Ausztria
Salzburg utazás, látnivalók, érdekességek / Ausztria

Salzburg utazás, látnivalók, érdekességek / Ausztria

A magashegyekkel körbevett Salzburg egyszerre modern és történelmi. Méltán fontos szerepet játszik itt a kultúra, ahol Mozart is meglátta a napvilágot. A város közepén magasodó hatalmas erőd alatt pedig mindenütt az elegancia, a barokk stílusú házak és a kovácsolt cégérek láthatóak.

Fotó: Getreidegasse /Mihály Gábor/

Salzburgtól mindössze 50 kilométerre lakunk, így nagyon sokszor voltunk már ebben a városban. Bátran kijelenthetem, hogy érdemes elutazni és körbejárni Mozart szülővárosát.

Salzburg a német határ mellett, a Salzach folyó partján fekszik. 150 ezer lakosával Ausztria negyedik legnagyobb városa Bécs, Graz és Linz után. Mozartstadt-nak is szokták nevezni az ország legrégebbi városát, ami igen híres a barokk építészetéről. Itt a házak mellett a szökőkutakat is kiemelném.

Fotó: A Salzach folyó és a háttérben a Hohersalzburg vára /Mihály Gábor/

Nyáron a legjobb a várost felfedezni, mivel ilyenkor kevés az esélye az esőnek. Mi egy egész napot rászántunk, mivel lehet mit nézni bőven.

Tipp: A városban több parkolóház és parkoló is található, valamint az út mellett parkolhatunk ingyenesen is(ha van hely). Vigyázzatok az út melletti parkolással, ugyanis itt csak általában  90 percig hagyhatjuk az autónkat. A parkolás kezdetét jelző kis órát pedig a műszerfalra, jól làtható helyre ki kell helyezni.

Mi a Mirabell parkolót választottuk, ami a bevárosban található, viszont így nem olcsó. Egy óra parkolásért 3€-t kell fizetnünk. A maximális napi díj pedig 30€.

A városnézést a Schloss Mirabell-nél és a körbevevő parkban kezdtük. A 17. században épült kastély manapság koncerteknek, esküvőknek, díjátadóknak ad otthont. A park pedig tele van szebbnél-szebb virágokkal, szökőkutakkal. Kellemes itt egy könnyű sétát tenni és közben nézzünk fel a Salzach túloldalán magasodó várra is.

Fotó: Mirabell park /Mihály Gábor/
Fotó: Pegasusbrunnen /Mihály Gábor/

Közben elhaladtunk a Salzburger Landestheater (magyarul színház) mellett is, valamint Mozart lakóházát is útba ejtettük. A zeneszerző szülőházát viszont majd a túlparton fogjuk megtalálni.

Az utunk ezután már a Salzach túloldalára vezetett és nem is akár hogyan. Több híd is átível a folyón, viszont mi a Makartsteg-et választottuk.

Fotó: szerelmes lakatok a hídon /Mihály Gábor/
Fotó: a rengeteg lakat /Mihály Gábor/

Tipp: A sétálóutcában több boltban is van lehetőség “kis piros szerelmes lakatot”vásárolni, amit feliratozunk és felteszük a többi mellé. Ha lezártuk, a kulcsot természetesen a folyóba hajítjuk.

Kapásból több múzeum közül is választhatunk utunk során: a Haus der Natur, Museum der Moderne Salzburg, Spielzeug Museum(játékmúzeum) vagy akár megnézhetjük a Siegmundstor-t Ausztria legöregebb alagútját.

Ha pedig a vásárlás és egy jó séta érdekel minket akkor a Getreidegasse, Salzburg legszebb sétáló utcája. Itt rengeteg üzlet található, valamint egy híres épület Mozart szülőháza. A belépő 12€, cserébe bejárhatjuk a házat és betekintést nyerünk Mozart életébe és személyes tárgyaiba.

Fotó: Mozart szülőháza /Mihály Gábor/
Fotó: Mozart hegedűje /Mihály Gábor/

A következő utca a Judengasse, majd Mozart tér volt. Itt megtekinthetjük Mozart szobrát, valamint ismét válogathatunk több múzeum közül: Salzburg Museum, Panorama Museum, Salzburger Weihnachtmuseum(karácsony múzeum).

Salzburgban több nagyon szép és érdekes templom is található, de közülük a Salzburgi dóm-ot mindenképp kiemelném.

Fotó: Salzburgi dóm /Mihály Gábor/

Residenzplatz és Kapitelplatz közti templom a 17. században épült és természetesen a városban megszokott barokk stílusban. Hatalmas templomról van szó, mivel 10 ezer ember is elfér egyszerre itt.

Fotó: A dóm belülről… /Mihály Gábor/

Salzburger Residenz mellett tovább haladva elérkezünk, Közép-Európa legnagyobb éppen fennmaradt vára aljához. Hohensalzburg vára a 11. században épült és a város szimbóluma. A feljutáshoz két lehetőség közül is választhatunk. Gyalog vagy siklóval(Festungsbahn). Belépőjegy ami tartalmazza a fel és le utat, a várba és múzeumba való belépést 12,40€.

Tipp: Vásároljatok Salzburg Card-ot! A kártya egyszeri ingyenes belépést biztosít a város minden nevezetességéhez és számos további kedvezménnyel ajándékozza meg salzburgi tartózkodása idején. 24,48,72 órás kártyák léteznek amik 26-44€-ba kerülnek. Vásárlás előtt érdeklődjenek a pontos árról és a megtekinthető múzeumokról.

A városnézést végül a Staatsbrücke hídon keresztül a Linzer Gasse-n fejeztük be. Így már visszajutottunk szinte az autónkhoz. Az utcában egyébként ehetünk egy jót és az üzletekben is körbenézhetünk.

Gasztronómia

Salzburgra a legjellemzőbb a Mozartgolyó. Szinte minden boltba tudtok vásárolni. Ebédre pedig a Frittatensuppe(palacsinta tészta leves)  és a Wienerschnitzel(bécsi szelet) petrezselymes krumplival és áfonya lekvárral tökéletes választás lehet.

Fotó: Ajándékbolt teli Mozart-golyóval /Mihály Gábor/

Videó

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük