Horvátország
Plitvicei-tavak látnivalók, útvonalak, térképek, belépőjegyek… / Horvát körút 4. nap

Plitvicei-tavak látnivalók, útvonalak, térképek, belépőjegyek… / Horvát körút 4. nap

Horvátországban lévő Plitvicei-tavak Európa egyik legkülönlegesebb és legszebb helyszíne, ahova legalább egyszer mindenképpen érdemes ellátogatni. A kristálytiszta tavak, az elképesztő vízesések és természetesen kalandos útvonalak is várják az ide érkező turistákat. A tavak a magyar utazók körében is rendkívül népszerűek, amit nem csak a gyönyörű tájnak, de a hazánkhoz való közelségének is köszönhet egyértelműen, ezért abszolút bakancslistás helyszínnek számít a horvát mesevilág!

Nagyon izgatottan vártuk már ezt a napot, mivel a Plitvicei-tavak már régóta szerepel a bakancslistámon, ráadásul nagyon népszerű úticél is, nekünk magyaroknak. Tehát a főváros, azaz Zágráb után a nemzeti park felé vettük az irányt, amely további két órányi utazást jelentet az ország belsejébe. Korábban már több ismerősöm is megfordult itt a tavaknál, ami így még jobban fokozta azt a vágyat, hogy egyszer én is saját szememmel láthassam ezt a gyönyörűséget! Végre eljött ez a nap is!


Plitvicei-tavak kialakulása és ismertetője 

A Plitvicei-tavak Horvátország egyik legszebb természeti kincse, amelyet évente több mint egy millió turista keres fel. A tórendszer egy vadregényes, hegyekkel körbevett völgyben található, amely több ezer évvel ezelőtt jött létre. A táj a folyók által alakult ki és ez a folyamat egyébként mai napig tart, így folyamatosan változik és megújul a környék. A tizenhat tóból álló tórendszert, a Bijela Rijeka (Fehér-folyó) és a Crna Rijeka (Fekete-folyó) folyók egyesülésével létrejött Matica folyó táplálja. Jelenleg közel 100 vízesés tekinthető meg itt, de ez évszakoktól függően változhat, mivel egyes időszakokban, akár dupláját is elérheti a vízesések száma. A tórendszer legmagasabban fekvő tava, a Prošćansko jezero, amely 636 méteres magasságban található és a Felső- és Alsó-tavak határán fekvő Jezero Kozjak után, a második legnagyobb területű tó. A legnagyobbik az imént említett Kozjak, a 81,5 hektáros területével, ahol egyébként hajóra is pattanhattunk. Utána következik a 68 hektáros Prošćansko, majd a 12 hektár területű Galovac. A legalacsonyabban fekvő tó, pedig az 503 méteres magasságban lévő Novakovića Brod.

 

Plitvicei-tavak Nemzeti Park

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park Horvátország legrégebbi és legnagyobb nemzeti parkja, amelyet már 1949-ben védetté nyilvánítottak. Később pontosan harminc évre rá, 1979-ben az UNESCO világörökség része is lett. A páratlan szépségű vidék, gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik, ahol a több tucat emlős mellett, különböző lepkefajtákkal is összefuthatunk. A tavakban ezenkívül néhány halfajta is megtekinthető, illetve most jön a felsorolás izgalmasabb része, hogy a nemzeti park területén barnamedve is lakik. A medve mellett, amely egyébként a park címerállata is, még két mérges kígyófaj otthona is a védett terület. Bár arra az esély, hogy bármelyikkel is összefutnánk az utunk során, elég csekély, bár ki tudja, bármi előfordulhat!

Plitvicei-tavak elhelyezkedése  

Horvátország belsejében, közel a horvát-bosnyák határ mellett kereshetjük fel a varázslatos Plitvicei-tavakat. A magyar-horvát országhatárától a távolság 250 kilométer, amit körülbelül három óra alatt tudunk megtenni. Letenyétől Zágrábot érintve, először az A4-es autópályán, majd az A1-es sztrádán haladva érjük el Karlovac városát. Az autópályák díja összesen 8,30 €-ba kerül. Karlovactól még 85 kilométeres táv vár ránk, amit az 1-es főúton kell megtennünk. A Karlovac és a tavak közti út, bár eléggé kanyargós, viszont az aszfalt minősége teljesen megfelelő, így élvezetes az út, főleg a motorosoknak.

Nyitvatartás

A nemzeti park az év 365 napján tart nyitva, bár a park nyitvatartási ideje évszaktól függően változik. A nyári időszakban reggel 7 órától este 20 óráig tart nyitva, míg tavasszal és ősszel reggel 7 órától este 19 óráig. A téli időszakban viszont csak reggel nyolckor nyit és délután 16 órakor már be is zár a park.

Bejáratok és Parkolás

A Plitvicei-tavakhoz megérkezve szembesülünk a ténnyel, hogy két bejárat létezik és ezekhez egy-egy nagy parkoló tartozik (P1 és P2). Bármelyik bejáratot is választjuk a parkolásért fizetnünk kell. A nyári főszezonban ez az ár személyautókra 1,50€ óránként, míg az előszezonban 1,00€ óránként. A motoroknál ingyenes a parkolás!

Tipp: Az én személyes véleményem vagy tippem, hogy parkoljunk le a P1 parkolóban és az 1. bejáraton keresztül megkezdve haladjunk az alsó tavaktól kezdve a felső tavakig, ahonnan egy kis busszal tehetjük meg a visszaút nagy részét!

Belépőjegyek

A belépőjegyek ára úgyszintén attól függően változik, melyik évszakban látogatjuk meg a Plitvicei-tavakat.

Belépőjegyek január, február, március, illetve november és december hónapokban:

  • Felnőttjegy – 10,00€
  • Diákjegy – 6,00€
  • 7-18 éves gyerekjegy – 4,00€
  • 7 éves korig – ingyenes

 

Belépőjegyek április, május, illetve október hónapokban:

  • Felnőttjegy – 23,00€
  • Diákjegy – 14,00€
  • 7-18 éves gyerekjegy – 6,00€
  • 7 éves korig – ingyenes

 

Belépőjegyek június, július, augusztus és szeptember hónapokban:

  • Felnőttjegy – 40,00€
  • Diákjegy – 25,00€
  • 7-18 éves gyerekjegy – 15,00€
  • 7 éves korig – ingyenes

Tipp: Vásárolhatunk csoportos jegyeket is 15 fő felett, amelyek kedvezményes áron érhetők el. Ezek a jegyek kizárólag előzetes egyeztetés esetén vásárolhatók meg. Továbbá június, július és augusztus hónapokban 16 órától, szeptemberben pedig 15 órától ugyancsak kedvezményes jegyek érhetők el!

Fontos viszont megjegyeznem azt is, hogy a belépőjegyeket már célszerű az utazás előtt megvásárolni online, a hivatalos weblapon.

Ezzel elkerülhetjük a hosszú sorbanállást és annak a veszélyét, hogy esetleg be sem jutunk a nemzeti parkba. A belépők ugyanis 2019 óta korlátozott számban érhetők el, mivel nagyon népszerűek a tavak és évente több mint egy millió turista látogat el ide.

Mi is online vásároltuk meg a jegyeket pár héttel az utazásunk előtt, így be biztosítva a kirándulást a tavaknál. A jegyek egyébként tartalmazzák a Kozjak tavon való hajózást és a buszos utazást az állomások között.


Kirándulás a Nemzeti Parkban – Túraútvonalak

A Plitvicei-tavaknál könnyedén el tudunk tölteni egy egész napot is, ezért ezzel mindenképp számolni kell az utazásunk tervezésénél és egyébként is, miért is sietnénk egy ilyen gyönyörű helyen. Számos túraútvonal közül válogathatunk, attól függően, hogy mennyit szeretnénk gyalogolni és mennyi időt szeretnénk a tavaknál tölteni. A legrövidebb útvonal 3,5 kilométer hosszú (A útvonal), míg a leghosszabb közel 20 kilométer (K útvonal).

,,A” útvonal
3,5 km / 2-3 óra / könnyű / 1. Bejárat 

Ez a legrövidebb túra, amely érinti a Nagy-vízesést, illetve az összes alsó tavat. Gyerekeknek és idősebbeknek is kiváló kirándulás, amit 2-3 óra alatt bőven teljesíthetünk. Az út alatt érintjük az alsó tavakat, viszont sem hajózás, sem buszozás nincs benne.

,,B” útvonal
4 km / 3-4 óra / könnyű / 1. Bejárat 

A ,,B” jelű túra hasonló az előző ,,A” túrához, viszont itt az ingyenes hajózást és buszozást is igénybe vesszük. A kirándulás alatt az alsó tavak mellett a legnagyobb tavat is áthajózzuk, így inkább ezt ajánlom az előző túrával ellentétben, akiknek kevesebb az idejük vagy nem bírják a sok sétát.

,,C” útvonal
8 km / 4-6 óra / közepes / 1. Bejárat 

A ,,C” jelű túra már egy hosszabb kirándulás, amelynek során az alsó- és felső tavakat is érintjük. Van benne hajózás és buszozás is a visszaúton. Mi ezt választottuk, bár egy kicsit átmódosítottuk. A mi módosított túránkról készült térképet egyébként a cikk végén nézhetitek meg!

,,K” útvonal
18,3 km / 6-8 óra / nehéz / 1. vagy 2. Bejárat 

Ez a leghosszabb túra, ami sem buszt, sem hajót nem vesz igénybe. Az egész napos kirándulás alatt bejárjuk az összes tavat, viszont kizárólag csak gyalogszerrel. Teljesíthetjük mindkét bejárattól, viszont számoljunk vele, hogy hosszú kirándulásba vágjuk a fejszénket!

,,E” útvonal
5,1 km / 3 óra / könnyű / 2. Bejárat 

Az ,,E” jelű túra a második bejárattól kezdődik és itt is ér véget. A hossza rövid és kizárólag a felső tavakat érinti. A vízesések látványosak, bár így csak nagyon keveset látunk a tavakból! Időseknek és gyerekeknek viszont jó választás lehet, mivel a látványos helyeket így is érinti.

,,F” útvonal
4,6 km / 3-4 óra / könnyű / 2. Bejárat 

Az ,,F” jelű túrán a második bejárattól kezdődően érintjük a Kozjak tavat, illetve az összes alsó tavat is, így beleértve a Nagy-vízesést is. Van benne hajókázás és buszozás, azonban a látványos felső tavakat nem érinti az útvonal!

,,H” útvonal
8,9 km / 4-6 óra / közepes / 2. Bejárat 

A ,,H” jelű túra egy jó választás, ha kettes számú parkolóból indulunk a kalandra. A kirándulás alatt érintjük mind alsó- és mind a felső tavakat is, illetve hajókázást és buszozást is tartalmazz az útvonal. Jó választás lehet a tavak megismerésére, viszont számoljunk vele, hogy majdnem egy teljes napot vesz igénybe. Persze ez elsősorban a tempótól függ!

,,Mihály Gábor utazásai” útvonal
7,2 km / 3-4 óra / közepes /  1. Bejárat 

Végül zárásként a mi útvonalunkat mutatnám be, amelynek során az első bejáraton kezdtük meg a kirándulást. A túra alatt érintettük a Nagy-vízesést, az alsó tavakat és a felső tavak nagy részét is. Hajóztunk a Kozjak tavon és végül buszoztunk is egyet. Összefoglalva tökéletes kirándulás volt, eszméletlenül mesés tájakon! Köszönöm!😊

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

3 thoughts on “Plitvicei-tavak látnivalók, útvonalak, térképek, belépőjegyek… / Horvát körút 4. nap

    • Author gravatar

      Gratulálok a lényegretörö leíráshoz. Az a kérdésem h szállást igénybe vettek-e a tavak környékén, különös tekintettel arra h még Rastok-én is megálltak? Ha igen, akkor további kérdésem is lenne.

      • Author gravatar

        Kedves Ferenc!

        Először is nagyon szépen köszönöm! A horvát körutunk alatt egyetlen szállasunk vol, Zágrábban. Innen mentünk a különböző helyekre. A Plitvicei-tavakhoz is innen utaztunk el és a nap végén álltunk meg Rastokében. Amennyiben lenne még kérdésed szivesen válaszolok!

    • Author gravatar

      Köszönöm szépen. Tovàbbi jó kalandokat kívánok, melyröl a leirásokat élvezettel olvasom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük