Görögország
Paralia utazás, látnivalók, érdekességek / Görögország

Paralia utazás, látnivalók, érdekességek / Görögország

Paralia évtizedek óta az egyik legkedveltebb üdülőhely Görögországban, ahova leginkább autóval vagy busszal utazunk mi magyarok. Ha kibírjuk a hosszú tíz, tizenegy, vagy esetenként busszal, akár még tizennyolc órás utat, ez esetben az Olümposz lábánál isteni élményekben lesz majd részünk. Napsütötte homokos tengerpart, mediterrán klíma, finom gyrosok és eszement éjszakai élet vár majd ránk!

(Címlapfotó: Paralia Katerini /Wikimedia Commons)

Fotó: tengerpart /Wikimedia Commons/

Paralia azaz a hely, ahol én már közel tizenöt éve jártam, illetve anno a szüleim is még fiatalon fedezték fel a környéket. Igaz nekik ez már több évtizede volt, valamikor a nyolcvanas évek végén – kilencvenes évek elején. Két személyautóval, az akkori Jugoszlávián keresztül vágtak neki a kalandos útnak, egy szuper baráti társasággal. Gyermekkorom óta hallom ezt a sztorit, így számomra egy igazi retrónak számított mindig is Paralia, főleg mivel ez nekem is ma már egy régebbi utazásom volt. Természetesen ezt nem bántásként írtam Paraliáról, mert egy nagyon nyüzsgő és népszerű hely a mai napig, sőt ha jobban belegondolunk ez egy dicséret, mivel évtizedek óta kedvelt úticélpont tudott maradni a görög tengerparton!

Paralia Katerini ,,Paralia”

Paraliát Görögország második legnagyobb városától, Thesszalonikitől mindössze 70 kilométerre, az Olümposz-hegy lábánál találjuk meg. Magyarországról, ahogy már korábban említettem, egy hosszú út vezet ide, de azoknak akik szeretnek vezetni, mint például én is, ez egyáltalán nem lehet akadály. A település érdekessége, hogy görögül ez a szó, hogy Paralia tengerpartot jelent, így inkább helyesen Paralia Katerini-nak hívják, ami annyit tesz Katerini tengerpartja. Rengeteg magyar utazik ide nyaranta, így idézőjelben csak Paralia néven vált közismerté a magyar turisták körében.

Sok turista, tömött strandok és pezsgő éjszakai élet jellemzi, azonban látnivalóval nem igazán kecsegtet, de általában nem is ezért utaznak Paraliába az emberek. Akik viszont szeretik a kicsit aktívabb pihenést, azoknak egy nagyon jó hírem van, ugyanis a környéken több érdekes látnivalót is felfedezhetünk, így ez miatt egy cseppet sem kell búslakodnunk.

Fotó: Paralia Katerini /Wikimedia Commons/

Paralia szomszédságában, tőle kicsit délebbre található egy másik kedvelt üdülőtelep is, ami egy sokkal újabb és kisebb település. Ez az úgynevezett Olimpiaki Akti, vagyis Olympic Beach. Ide akár gyalog is átsétálhatunk a tengerparti sétányon, valamint innen még közelebbről láthatjuk az istenek hegyét, az Olümposzt!

Paralián számos üzlet, étterem, bár található, valamint szállás ügyben sem szenved hiányt a település. Itt mindenki megtalálja a neki való hotelt vagy apartmant. A hosszú homokos tengerpartján fekve élvezhetjük a napsütést és a távolban az ókori görög mitológiából is ismert Olümposz hegyben gyönyörködve, pihenhetjük ki az egész éves fáradalmainkat. A legnépszerűbb látnivalója az Agia Fotini görög ortodox templom, amely a központban nézhető meg.

Fotó: görög ortodox templom Paraliában /Wikimedia Commons/

Paralia környéki látnivalók: 

  • Katerini – 8 km
  • Platamon vára – 40 km
  • Olümposz-hegy – 40 km
  • Thesszaloniki – 70 km
  • Larissza – 90 km
  • Meteorák – 180 km

Videó

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük