fotó: víztorony /Mihály Gábor/
Fotó: bírósági torony /Mihály Gábor/

Mielőtt beljebb mennénk a városba, egy világrekordra is felfigyelhetünk a Dráva-part mentén. Ez pedig nem más mint a világ legöregebb szőlőtőkéje (Stara trta). A 400 éves tőkén ma is terem szőlő, évente 35-55 kilogramm. Ebből pedig 25 liter vörösbort állítanak elő, amit negyed literes üvegekbe töltenek bele.

Fotó: a világ legöregebb szőlőtőkéje /Wikimedia Commons/

Az Öreg-híddal szemközt az óvárosban találjuk a Glavni-teret (Glavni trg). Itt többek között a reneszánsz stílusú városháza és az úgynevezett Pestis oszlop figyelhető meg. Az oszlopot egyébként 1680-ban építettek a pestis végének emlékére.
Mindemellett még több pompás barokk épület is díszíti ezt a teret.

Fotó: a Pestis oszlop /Mihály Gábor/

A Grajski trg, vagyis vártér Maribor másik legjellegzetesebb tere. Itt található a vár vagy kastély, amit a 15.századi várból nem sok minden maradt fent. A törökkor után többször átépítettek és manapság múzeumként üzemel.

Fotó: Grajski tér /Mihály Gábor/

Innen pár méterre a Szabadság téren egy furcsa gömb alakú emlékmű található, ami a második világháború áldozatainak emlékére épült, valamint egy gyönyörű 20 században épült ferences templom.

Fotó: ferences templom a 20.századból /Mihály Gábor/

Érdemes felkeresni a Keresztelő Szent János székesegyházat is, ami a 13 században épült román stílusban, de később kapott gótikus újításokat is. A harangtorony 57 méter magas, ahonnan egész Maribor belátható. Egy kis érdekesség a templommal kapcsolatban, hogy a korábban 76 méter magas volt csak egy villámcsapás után ez leomlott és kisebb méretben építettek újjá.

Fotó: Keresztelő Szent János székesegyház /Mihály Gábor/

Videó

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük