Liechtenstein
Egy pici ország az Alpokban / Liechtenstein utazás, látnivalók, érdekességek

Egy pici ország az Alpokban / Liechtenstein utazás, látnivalók, érdekességek

Megbújik egy icike-picike törpeállam a nagy hegyek között az Alpokban. Talán sokan nem is hallottatok róla, de igenis létezik. Európa negyedik és a világ hatodik legkisebb független országa. Svájc és Ausztria között fekvő mesebeli hercegség, egy gyönyörű és igen gazdag állam, ahol egy igazi herceg uralkodik. Ez lenne Liechtenstein…

Fotó: Vaduzban a svájci és liechtensteini zászlóval /Mihály Gábor/

Mindig is elakartam utazni Liechtensteinbe, hogy megtapasztaljam milyen egy ilyen kicsi országban lenni. Persze Monacóban már jártam korábban, ami úgyszintén egy törpeállam. Sőt… még kisebb is, de Liechtenstein mindig is egy álom volt nekem. Az ide való utazást össze kötöttük egy Svájci körúttal is, amikről további blogokat olvashattok az oldalamon, de most mindenképp maradjunk a hercegségnél.

Fotó: Vaduz belvárosa és a vár a magasban /Mihály Gábor/

Mit érdemes tudni Liechtenstein-ről?

Liechtenstein egy törpeállam Európa szívében, a Rajna völgyében. Lakossága mindössze 37 ezer fő, fővárosa pedig Vaduz. Területe 160 négyzetkilométer, ami körülbelül Budapest budai oldalával megegyező. Liechtensteinben németül beszélnek, mint az őt körülvevő szomszédos országokban, Ausztriában és Svájcnak ezen a felén. Pénzneme a svájci frank, de az eurót is elfogadják mindenhol és egy az egyben váltják. Uralkodó II. János Ádám herceg, aki pedig a Vaduzi kastélyban lakik a családjával.

Fotó: A piros ház és a mellette levő szőlőbirtok /Mihály Gábor/

Utazás Liechtensteinbe…

Budapesttől 900 kilométerre található. Nemzetközi reptere nincs, így csakis közúton tudjuk megközelíteni. Talán ez az oka annak, hogy a magyarok között nem annyira népszerű úticél. A nagy távolság és hosszú menetidő. Bár ezt megcáfolva, ottjártunkkor hallottunk többször is magyar  hangot.
Mi Svájcon keresztül léptünk be az országba, így nem volt határellenőrzés. Ellenben az Ausztria felől érkezőket ellenőrzik is, de mi már ezen átestünk korábban az Ausztriából Svájcba való belépéskor.

Fotó: Parlament Vaduzban /Mihály Gábor/

Mit nézzünk meg Liechtenstein-ben?

Mi Vaduzban, a fővárosban kezdtük Liechtenstein felfedezését. Mivel kis városról van szó hamar körbejárható, szinte minden egy helyen van a sétálóutca körül.

Fotó: Kunstmuseum Liechtenstein /Mihály Gábor/

A Kunstmuseum Liechtenstein egy modern és kortárs műgyűjteményeket felsorakoztató múzeum. A szögletes, szürke épület felett láthatjuk a Vaduzi kastélyt, ahol az uralkodó lakik családjával, így kizárólag kívülről tekinthető meg. Autóval és gyalog is felmehetünk a hegyre, ahonnan csodás kilátás tárul a szemünk elé.

Fotó: Vaduzi kastély /Mihály Gábor/

A sétálóutcán végigsétálva találunk még több szuvenír boltot, a Posta Múzeumot és a Nemzeti Múzeumot is. Az utca végén pedig Liechtenstein Parlamentjét és végül a 19. századi Szent Florin Szélesegyházat nézhetjük meg.

Fotó: Szent Florin Székesegyház /Mihály Gábor/

Tipp: Készüljetek fel, hogy Svájchoz hasonlóan Liechtenstein is, a magyar pénztárcához képest drága ország. Egy hűtőmágnes 8-9 svájci franktól, azaz körülbelül 3.ooo forinttól kezdődik.

Vaduz mellett találunk egy régi fahidat is, amin Svájcba sétálhatunk át a Rajna folyón keresztül.

További látnivalók és tippek…

Balzers településen érdemes felkeresni a Gutenberg várat, de ezenkívül a természet kedvelőinek is tartogat meglepetést a törpeállam. További számos kirándulási lehetőséget kínál az ország a magas hegyek miatt, mint például Steg falu, ahol egy szép kistavat is találunk. Malbun pedig egy kis hegyi falu, ahol pedig felvonóval utazhatunk fel 2.000 meter fölé.
Itt több kiváló hegycsúcsot is megmászhatunk: Augstenberg(2.359m), Naafkopf(2.571m) vagy az ország legmagasabb pontja, a Grauspitz(2.599m).

Videó

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük