Spanyolország
Madrid utazás, látnivalók, érdekességek / Spanyolország

Madrid utazás, látnivalók, érdekességek / Spanyolország

Madrid egy igazi nyüzsgő metropolisz, ami egyben Európa ötödik legnagyobb városa. Moszkva, London, Szentpétervár és Berlin után.Lakossága 3,3 millió fő, viszont külvárosokkal együtt már közel 7 millió.

Fotó: Királyi palota /Mihály Gábor/

2019 őszén, egy hétvégi úti célnak választottuk a spanyol fővárost és egyáltalán nem bántuk meg.
Madrid a Wizz Air repülőgépjáratával Bécsből három óra alatt elérhető, de úgyszintén Budapestről is. Mi az osztrák fővárosból repültünk.

Fotó: Wizzair repülőgépen /Mihály Gábor/

Érkezéskor egyből szembesültünk azzal a ténnyel, hogy Madrid metróhálózata tökéletes a város bebarangolásához, így a reptérről a 8-as metróval könnyedén bejutottunk a belvárosba.

Tipp: 2 napos turista jegy metróra 14,20€

Nem kell taxi, autóbérlés, csak egyszerűen metró, ha a városra vagytok kíváncsiak.

Madrid történelme pár mondatban

Madrid történelme tulajdonképpen a mórokkal kezdődött a kilencedik században. Ez időben az arabok északi megfigyelőhelye volt a város. A mórokat váltották a kasztíliaiak és 1561-től Spanyolország központja lett II. Fülöpnek köszönhetően. Ezek után folyamatos gyors fejlődésen ment át a város, míg 1804-ben egy nagy földrengés rázta meg. Az 1936-1939 közötti polgárháború kicsit visszaszorította a fejlődést, míg a 60-as évektől kezdve hatalmas építkezések kezdődtek és el nem érte a mai 3,3 külvárosokkal a közel 7 milliós formáját.

Ahogy korábban említettem, metróval és gyalog minden elérhető könnyedén a városba. Az első állómásunk nem más volt mint, a híres Real Madrid stadion, a Santiago BernabéuA stadiont 1947-ben adták át és nyolcvanezer fő befogadására alkalmas. Az ide látogatók rendszerint kiváló mérkőzéseket láthatnak, főleg mikor a rivális Barcelonával vagy a város másik csapatával az Atlético-val játszik.

Fotó: Santiago Bernabéu /Mihály Gábor/

Itt meg kell jegyeznem, hogy a stadion előtt találkoztunk egy kolumbiai családdal, akik a Real Madrid miatt utaztak egészen idáig. A beszélgetés után még egy közös képet is készítettünk.

Fotó: kolumbiai családdal /Mihály Gábor/

Tipp: Egyébként, ha felhőkarcolókat akartok nézni, a stadiontól északra találjátok a négy, kétszáz méter feletti épületet. Harmadik megálló a 10-es számú metróval.

Mi viszont most a belváros felé vettük az irányt és az úgyszintén 10-es metróval a másik irányba, egészen a Plaza de Espana-ig utaztunk. Itt már éreztük Madrid igazi nyüzsgő életét, a nagy házak között, rengeteg ember, óriási forgalom. Innen egy köpésre található egy érdekes épült, amit semmiképp se hagyjatok ki. A Debod templom egy ősi, most figyeljetek… egyiptomi templom, amit a spanyol állam kapott ajándékba Egyiptomtól. Az ősi emlékmű egyébként több, mint kétezer éves és 1970-ben szállították át Madridba.

Fotó: Plaza de Espana /Mihály Gábor/
Fotó: Debod templom /Mihály Gábor/

A következő állomásunk a királyi palota(Palacio Real de Madrid) és a szomszédságában levő Catedral de la Almudena volt. Ezek is fontos látnivalók, ha itt jártok és ráadásul nem kell messze menni, mivel itt vannak egymás mellett. A 18. században épült palota a világ legnagyobbikai között van számon tartva, ugyanis 3418 szobával és 135 000 négyzetméter területtel rendelkezik. Belépő 13€-ba kerül. A mellette levő katedrális volt a következő állomásunk, ami úgyszintén hatalmas és a története pedig eléggé érdekes. Amint már korábban írtam 1561-től lett Toledóból Madrid a főváros. A városnak viszont ez időben nem volt katedrálisa. Így hát neki is álltak a tervezésnek, ami annyira elcsúszott, hogy a kivitelezés is csak 1879-ben kezdődött meg, közel 300 évre rá. Az építkezés volt, hogy leállt a 30-as évekbeli polgárháború idején, így csak 1993-ban II. János Pál pápa szentelte fel, de még egészen 1999-ig folytaták az építkezési munkálatokat. Sokára, de végül így elkészült és érdemes megnézni.

Fotó: Catedral de la Almudena /Mihály Gábor/

Tipp: A kupolába 6 €-ért cserébe fel lehet menni, ahonnan csodálatos a kilátás Madridra.

Ezek után már eléggé megéheztünk és erre a legjobb hely a Mercado de San MiguelErre vissza térek még később.

Fotó: Mercado de San Miguel /Mihály Gábor/

A Plaza Mayor és a Puerta del Sol Madrid leglátogatottabb terei. Az első egy zárt tér, ahová a kilenc kapu egyikén lehet bejutni, itt egyébként rengeteg kávézó található, valamint III. Fülöp lovas szobra. Korábban bikaviadaloknak, kivégzéseknek adott otthont. Az utóbbi úgyszintén nagyon látogatott és nem mellesleg Spanyolorszag mértani közepe is itt található, valamint egy macis szobor egy eperfával, ami egyébként Madrid címerállata.

Fotó: Puerta del Sol /Mihály Gábor/
Fotó: Madrid címerállata “a maci” /Mihály Gábor/

Utunk ezután Madrid leghíresebb utcájához a Gran Vía-hoz vezetett, ahol rengeteg üzlet, bolt és szebbnél-szebb épület található. Ebből egyet mindenképp kiemelnék, ami már igazából egy következő utcán, pontosabban egy téren(Plaza de Cibeles) található.

Fotó: Gran Vía este /Mihály Gábor/
Fotó: Gran Vía /Mihály Gábor/

Tipp: Este is látogassatok el ide, mert sötétben is gyönyörű a forgalmas és kivilágított utca.

Palacio de Cibeles vagyis a Cibeles palota Madrid egyik jellegzetes épülete, ahol egy gyönyörű szökőkút is látható. Korábban főpostaként, majd egyidőben a madridi városházaként is funkcionált. A tér nem csak az épületéről ismert, hanem a Real Madrid focicsapata is itt szokott ünnepelni a szurkolóival.

Fotó: Palacio de Cibeles /Mihály Gábor/

A Museo del Prado közel 5000 festményével egy igazi világszínvonalú múzeum. A közelben levő Parque de El Retiro pedig egy hatalmas területen fekvő park, tele szobrokkal, szökőkútakkal és a közepén egy tóval. Aki esetleg elakar menekülni a város nyüzsgő zajától, itt biztos menedékre talál. Egyébként a park, város felőli sarkában a Puerta de Alcalá, öt boltíves diadalívét se hagyjátok ki.

Fotó: Puerta de Alcalá /Mihály Gábor/

A városlátogatásunk végére hagytunk egy igazán “spanyolos dolgot”. A Las Ventas bikaviadal-arénát. A kettes metróval csupán négy megálló az aréna a parktól.Nem egy kis épületről van szó, ugyanis a világ harmadik legnagyobb ilyen célra épített arénája, a mexikói és venezuelai után. A harmincas években adták át és 24 ezer ember befogadására alkalmas. Sajnos ott jártunkkor nem volt bikaviadal, viszont a bikaviadal múzeum látogatható.

Fotó: Las Ventas bikaviadal-aréna /Mihály Gábor/

Tipp: Ha szeretnél egy jó, eredeti spanyol bikaviadalt látni mindenképp március és október között utazz Madridba.

Gasztronómia 

Ahogy korábban írtam erre még visszatérünk és nem fog kimaradni. A Mercado de San Miguel egy helyi piac és egyben egy szuper hangulatos hely is, ahol átélheted Madrid nyüzsgő életét a gasztronómiában is. Legyen ez napközben vagy este. Kiváló fogások közül választhat az ember, amit egy jó spanyol borral vagy sörrel le is öblithetünk.

Fotó: avokádos szendvics a San Miguelben /Mihály Gábor/

Este is betértünk a San Miguelbe és a mindig zsúfolt hely, ilyenkor még hangulatosabb volt, mint napközben. A városnézés közben egy finom avokádos szendvicset ettünk itt, este pedig a vacsora után tértünk be, a spanyolok közismert desszertjét a churros-t kóstoltuk meg.

A vacsoránkat pedig a Gran Vía melletti kis utcában, a Café Carmen 17 Bistro nevű étteremben fogyasztottuk el egy jó Rioja társaságában. Ez nem más volt, mint egy Paella, vagyis kettő. Ez a spanyolok leghíresebb ételspecialitása, sáfránnyal ízesített rizs, amit tengeri herkenytyűkkel,de hússal is készítik. A Rioja pedig, aki nem tudná  spanyolorszag leghíresebb borvidékéről származó isteni vörös bor.

Fotó: Paella /Mihály Gábor/

Szállás

Aludni egy négy csillagos szállodát választottunk a belvárosban, a Hotel Princesa Plaza Madrid-ot. A hotelban étterem, medence és edzőterem is található. 2 percre az Argüelles metrómegállótól. A 3-as, 4-es és 6-os metró közlekedik itt. Ezekkel a belváros több részére, pár perc alatt oda tudsz jutni, valamint a reptér irányába is megy a 4-es, de oda viszont egy átszállás mindenképp kell. Gyalog sincsenek messze a látványos helyek, a királyi palota például 10-12 perc. Kényelmes, tágas és tiszta szobát kaptunk, így teljesen meg voltunk elégedve.

Videó

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük