Ausztria
Ossiacher See látnivalói  / Kärnten – Ausztria

Ossiacher See látnivalói / Kärnten – Ausztria

Az Ossiacher See egy festői szépségű tó Ausztria déli részén, Kärnten tartományban. A régió harmadik legnagyobb méretű tavának számít, a Wörthersee és a Millstätter See után. Az Ossiacher See abszolút népszerű üdülőhely, ahol a vízi sportok mellett, szuper kirándulás és túra lehetőségek is várnak minket. Ezenfelül pedig minden korosztálynak megfelelő, valamint mind a természet kedvelők, a kultúra szerelmesei, és az aktív pihenésre vágyok is megtalálják itt a számításukat.

A karintiai körutunk alkalmából az Ossiacher See partján választottunk ,,tábort”, amely a környék bejárásához utólag nagyon jó döntésnek bizonyult. Elsősorban közel volt az összes nevezetességhez, valamint maga a tó és környéke is számos látnivalót rejtett, ami csak ránk várt. Nyugodt, sokoldalú, illetve mesebeli környezet jellemezte, ahol jó volt kicsit elveszve lenni, egy ilyen festői vidéken!


Ossiacher See 

  • Elhelyezkedés: Kärnten(Karintia), Ausztria
  • Terület: 10,8 km²
  • Hosszúság: 10,2 km
  • Szélesség: 1,5 km
  • Legnagyobb mélység: 52 méter
  • Tengerszint feletti magasság: 501 méter
  • Települések: Ossiach, Bodensdorf, Sattendorf, Steindorf am Ossiacher See, Annenheim

Ossiacher See körüli látnivalók 


Ossiachi apátság (Stift Ossiach)

Az Ossiachi Apátság egy bencés kolostor, amelyet a XI. században alapítottak, így az egész tartomány legrégebbi bencés kolostora. Az apátság egy gyönyörű barokk templommal rendelkezik, amelyben gyakran szoktak koncerteket rendezni, legfőképpen a Carinthischer Sommer fesztivál idején, ami a tó legismertebb programja. Az apátság már nagyon régóta a vallási és kulturális élet központja a régióban, ezért mindig is jelentős szerepet játszott a helyi közösség fejlődésében is.

Bodensdorf

Bodensdorf egy kis üdülőváros a tó északi partján, ahol a strandolási lehetőség mellett, különböző vízi sportokat is kipróbálhatunk. Számos étterem és szálláslehetőség található itt, így kiváló kiindulópont a környék felfedezésére is.


Bleistätti láp (Bleistätter Moor) – Steindorf am Ossiacher See 

Az általunk kiválasztott kempingünk (Camping Kalkgruber) mellett fekvő lápvidék, a tó egyik legnépszerűbb turistaútvonala. Az Ossiacher See északkeleti részében található kirándulóhely és természetvédelmi terület rengeteg állatfajnak ad otthont: hattyúk, kacsák, békák mellett tucatnyi madárfaj is megfigyelhető, de összefuthatunk akár hódokkal is.

Landskron vára

Az Ossiacher See délnyugati sarkában, egy hegy tetején magasodik az impozáns látványt nyújtó Landskron vára, amely a tavalyi évben (2023) elnyerte Ausztria legszebb helyének járó címet. Nem is csodálom ezt, ugyanis a vár tökéletes programnak ígérkezik, ráadásul a kilátás mellett, egy sas bemutató is fogadja az ide érkező turistákat. A vár szomszédjában pedig egy majompark is felfedezhető, így abszolút érdemes felkeresni Ausztria legimpozánsabb kastélykomplexumát az Ossiacher See partján.


Gerlitzen Alpe

A tó északi oldalán elhúzódó hegység, télen népszerű síparadicsom, nyáron pedig kedvelt kirándulóhely. A közel kétezer méteres Gerlitzen csúcsára felvonóval is felmehetünk, ahonnan pedig eszméletlen kilátás nyílik az Ossiacher See-re. A környék kedvelt turázóhelye!


Szállások a tó partján 

Az Ossiacher See környékén számos szálláslehetőség áll rendelkezésre, a luxusszállodáktól egészen a kempingekig. Tehát mindenki ki tudja választani a saját kényelmének és pénztárcájának megfelelő szállást. A kempingeket kedvelőknek érdemes lehet ide ellátogatni, mivel abszolút minőségű tó parti kempingek találhatóak az Ossiacher See mindkét oldalán.

Gasztronómia  

Ahogy a szállásoknál, így az éttermeknél is találunk minden igényt kielégítő szuper éttermeket és kevésbé drága, de lehet hogy annál finomabb ételeket készítő Gasthaus-okat is. A helyi éttermekben megkóstolhatjuk a karintiai konyha specialitásait, mint például a híres karintiai tészták (Kasnudeln) és a helyi halételek.

Sportolási lehetőségek

A tó körül rengeteg lehetőség van a sportolásra. A kirándulás és túrázás mellett, akár körbe is tekerhetjük kerékpárral a tavat, amelynek távja körülbelül 27-28 kilométer. Az úszás szerelmesei nyáron az akár 24 fokra is felmelegedő tóban élvezhetik a friss vizet, de a vitorlázás, szörfözés, kajakozás, evezés is jó programnak ígérkezik. A horgászat is nagyon népszerű a tó gazdag halállománya miatt, de figyelem ez engedélyhez kötött.


Camping Kalkgruber

Mi a karintiai körutunk alkalmából kempingezést választottunk, amit nagyon szeretünk. A tó körül szinte egymást érik a jobbnál jobb kempingek, így eléggé nehéz volt a választás. Végül a Camping Kalkgruber-re esett a döntés, ami úgy reklámozza magát, hogy RUHIG UND KLEIN, azaz nyugodt és kicsi!

Ez teljesen igaz is volt rá, mivel mindössze két tucat kempinghely található csak itt. A recepción lévő idős hölgy kedvessége, a kemping jó elhelyezkedése, illetve a tisztaság teljesen meggyőzött arról, hogy ajánljam nektek is. A kemping a lápvidék mellett fekszik, illetve egy pisztrángos tó is található itt, ahonnan finom és friss halakat vehetünk. Végezetül ami szemet szúrt, hogy kilencven százalékban holland nyugdíjas lakókocsis párok voltak a kempingben, ami teljesen irigylésre méltó. Remélem én is így fogom élni a nyugdíjas éveimet, legalábbis ez a terv!

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük