Ausztria
Villach utazás, látnivalók, érdekességek / Kärnten – Ausztria

Villach utazás, látnivalók, érdekességek / Kärnten – Ausztria

Villach a Dráva partján fekvő 65 ezer lakosú település, amely Kärnten(Karintia) tartomány második legnépesebb városa, Klagenfurt után. A hegyek és tavak ölelésében elterülő település  igazi mediterrán hangulatot áraszt, ahol abszolút feltudunk töltődni. Látnivalóinak száma, habár nem túl sok, mégis érdemes felkeresni egy napra, mert a környék további népszerű érdekességeket rejt, amit kár lenne kihagyni!

A kärnteni utunk legelső állomása a tartomány második legnépesebb városa, Villach volt, amely az Ossiacher See és a Faaker See közé ékelődött be. Villach mediterrán hangulatával és néhány, igencsak izgalmas látnivalójával várja az ide érkezőket. Nekünk abszolút bejött a város, amit most be is mutatok nektek, legalábbis ahogy mi láttuk.

Villach története röviden 

Villach környéke már az ősidők óta lakott terület volt. A rómaiak idején fontos kereskedelmi út vezetett keresztül a városon, amelyet akkoriban Santicum néven hívtak. 878-ban már egy oklevél említi, itt a Dráván átívelő hidat, amelyből a város évszázadokon át hídvámot szedett be. 1060-tól Villach mezővárosi rangot kapott. A XIII. századtól a püspökséget várfalak vették körbe és egy vár is állott a városban. 1348-ban egy földrengés pusztította el a város nagy részét, amely később 1690-ben újra megismétlődött. Villach ezekben az időkben sokat szenvedett, nem csak a földrengéstől, de a tűzvészektől, a pestisjárványtól és a Dráván lezajló különböző áradásoktól is. Ennek ellenére a település folyamatosan próbált fejlődni.


1759-ben Mária Terézia megvásárolta Villach városát és ezzel Karintia részévé tette. Később Napóleon idején, a XIX. század elején pár évre a Francia Birodalom része lett a város. 1864-ben elérte Villachot a vasút is, ráadásul ez hatalmas ipari fejlődést is eredményezett. A II. világháború idején súlyos bombázások érték, amelyben az óváros jelentős része sajnos meg is semmisült. Mára fontos kulturális és közlekedési központ, jelenleg pedig Ausztria hetedik legnépesebb települése, a 65 ezer lakosával.


Parkolás

A városnézésünket a Parkhotel Villach nyilvános parkolójából kezdtük meg, amelynek elhelyezkedése több mint kiváló. A parkoló nem csak hogy közel helyezkedik az óvároshoz, de ezzel szemben egy parkolóház is található, ha nem szeretnénk fedél nélkül hagyni az autónkat. A parkolás óránként itt 1,40€ kerül, amelynek az ára 24 órára 7,50€. A bejárat a Hausergasse-ről nyílik.

Villach látnivalói 

Villach látnivalóinak többsége a központi óvárosban tekinthető meg, így egy-két órás sétával, akár minden jelentős nevezetesség könnyedén megtekinthető. Az imént említett parkolóból indulva, mi a Kärnten-Relif épületével kezdtük meg a túránkat.

Ez egy hatalmas három dimenziós domborzati térkép, amely egész Karintia tartományt bemutatja, 1:10 000 méretarányossággal. Ez ingen csak részletes, amely több mint 150 négyzetméteren terül el. Sajnos ott jártunkkor már zárva volt, de azért az ablakon sikerült befotóznom egy kicsit.

A Schillerpark-ot elhagyva a 10.-Oktober-Strasse-n végigsétálva, a Hauptplatz következett, ahol a legtöbb látnivaló tekinthető meg.

Először a városháza(Rathaus), majd a Szent Jakab-plébániatemplom épületét néztük meg alaposan. Ez utóbbi, Villach legfontosabb műemlék épülete, amely gótikus stílusban épült fel a XIV. század végén, miután a korábbi román stílusú épületet az 1348-as földrengés súlyosan megrongált. A templom tornyába belépődíj ellenében fel lehet sétálni, ahonnan pedig gyönyörű kilátás nyílik a városra.


A Hauptplatzon egyébként érdemes végig sétálni, mivel hangulatos színes házikók, butikok, éttermek és kávézók sorakoznak fel rajta. A sétálóutca pálmafákkal és színes díszekkel van szegélyezve, így abszolút mediterrán hangulatot sugároz. A végén pedig a Dráván átívelő híd következik, amelyről a Karawanken csipkézett csúcsai is láthatóak.


A Hauptplatztól nem messze, a templom mögött felkereshetjük a városi múzeumot (Stadtmuseum), ahol pedig különböző időszaki kiállítások és a város történetéből származó, régészeti leletek tekinthetők meg.

Visszatérve a Drávához, érdemes átsétálni a túlsó oldalra, illetve a folyóparti sétány tökéletes egy romantikus sétára. A Dráva északi oldalán találjuk a Szent Miklós katolikus templom-ot, illetve a tőle jobbra elhelyezkedő Kongresszusi Központot(Congress-Center Villach). Végezetül a Dráván sétahajózásra is van lehetőség, amit ha tehetünk mindenképpen próbáljunk ki!

További látnivalók a környéken 

  • Landskron vára (ragadozomadár bemutató)
  • Landskron Majompark
  • Kärnten Therme Warmbad-Villach
  • Ossiacher See (népszerű üdülőhely)
  • Faaker See (népszerű üdülőhely)
  • Naturpark Dobratsch
  • Eggerloch barlangok
  • Hungerbach melegvizű források

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük