Olaszország
Verona utazás, látnivalók, érdekességek / Olaszország

Verona utazás, látnivalók, érdekességek / Olaszország

Verona a szerelem városa, ahol szinte minden Rómeóról és Júliáról szól. Gyönyörű hidak, az ókori amfiteátrum és a hangulatos olasz utcák.

Fotó: Verona látképe /Wikimedia Commons/

Veronában még abban az időben jártam(2015), mikor még nem foglalkoztam azzal, hogy beszámoljak másoknak az utazásaimról. Ezekben a blogokban nem mindig lesznek szép-saját képek, de itt is le fogok írni mindent, amit érdemes tudni a helyekről. Szóval lesznek ilyen régebbi utazásaimról készült blogok is…

Verona az észak-olasz regió, Veneto egyik legfontosabb városa. A Garda-tó közelében található várost az Adige folyó szeli ketté. Lakossága negyed millió fő, azaz 250 ezer.

Fotó: Adige folyó /Pixabay/

A város már a római időkben is fontos szerepet töltött be. Ezt a város központjában található amfiteátrum(Arena di Verona) is bizonyítja. A római Colosseumnál kisebb, viszont mindenképpen érdekes. Opera és egyéb más előadásoknak otthont adó történelmi emlékmű egyszerűen remek élményt nyújt.

Fotó: Verona amfiteátrum /Wikimedia Commons/
Fotó: amfiteátrum belseje /Wikimedia Commons/

Verona mégis a szerelmespárról híres (Rómeó és Júlia), de mielőtt eljutnánk ideáig. Van még más látnivaló is a városban.

Az aréna melletti téren (Piazza Brá) egymás mellett sorakoznak a jobbnál-jobb éttermek, valamint egy park, ahol akár megpihenve nézhetjük a szökőkútat.

Fotó: Piazza Brá /Wikimedia Commons/

Innen indul a Via Giuseppe Mazzini, Verona egyik ismert sétálóutcája. Itt egymást érik a divatos üzletek. Az utcán végigsétálva pedig két lehetőség közül választhatunk:

Fotó: Vis Giuseppe Mazzini /Wikimedia Commons/

Balra fordulva elérünk egy másik térre a Piazza delle Erbe-hez. Ez egy nyüzsgő történelmi tér, ami tele van árusokkal, kávézókkal és éttermekkel. Itt megvehetjük a kötelező szuveníreket is vagy, felmehetünk a 84 méteres Lamberti-toronyba (Torre dei Lamberti) is, ami egy középkori harangtorony. Így a várost fentről is alaposabban szemügyre vehetjük.

Fotó: Piazza delle Erbe /Wikimedia Commons/
Fotó: Torre dei Lamberti /Wikimedia Commons/

A sétálóutca végén pedig ha jobbra fordulunk, elérünk Verona leglátogatottabb helyéhez. Júlia házához és erkélyéhez (Casa di Giulietta). Ez egy belső udvar, ahol Júlia szobra mellett az erkélye is meglátogatható. Készíthetünk egy jó fotót a kedvesünkről az erkélyen állva, ahogy anno Júlia is ott várta Rómeót. Valamint itt a fiatalok szerelmes lakatokkal leptek el mindent. Állítólag a Júlia szobor jobb mellét megérintve pedig szerencsét hoz.

Fotó: Júlia szobor és az erkély /Wikimedia Commons/

A következő állomásunk a  Castel San Pietro, ami már az Adige folyó túloldalán található. A Ponte Pietra hídon keresztül sétálva juthatunk el ide és innen úgyszintén csodálatos a kilátás a városra és közben még további ókori romokat is nézhetünk.

Fotó: Castel San Pietro /Wikimedia Commons/

Borsari kapu(Porta Borsari) eredetileg a  harmadik századból származó római városfal maradványa. A közelben levő Castelvecchio Castello Scaligero pedig a folyó parton található kastély, ami vöröses színű csipkézett várfallal és a híddal együtt csodálatos látvány nyújt. A kastélyban egy múzeum található, ahol  pedig dísztárgyak és különböző műalkotások figyelhetők meg.

Fotó: Borsari kapu /Wikimedia Commons/
Fotó: Castelvecchio Castello Scaligero /Wikimedia Commons/

Gasztronómia

Verona gasztronómiájára jellemző, ahogy az olasz konyhára is: a tészták, fűszeres, elsősorban bazsalikomos, paradicsomos ételek, de a tengeri herkentyűk is közkedveltek. Finomak és zamatosak a helyi borok, különösen tudom ajánlani a száraz vörösbort, a bardolino-t. A városban egyébként több kiváló étterem is van. Én a Piazza Brá-n található Ippopotamo-ban többször és a Piazza Erben levő Bar Ristorante Della Ragione is ettem és tudom ajánlani nektek is.

Fotó: olasz tészta /Pixabay/

Szállás

Egy hosszú hétvégére utaztam a városba és erre az alkalomra a Hotel Verona volt kiszemelve. Ez egy három csillagos hotel pár percre az Arénától és a történelmi városközponttól. Kiváló, tiszta szobákkal és reggelivel várják az ide utazókat. A teraszról pedig tökéletes a kilátás a városra.

Fotó: Hotel Verona teraszán(2015) /Mihály Gábor/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük