Málta
Málta utazás, látnivalók, érdekességek / Málta, Gozo, Comino

Málta utazás, látnivalók, érdekességek / Málta, Gozo, Comino

Egy pici szigetország a Földközi-tenger közepén, melynek lakói keresztet kaptak a bátorságukért. Mészkőből készült házak, színes balkonok és rengeteg látnivaló jellemzi, az arab és olasz népből összegyúrt Máltát. És akkor az angolokról még nem is beszéltem…

Fotó: Lower Barrakka Gardens /Mihály Gábor/

Máltai utazásunkra az ősz derekán, októberben került sor. Az ilyenkor még meleg szigetország kiváló arra, hogy elhagyjuk az ilyenkor borús és esős hazánkat.

Tipp: Málta időjárása májustól-októberig kiváló élményt nyújt. Késő tavasszal és kora ősszel kevesebb a turista és ilyenkor is 24-26 fokos a tenger, valamint a nap is rengeteget süt.

A két órás repülőutat mi Bécsből, a Ryanair légitársasággal tettük meg. A koronavírus miatt két féle papírt kellett magunkkal vinni, amit az országba való beérkezéskor, kitöltve kellett leadnunk. Egyéb más kötelezettségünk nem volt.

Fotó: Dokumentum a máltai beutazáshoz

Málta nemzetközi reptere, ahogy a sziget is nem túl nagy. Luqa település mellett található, Vallettától mindössze nyolc kilométerre. Szokjatok hozzá, hogy a szigetországban nem beszélünk nagy távokról, mivel az egyik feléből a másik felébe mindössze 35 kilométer a távolság.

Fotó: Máltai nemzetközi reptér /Mihály Gábor/

Málta Európa ötödik legkisebb országa, az EU legkisebb tagállama. Lakossága mindössze fél millió fő. Fővárosa Valletta, ami a világ legkisebb fővárosai közé tartozik, a majdnem 7 ezer lakójával. Málta három nagyobb és öt kisebb szigetből áll. A nagyobbak Málta, Comino és Gozo. Pénzneme az euró és a hivatalos nyelvek a máltai és az angol.

Fotó: utcarészlet Valletta /Mihály Gábor/

Történelem

A sziget első lakói Szicília felől érkeztek, úgy 7000 évvel ezelőtt. Évezredekkel később a Föníciaiak, majd Karthágó fennhatósága alá került a sziget. Ezek után jöttek a rómaiak, akiket a vandálok váltottak, majd a Keletrómai Birodalom, akiket pedig 870 körül egy arab sereg űzött el.

Az arabok létrehozták Mdina városát és ebből az időből származik a mai máltai nyelv alapjai is (személy es helységnevek). Ekkor lett a sziget neve Málta. A 11. században a szicíliai normannok szállták meg a szigetet és innen kezdve a kereszténység vette át a hatalmat. Az araboknak nem esett bántódása és elkezdtek keveredni az olasz és normann lakossággal, így létre hozva az új nemzetet.

Később a törökök és a franciák is megjelentek a szigeten, viszont 1814-től brit koronabirtok lett. 1933-ban az angol és máltai lett a hivatalos nyelv, kizárva ezzel az olaszt.

A II. világháborúban fontos szerepet játszottak a kikötői, ezért az olaszok folyamatosan bombázták szigetet. A máltaiak pedig bátorságukért cserébe megkapták a mai napig Málta zászlajában látható György-keresztet. 1943-ban a szövetségesek innen indultak Olaszország elfoglalására. 1964-tól pedig elszakadt Nagy-Britanniától és független lett.

Fotó: brit telefonfülke Vallettában /Mihály Gábor/

Este érkeztünk meg, így az előre lefoglalt transzferünk egyből a szállásunkra vitt. San Giljan településen, a híres Paceville negyedben volt a hotelünk. A becsekkolás után tettünk is egy kört. Rengeteg bár, étterem és diszkó jellemzi a környéket, de kaszinó, bowling és videó-játék park is van.

Fotó: Paceville bulinegyed /Mihály Gábor/
Fotó: San Julian’s Bay /Mihály Gábor/

Másnap a St. George’s Bay-en kezdtük a strandolást, ami nem számít nagy strandnak, de annál több itt az ember. Nappal strandolókkal, este pedig itt “piknikező fiatalokkal” van tele.

Fotó: St. George’s Bay /Mihály Gábor/
Fotó: bicaj verseny máltai módra /Sajtos Anita/

Valetta: Vallettába, Sliemából érkeztünk egy hajó segítségével, így a tengerről is láttuk a várost. Nem túl nagy a főváros, viszont látnivaló azért van bőven. A hangulatos utcák és színes balkonok egyszerűen elragadóak. Semmiképp se hagyd ki, ha Máltára utazol.

Fotó: Valletta belvárosa /Mihály Gábor/

Tipp: Mindenképp nézzétek meg Vallettát a tengerről is, mert csak így teljes a kép. Erre több lehetőség is van. Akár a két öbölben való sétahajózás, vagy a Sliema-Valletta közti hajóút, ami 10 perc és 1,5€ kerül.

A 16. században barokk stílusban épült Szent János Társ-katedrális díszített belseje gyönyörű, valamint a félsziget szélén található Lower Barrakka Gardens is nagyon tetszett. Innen egyébként szép kilátás nyílik az öböl túlsó felére.

Fotó: Szent János Társ-katedrális /Mihály Gábor/
Fotó: Szent János Társ-katedrális /Mihály Gábor/

Comino: A középső egy sokkal kisebb, kopár sziget, ahol a legnagyobb látnivaló az úgynevezett Blue Lagoon, vagyis kék lagúna és a Crystal LagoonGozoról és Máltáról is elérhető hajókkal a sziget, körübelül 10 perc alatt. A kék lagúna egy sekély homokos rész, ahol rengeteg a turista. A víz gyönyörű kristálytiszta kékes-zöld színű. A parton bérelhetünk napozóágyat is és különböző büfékocsikból ehetünk-ihatunk, akár ananászból is koktélozhatunk.

Fotó: Blue Lagoon /Mihály Gábor/
Fotó: Blue Lagoon /Mihály Gábor/
Fotó: Comino /Mihály Gábor/

Gozo: A második legnagyobb sziget komppal elérhető Cirkewwa településről. A jegy 4 és fél euróba kerül személyekként. Kevésbé annyira zsúfolt, mint Málta és talán kevesebb is a turista, bár itt is akad bőven látnivaló.Gozo legnagyobb látnivalója a Citadella, ami a sziget közepén Victoria(Rabat) városában van. Az 1963-as földrengés óta lakatlan, viszont több múzeum, kápolna és a katedrális is található itt. Ha pedig egy jó strandot keresünk a Ramla Bay egy csodálatos homokos tengerpart, nagy hullámokkal és barlanggal a közelben, ahonnan csodálatos a kilátás.

Fotó: Mgarr-Gozo /Mihály Gábor/

Érdekességek

Málta legnagyobb problémája az ivóvíz hiány, ugyanis kevés csapadék esik és a nagy része gyorsan a tengerbe kerül. A mészkőbe beszivárgott víz összegyűjtésére alagút rendszereket építettek, viszont ez nem elegendő. Ezért tengervízből kell előállítani az elegendő mennyiséget, úgynevezett sótalanító üzemekben, ami sajnos nem környezetkímélő megoldás.

Fotó: Ghajnsielem- Betlehem /Mihály Gábor/

Közlekedés

 Az ország tömegközlekedés nem rossz, viszont nem is a legjobb. Ha nem bérelünk autót, marad a taxi és a busz. Az autóbérlésnél nem szabad elfelejteni, hogy fordított közlekedés van érvényben a hazaival ellentétben. Persze ez nem olyan bonyolult, viszont aki nem mer így vezetni annak marad a busz és a taxi.

Fotó: San Giljan /Mihály Gábor/

A taxival nem volt tapasztalatunk viszont a busszal igen. Tudtok vásárolni egy hét napig érvényes, úgynevezett Tallinja Card-ot, 21 euróért cserébe, amivel az összes buszjáratot használhatjuk. Viszont számolnotok kell a buszok hosszú menetidejével. Egy 20 kilométeres szakasz kb. 1 óra. Sok megálló, tömött buszok, késések és kanyargós utak jellemzik. Árak: 1-3 euró, készpénzben pontos összeget szoktak kérni.

Hajózási lehetőségek is vannak, mint például Sliema-Valetta 1.50€ vagy egyéb hajós kirándulások a szigetek közt. Cirkewwa-Comino-Gozo 13€ vagy komp Gozo-Cirkewwa 4,5€. Van lehetőség arra is, hogy Sliemából hajózzunk a szigetekre. Ezek egész napos programok, megállókkal. Az árak 15-20€-tól kezdődnek szolgáltatástól függően.

Fotó: Málta-Gozo komp /Mihály Gábor/
Fotó: Málta-Gozo komp 2. /Mihály Gábor/

Gasztronómia

Málta konyhájára erős olasz hatás jellemző. Elsősorban a tengeri ételek, halak, de a nyúl paprikás is a kedvencek között van. A boraik erősek és kaktuszfügéből pedig lekvárt és pálinkát készítenek.

Fotó: polip fokhagymásan /Mihály Gábor/
Fotó: hal étel /Mihály Gábor/
Fotó: tengergyümölcs rizottó /Mihály Gábor/

Nemzeti italának számít a Kinnie, ami egy alkoholmentes inni való, valamint ha sörről van szó akkor a Ciszk nevezetű világos sört mindenképp kóstoljátok meg.

Fotó: Cisk világos sör /Mihály Gábor/
Fotó: Kinnie üdítőital /Mihály Gábor/


Mi a Pacevilleben található Andrew’s Bar and Restaurantban kétszer és a Raffael nevű étteremben vacsoráztunk. Mind a kettőt tudom ajánlani.

Fotó: Andrew’s Bar and Restaurant /Mihály Gábor/

Szállás

Szállasunk a híres buli negyedben a Pacevilleben volt. A be.Hotel egy négy csillagos szálloda a városközpontban, a tengertől (St. George’s Bay) 100 méterre. Pontosabban az épület egy bevásárlóközpontban található. Ez egy 10 emeletes épület, ahol az alsó szinteken boltok, majd éttermek vannak. A tetőtéren pedig egy nagy medence, csodás kilátással.  A hotel mellet bowling, videó-játék park és kaszinó is fellelhető. A híres buli utca pedig szembe van, így a bárokért és diszkókért se kell messze menni.

Videó

 

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük