Egyesült Arab Emírségek
Dubai utazás, látnivalók, érdekességek / Egyesült Arab Emírségek

Dubai utazás, látnivalók, érdekességek / Egyesült Arab Emírségek

“Dubai, a legek városa”. Pompa és csillogás várt ránk mikor megérkeztünk, valamint a nagy sivatagi forróság.

Fotó: Burj al Arab /Mihály Gábor/

A Dubaiba való utazásunkat júliusra terveztük, ami egy kicsit merész ötlet volt, így utólag kiderült! És hogy miért???
Mert nem főszezonban utaztunk!
Ez persze nem azt jelenti, hogy hűvösebb lett volna mint máskor vagy hideg volt a tenger. Épp ellenkezőleg! Ilyenkor van ott is a legmelegebb, mint Európában, csak ez most 45 fokot jelent!

Tipp: Ha esetleg nem bírod az óriási forróságot, akkor ne május és október között utazz ide. Inkább válaszd a téli vagy a kora tavaszi hónapokat! Ilyenkor is 30 fok körül van a hőmérséklet a 40 fok felettivel ellentétben.

Dubaiba, Budapestről a Wizzair közvetlen járatával repültünk. Az út 5 és fél órát vett igénybe. Az érkezés maga volt a csoda! A levegőből látni a rengeteg, hatalmas kivilágított felhőkarcolót. Ahogy leszálltunk mondta is a pilóta, hogy most csak “39 fok van”. Este kilenckor!
Ekkor jött az az érzés, amire nem számítottunk!

Fotó: érkezés Dubaiba a Wizzair gépével /Mihály Gábor/
Fotó: poros autók a reptéren /Mihály Gábor/

  “Ahogy kiszálltunk a repülőgépből egyszerűen megcsapott minket egy óriási meleg. Azt hittem, hogy ez a gép hajtóművéből jön. Egyszerűen nem gondoltam volna, hogy ilyen meleg a levegő hőmérséklete este kilenc órakor. Viszont ahogy be vitt a busz minket a reptérre és elhagytuk a légkondicionált terminált, ugyanezt az érzést éreztem. Mintha egy hősugárzót nyomtak volna az arcunkba”

Ekkor jöttem rá, hogy ez érdekes lesz!
Ha most ilyen, milyen lesz nappal???

Dubai

Az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városa, viszont nem fővarosa. Lakossága körübelül 3,3 millió fő. A város főbevétele természetesen a turizmusból és az ingatlanértékesítésekből adódik össze. Korábban az olaj és földgáz kitermelésre épült a gazdaság, ami ma már csak a 6 %-át adja ki a költségvetésnek. Komolyan a legek városa, és hogy miért? Most figyelj…. a világ daruinak negyede Dubaiban dolgozik és itt van egy-két példa, ami a gazdagságát jellemzi. Luxus rendőrautók, arany automaták, légkondicionált buszmegállók, a világ legmagasabb épülete, különböző formájú szigetek a tengeren(pálmafák és világ térkép alakú), sípálya az áruházban és így tovább…

Fotó: kilátás a Burj Khalifa 124. emeletéről /Mihály Gábor/
Fotó: felhőkarcolók /Mihály Gábor/

Burj Khalifa

Jelenleg a világ legmagasabb épületének számít a 828 méteres magasságával. Emeleteinek száma 163. A 2010–ben átadott épületben éttermek, szállodák, szórakozóhely, uszoda és mecset is található. Mi a 124. emeleti kilatóhelyre látogattunk el, de a merészebbek a 148. emeletig is felliftezhetnek. Persze plusz költségért.

Fotó: Burj Khalifa /Mihály Gábor/

Tipp: a Burj Khalifa kilatóteraszàig a jegyet vásárold meg online, így elkerülheted a sorbanállást és a lehetőségét annak, hogy nincs már szabad hely.

A jegyeket www.burjkhalifa.ae oldalon tudod megvásárolni, mi is itt vettük meg.

IMG_9952.jpeg
Fotó: Burj Khalifa hivatalos oldala

Burj Khalifa videó:

Bejárata, Dubai legnagyobb bevásárló központjában a The Dubai Mall-ban található. Az áruházban 1.200 üzlet, rengeteg étterem, korcsolyapálya, mozi, videójáték park és egy 8 méter magas, 11 millió literes óriás akvárium, amiben 33 ezer élőlény található.

Fotó: The Dubai Mall /Mihály Gábor/

A Dubai Fountain a világ legnagyobb zenés szökőkútja úgyszintén a  Burj Khalifa lábánál terül el. Csodálatos és nagyon élvezetes, ahogy 150 méter magasra lövi fel a vízsugarakat.

Fotó: a szökőkút és a háttérben a világ legmagasabb épülete /Mihály Gábor/

Dubai Marina az egyik legelőkelőbb városnegyed a pálmafa sziget mellett, ahol rengeteg felhőkarcoló és egy óriási mesterségesen kialakított kikötő is található. Csodálatos a jachtok látványa és a több kilométer hosszú homokos strand a háttérben levő hatalmas épületekkel.

Fotó: Dubai Marina /Mihály Gábor/

Itt próbáltuk ki először a tengert(JBR Beach), aminek a víze több, mint 30 fokos volt. Érdekes volt belemenni így a tengerbe, mert semmit sem hűsített rajtunk a 43 fokos forróságban. Ráadásul nem gondoltuk volna, hogy ennyire meleg lesz.

Fotó: JBR Beach /Mihály Gábor/
Fotó: a 30 fokos tengerben… /Mihály Gábor/

Burj Al Arab: Magyarul az arabok tornya. A vitorlás formájú luxushotel 321 méter magas és a világ első 7 csillagos hoteljaként is nevezik, ahol mérhetetlen a luxus. Az épület tetején található egy helikopter leszálló. A legolcsóbb szoba pedig 1000 dollár felett van éjszakánként.

Fotó: háttérben a Burj al Arab /Mihály Gábor/

Másnap itt is kipróbáltuk a tengert, de itt se volt hűvösebb. Ezt a partszakaszt Kite Beach-nek hivjàk.Nekünk ez jobban tetszett a JBR Beach-vel ellentétben, mivel a víz sokkal szebb volt. Gyönyörű kristálytiszta víz, majdnem fehér színű homokkal.

Fotó: a kristálytiszta tengerben /Mihály Gábor/

Dubai Frame, a múlt és a jövő…
Az aranykeret viszonylag újnak mondható épület az előzőekhez képest. A 2018-ban átadott 150 méter magas és 96 méter széles aranyszínű keret a “világ legnagyobb képkerete”.

Fotó: Dubai Frame /Mihály Gábor/

Ha az egyik irányban átnézünk rajta, az új Dubait látjuk a felhőkarcolókkal, míg a másik oldalon a múlt tárul elénk. Az  épület aljában egyébként egy múzeum található, míg fent egy üveghídon sétálhatunk át, az egyik toronyból a másikba. Persze, ha merünk…!

Fotó: 150 méter magasan egy üveglapon /Mihály Gábor/

Látogatásunk során egy videót is megnézhettünk, melyben betekintést kapunk a jövő városába, ami talán már nincs olyan messze. A belépő 12 eurónak megfelelő dirham volt, amit a helyszínen vásároltunk meg.

Fotó: Dubai Frame alulról /Mihály Gábor/

Dubai Frame videó:

Palm Jumeirah egy mesterséges pálmafa alakú sziget, melynek megépítése 2001 nyarán kezdődött meg. Több mint 40.000 munkás dolgozott rajta, melynek során 90 millió köbméter homokot és 7 millió tonna követ használtak fel. A sziget 12 km hosszú és köré úgynevezett hullámtörő gátat is építettek. 12 millárd dollárba került a megvalósítása, melyet magas vasúton és közúton lehet megközelíteni. Rengeteg luxus apartman és szálloda található itt. A leghíresebb közülük a sziget végén levő Atlantis.

Fotó: Palm Jumeirah /Google Earth/
Fotó: pálmafasziget /Wikipédia/

Közlekedés

Dubaj közlekedése nem olyan bonyolult. Folyamatosan fejlődik, a váróhelységek szinte mind zártak és klímatizáltak. A tömegközlekedés buszból, villamosból és metróból áll. A fizetést, az úgynevezett Nol Carddal lehet megoldani. Metróval nagyon sok helyre el lehet jutni, bár nincs olyan sok metróvonala, szám szerint csak kettő, viszont ezek nagyon hosszúak. A piros vonal 52 kilométer hosszú, így a világ leghosszabb automatizált metró vonala, ugyanis vezető nélküli metróról van szó.

Fotó: Seikh Zayed sugárút /Mihály Gábor/

A metróról és a kártyásfizetéssel kapcsolatban majd készítek egy külön blogot, Dubai metró néven.

Fotó: Dubai metrómegálló /Mihály Gábor/

A taxival való közlekedést is bátran merem ajánlani. A taxikat mindenesetben külföldről bevándorolt sofőrök vezetik(indiai, bangladesi, pakisztáni, vagy más ázsiai, afrikai országból érkezők). Nem kell aggódni teljesen megbízhatóak és tágas, kényelmes légkondis Toyota típusú autókkal közlekednek. És ami a legfontosabb nem drágán, valamint eléggé gyorsan és temperamentumosan.

Mondok egy példát: Dubai kisebbik repteréről(Al Maktoum), a szállásunkig taxival utaztunk. Ez a távolság 40 kilométer volt és kb. 15 eurónak megfelelő dirhamot fizettünk.

Gasztronómia

 A hotelben teljes ellátásban volt részünk, de azért ettünk a szállodán kívül is. Amit kipróbáltunk az nem más volt, mint a Shawarma. Ez az arab gyros,amit csinálnak csirke, marha és bárány húsból is. Én a bárányhúsosat kóstoltam meg. Érezhető volt, hogy nem egy csirke vagy marhahús, viszont nekem azért ízlett. A városban szinte minden ország konyhája megtalálható, a legtöbb a kínai, indiai, libanoni, török, thai, japán, de találunk európai konyhát is.
A bevásárlóközpontokban pedig az amerikai és európai kontinensen is megszokott legnagyobb gyorséttermi láncok is megtalálhatóak (McDonald’s, Shake Shack, Five Guys, Pizza Hut, KFC, Wendy’s…)

Fotó: The Dubai Mall bevásárlóközpont tele rengeteg étteremmel /Mihály Gábor/

Szállás

Szállásnak a Dubai Marinahoz közeli Atana Hotel-t választottuk. Ez egy két toronyból álló 25 emeletes, 4 csillagos hotel. Gyönyörű recepcióval és hallal, két étteremmel, fitnesz teremmel, külső medencével. A szobák tágasak és jól felszereltek, az ágy tökéletes volt. Mindig nagyon jókat aludtunk itt. A kilátás pedig pazar a magasabban levő emeletekről.

Fotó: Atana Hotel /Mihály Gábor/

Mi teljes ellátást kértünk, így volt reggeli, ebéd és vacsora is. Az étkezéssel úgyszintén nem volt semmi probléma. Bőséges választék jellemezte és elsősorban ázsiai jellegű ételek voltak, de a nekünk megszokott ételeket is meg lehetett találni. Volt sok tengeri étel, bárány hús, viszont az indiai, thai és arab konyha specialitásai is felfedezhető volt.

Fotó: medence és a felhőkarcolók /Mihály Gábor/

A szálloda biztosít ingyenes transzfereket, a különböző turisták által látogatott helyekre, mint a Burj Khalifa, Burj Al Arab és Dubai strandjai. A hotelnál autóbérlésre is van lehetőség, akár egy Ferrarit is kibérelhetünk, valamint ha nem akartok ezzel foglalkozni 5 percre van a Dubai Internet City metró megálló is.

Fotó: bérelhető autó /Mihály Gábor/

Tapasztalataim

Teljesen más világ, mint Európa. Érezhető, hogy Ázsiában vagyunk, viszont nagyon modern minden. Egy gazdag országról van szó, így folyamatos fejlődik. Épülnek a felhőkarcolók, luxus és csillogás jellemzi. Mindig kitalálnak valami egyedit és újat. Ott jártunkkor már épülőben volt az óriáskerék, ami 250 méter magas lesz és ezzel a világ legmagasabb óriáskereke . Aztán egy másik új attrakció a Burj Khalifánál is magasabb épület a Dubai Creek Tower(Torony). Jelenleg még nem készült el és a pontos magasságot sem tudjuk. Viszont biztos, hogy magasabb lesz a Burj Khalifánál és, hogy az 1 kilométert fogja súrolni vagy esetleg még magasabb is lesz.

Fotó: sípálya a bevásárlóközpontban /Mihály Gábor/

A közbiztonság tökéletes, nem kellet sosem félnünk, sőt vendégszeretők az emberek. Rengeteg a bevándorolt, más szegényebb ázsiai és afrikai országból, de Európából is. A metró megállókból sok helyen légkondicionált folyosókon juthatunk el az épületekig, így nem kell a forróságban sétálgatnunk.

Fotó: férfi mosdó /Mihály Gábor/
Fotó: női mosdó /Mihály Gábor/

Mindenhol takarító férfiak vannak, akik mossák az ablakokat, a padlót. Figyelnek a folyamatos tisztaságra. Például, ha bemegyünk a mosdóba, ott is “állomásozik” egy ember, aki a dolgod végeztével fertőtlenít és felmoss. Ezek az emberek rendszerint indiai, pakisztáni, bangladesi vagy más szegényebb országból érkezettek.

A forróságról még nem beszéltem sokat, de tényleg nagyon meleg volt. Napközben 44-45 fok és este se ment 38 fok alá a levegőhőmérséklete. Rendszerint sapkában voltunk a napon és mindig bevoltunk kenve 50 faktoros naptejjel. A tenger víz 30-32 fok körül mozgott, így nem igazán volt hűsítő hatású. A legtöbb pénzt szinte a vizek vásárlására költöttük. Mindig volt velünk pár palack/flakon víz és ez fontos is. Szóval egy szó mint száz eléggé elviselhetetlen a hőség, de azért kibírtuk és így utólag bele gondolva élveztük is. Most szívesen lennék abban az időben.

Fotó: én a nagy melegben /Mihály Gábor/

Az arab férfiakról sok mindent lehet hallani és általában nem jó dolgok vannak a köztudatban. Milyenek a nőkkel???
Amit mi láttunk az pont az ellentétje, amit az emberek gondolnak, bár biztos van a másik véglet is. De miről is beszèlek?…láttunk babakocsit toló arab férfit, nőknek segítő és cipekedőt, udvarias és segítőkész embereket. Szóval eléggé kedveskednek a gyengébbik nemmel.

Fotó: arab nő a medencénél… /Mihály Gábor/

A férfiak fehér földigérő ruhát viselnek, ami a szob másnéven disdásaFejükre pedig a kafijja nevű kendő kerül, amiről azt vettük észre, de ez nem biztos. Akiknek van felesége csak azok hordják, a fiatal párt kereső férfiak, gyerekek nem. Mondom, ez nem biztos, de mi így gondoljuk és így láttuk.

Fotó: arab férfiak /Mihály Gábor/

A nőknél pedig egy hosszú, ismét földigérő  fekete, úgynevezett abajat hordanak. Ezek az egész testet, hajat eltakaró ruha  kivétel az arc, ami szabadon marad. Viszont láttunk olyant is, ahol csak a szem vagy az sem látszott ki. Őszintén ezek eléggé félelmetesek voltak. Ez a viselet a nikáb.

Fotó: arab nők /Mihály Gábor/

Ezeket hazaérve, a nők leveszik magukról akár egy kabátot és az alatta lévő egyszerű, átlagos ruhákban vannak. Utcán viszont arab nőt, csak abajában, nikábban, csadorban, burkában láthattok.

Videók

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük