Németország
Passau utazás, látnivalók, érdekességek / Németország

Passau utazás, látnivalók, érdekességek / Németország

Passau egy német város az osztrák-német határ mentén, ahol három folyó is találkozik. A Duna, az Inn és az Ilz itt folyik egymásba, ezért hívják a “A három folyó városának”.

Fotó: Passau és a Duna /Mihály Gábor/

Passau városát egy napos kirándulásnak választottuk. Magyarországról könnyen elérhető autópályán, Budapesttől 5-6 órányira, 530 kilométerre található. A városnak körübelül 50 ezer lakója van, ami német viszonylatban nem számít nagynak. Rengeteg itt a tanuló és rengeteg a turista is, amit elsősorban a folyóinak és a hangulatos belvárosának köszönhet.
Így bátran jelenthettem ki, hogy egy pezsgő “kis városról” van szó, ahol nagyon jelentős a hajó forgalom.

A város körbejárását a sétálóutcákkal kezdtük, ahonnan már le-le tekintgettünk a Dunán sorakozó és elhaladó hajókra.

Fotó: sétálóutca /Mihály Gábor/

Tipp: Igaz nem német konyha, hanem mediterrán, de ha egy jót akarsz enni az Ober Donaulände utcán több étterem közül is választhatsz(görög, olasz, horvát). Mi a Rhodos nevezetű görög étteremben ettünk egy jó grillezett tintahalat. Mellette a parkolóházban pedig parkolni is tudtok (Parkhaus Schanzl).

Fotó: Ebéd a Rhodos étteremben… /Mihály Gábor/
Fotó: Grillezett tintahal /Mihály Gábor/

Az első állomásunk a Szent István dóm volt. A barokk stílusú templom, hatalmas fehér falakkal és három zöld kupolával a város egyik jelképe. Belül gyönyörűen díszített freskókat és az aranyozott szószéket csodálhatjuk meg. Nem mellesleg a világ legnagyobb templomi orgonája is itt található.

Fotó: Szent István dóm /Mihály Gábor/
Fotó: Szent István dóm /Mihály Gábor/
Fotó: aranyozott szószék /Mihály Gábor/

A Glasmuseum Passau(üveg múzeum) szinte már a Duna partján található a mellette álló régi városházával együtt. Az üveg múzeumban több mint 30.000 üvegből álló gyűjtemény található.

Fotó: Üvegmúzeum /Mihály Gábor/

Az utunk innen a Duna szemközti oldalán levő dombon magasodó, Veste Oberhaus épületéhez vezetett. A hídon megcsodáltuk a több tíz méter hosszú hajókat, amelyek a Dunán, több napon keresztül járnak különböző városokat és szép helyeket érintve.

Fotó: no comment… /Sajtos Anita/

A Veste Oberhaus egy 13. században épített vár, ami a mai funkcióját tekintve történelmi múzeum, ifjúsági szálló és étterem. A legtöbben viszont a három folyó találkozása miatt jönnek ide fel.

Fotó: úton a várba /Mihály Gábor/

A délről jövő Inn színe zöld, a Dunáé kék, míg az Ilz fekete színű, így egy darabon a Duna három színben is pompázik.

Fotó: Duna és hátul az Inn /Mihály Gábor/

A városnézést végül a várból lejövet a Duna parton fejeztük be. Itt több hajó is állomásozott, melynek utasai épp a várost fedezték fel. Egyes hajók Bécsig, Budapestig vagy akár egészen a Fekete-tengerig közlekednek. Persze egy ilyen 15 napos hajózásért több ezer eurót is elkérnek.

Fotó: Hajó a Dunán /Mihály Gábor/
Fotó: Hajó a Dunán 2. /Mihály Gábor/

Tipp: 9,50 euróért cserébe fél óránként induló hajókkal fedezhetjük fel a három folyót. A hajóstúra 45 percet vesz igénybe.

Fotó: Hajó és a Veste Oberhaus /Mihály Gábor/

Videó

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük