Magyarország
Nyíregyháza utazás, látnivalók, érdekességek / Magyarország

Nyíregyháza utazás, látnivalók, érdekességek / Magyarország

Nyíregyháza hazánk legkeletibb nagyvárosa. A szabolcsi alma, sárgatúró és a töltött káposzta hazája. Itt az emberek úgy mondják, hogy “jösztök” és nem jöttök, valamint állatparkja Európa legjobbjai között van számon tartva. Ha nem hiszel nekem?… járj utána. Ez Nyíregyháza!

Fotó: Nyíregyháza tábla /Mihály Gábor/

Nyíregyháza nagyon közel áll a szívemhez, így nem lesz róla nehéz szépeket mondanom.

A legkeletibb magyar nagyvárosban körülbelül 120 ezren laknak és ezzel a hetedik legnépesebb magyar város. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye és a térség gazdasági és kulturális központja. A helyiek egyszerűen csak Nyíregynek hívják.

Fotó: Nyíregyháza központja /Mihály Gábor/

Történelem

A környék már a honfoglalás idejében lakott volt. A települést 1209-ben említik először, akkor még Nyír néven. 1236-tól már volt temploma is a településnek és innentől kezdve Nyíregyháza. A 15.század közepén 400 lakosú, de a 18.században is csak 500-an laktak itt. A Rákoczi-szabadságharc után a város népessége növekedésnek indult. 1786-ban a város mezővárosi rangot kapott és négy vásárt tarthatott évente. Ekkor 7500 lakosával már a vármegye legnépesebb települése volt.

A 19.század második felében Nyíregyháza tovább urbanizálodott és 1858-ban az épülő vasútvonal is elérte. A második világháború alatt több mint 6000 nyíregyházi zsidó vallású lakost deportáltak. Majd 1960-tól a város folyamatosan fejlődik mind kulturálisan és gazdaságilag is. Napjainkban a városa turizmus virágzik, az állatparkja Európa legjobbjai között van számon tartva. A sóstó festői környezete és a belváros hangulata pedig vonzza az embereket.

A város bejárását két részre osztom: a belváros és a Sóstó.

Belváros

A város központi tere a Kossuth tér. Itt több látnivaló is van. A városháza egy sárga színű épület, míg vele szemben a Korona szálló(kék színű) található, ami a város legpatinásabb épülete.

Fotó: Városháza /Mihály Gábor/
Fotó: Korona szálló /Mihály Gábor/

A Magyarok Nagyasszonyatársszékesegyház egy két tornyú román stílusban épült római katolikus templom, amit 1904-ben szenteltek fel. A város egyik jelképe és hamarosan elkészül a 43 méteres tornyában való kilátó is, ahonnan az egész város belátható lesz.

Fotó: Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház /Mihály Gábor/

A sétáló utca(Zrínyi Ilona utca, Kossuth tér és Dózsa György utca) egészen az Országzászló tértől a Korzó bevásárlóközpontig tart. Számos üzlet, étterem, fagyizó található itt. Kiváló egy jó sétára. Télen pedig hangulatos karácsonyi díszítésben különböző bodegáknál ehetünk és ihatunk(kenyérlángos, sült kolbász, kürtőskalács, forralt bor….)

Hősöktere is itt található a közelben, ami egy szépen gondozott park virágokkal, valamint egy régi villamossal. Volt egy időszak mikor a városban villamos is közlekedett és ez egy korabeli jármű. Mellette pedig a szerelmesek lakatjai láthatóak.

Fotó: Villamos a Hősök-terén /Wikimedia Commons/

Kissé arrébb a Bessenyei és Benczúr Gyula téren több kulturális épület is látható: a Móricz Zsigmond Színház, Kállay gyűjtemény és a Jósa András Múzeum.

Fotó: Jósa András Múzeum /Wikimedia Commons/

Templomból is több található a városban és nem csak a korábban említett Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház. Evangélikus a Luther téren, református a Kálvin téren, görög katolikus pedig Bethlen Gábor utcában.

Es végezetül mielőtt a Sóstón folytatnánk Nyíregyháza bebarangolását, itt van a BujtosA város belterületén található tó és park, remek lehetőséget ad a kikapcsolódásra vágyóknak. Játszótér, piknikező helyek, futópálya a tó körül  és még horgászati lehetőség is van.

Fotó: Bujtosi tó /Wikimedia Commons/

Sóstó

Nyíregyházához tartozó zöld terület rengeteg lehetőséggel kecsegtet az ide érkezőknek. Többek között itt található az állatpark, az élményfürdő és tófürdő, kalandpark és a múzeumfalu.

Fotó: Sóstó /Mihály Gábor/

A Nyíregyházi Állatkert, mely 2015-ben és 2018-ban elnyerte Európa legjobb állatkertje címet, rendkívül különleges állatgyűjteménnyel rendelkezik. Nem véletlen, hogy az ország leglátogatottabb vidéki turisztikai látványossága, ahová évente fél millió látogató érkezik. A parkot a legek állatkertjének is nevezik, hiszen a 30 hektáros tölgyerdőben az itt élő 5000 állat természeteshez közeli környezetben nézhető meg, földrészenkénti felosztásban.

Fotó: Ócenárium az állatparkban /Mihály Gábor/
Fotó: Fóka show /Mihály Gábor/

Beltéri és kültéri medencékkel egyaránt felszerelt Aquarius Élményfürdő nyáron és télen is várja a fürdőzés szerelmeseit. Található itt úszómedence, gyermek medence, gyógyvíz, több csúszda, medence bár és további medencék is a belső részben. Kiváló élmény nyújt kicsiknek és nagyoknak is egyaránt.

Fotó: az élményfürdő csúszdái /Mihály Gábor/

A Sóstó múzeumfalu a régió egyetlen szabadtéri néprajzi múzeuma, ami 1979-óta várja az ide látogatókat. A 7,5 hektáros területen megismerkedhetünk a népi építészettel és foglalkozásokkal.

Gasztronómia

 E térségnek is mind mindegyiknek meg vannak a saját jellegzetességei a gasztronómiában is. A Nyírségi gombócleves, a Szabolcsi töltött káposzta, a Lapcsánka, a Sárgatúró…és még sorolhatnám. Az ételek mellé pedig egy kis Szatmári szilvapálinka és a Szabolcsi almapálinka meghozza a garantált jókedvet.

Fotó: töltött káposzta /Wikimedia Commons/

Különböző programok is gondoskodnak a további jókedvről a városban . A minden évben augusztus végén megrendezett Vidor fesztivál és a szeptember megrendezett Tirpák fesztivál.

Fotó: szilva pálinka /Pixabay/

Szállás

A városban több kiváló szálloda is fellelhető, mint például a város szélén található Hotel Pagony Wellness. A szálloda kiváló wellness részlege mellett kitűnő étteremmel rendelkezik és itt lehetőségünk van a lovaglásra is. A belvárosban pedig a Hotel Central biztosít minőséget számunkra.

Fotó: Hotel Pagony Wellness /Mihály Gábor/

A Sóstón is van lehetőségünk a választásra . A nem rég épült Pangea Hotel, ami az állatpark szomszédságában  van, vagy a Hunguest Hotel Sóstó, ami pedig az élményfürdő mellett található. Valamennyi hotelt bátran tudom ajánlani nektek, viszont mi a Hotel Pagony Wellness-t választottuk.

Videó

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük