Németország
Chiemsee utazás, látnivalók, érdekességek / Németország

Chiemsee utazás, látnivalók, érdekességek / Németország

A Chiemsee Németország harmadik legnagyobb tava, amely Bajorország délkeleti részén az Alpok lábainál terül el. A ,,bajor tengernek” is nevezett tó kiváló kikapcsolódást nyújt mindazoknak, akik szeretik a hajókázást, a történelmet, és egyben a természetet is. Az egy napos hajóstúrával megismerkedhetünk a partmenti településekkel, illetve a szigeteken lévő kastéllyal, apátsággal és kolostorral is.

Fotó: Kikötő a Chiemseen, háttérben pedig a havas hegycsúcsok /Mihály Gábor/

A németországi Chiemsee megint csak egy hatalmas meglepetés és egyben egy kellemes csalódás volt számunkra. Nagyon szeretjük az ilyen csodálatos helyszíneket, ahol egybe olvadnak a kulturális és a természeti látnivalók. Ráadásul a hajókázás pedig még tovább fokozta az így is kitűnő élményt, amit a ,,bajor tengernél” kaptunk!

Chiemsee

A Chiemsee egy elképesztő gyönyörű helyen, a Chiemgau-i Alpok lábánál terül el. A közel 80 négyzetkilométeres alapterületével Bajorország legnagyobb tava és továbbá Németország harmadik legnagyobbika is, a Boden-tó és a Müritz után. A legnagyobb mélysége 73 méter, míg átlagban 25 méter mély körül van. A legfontosabb forrásai a Tiroler Ache és a Prien, míg egyetlen lefolyása az Alz folyó. A tavat egyébként kerékpárral vagy akár gyalog is megkerülhetjük, amely nagyjából 64 kilométert tesz ki. Ezenkívül számos túraútvonal is található a környéken, illetve két gyönyörű sziget(Frauenchiemsee és Herrenchiemsee) is bejárható a menetrendszerint közlekedő hajók segítségével. A hajózás 1845-óta terjedt el a tavon, bár akkor még gőzhajókkal utaztak az emberek a szárazföld és a szigetek között. Végül pedig összefoglalva, a Chiemsee és környéke bővelkedik különlegességekkel, ugyanis itt abszolút keveredik a történelmi és a kulturális nevezetességek. a természeti látnivalókkal.

Fotó: Chiemsee /Mihály Gábor/

Gstadt am Chiemsee

Gstadt am Chiemsee egy jó kiindulópont a környék bejárásához, mivel innen indulnak a szemközti Fraueninsel-re a hajók. Parkolóhelyet az apró falucskában többet is találunk, így érdemes körbenézni melyik is a legkedvezőbb. Nekünk a kikötőtől két perc sétára sikerült egy nagyon jót találni(privát ház udvara egyenesen a kikötőtől, majd balra), ahol egész napra mindössze csak három eurót kellett fizetnünk.

Fotó: Gstadt am Chiemsee a tóról nézve /Mihály Gábor/
Fotó: Gstadt am Chiemsee /Mihály Gábor/

Frauenchiemsee – Asszonyok szigete

A Fraueninsel egy álomszerű, idilli szigetecske, amelynek meg van a saját vonzereje. Először zarándokok, később festők, ma pedig a turisták fedezik fel az Asszonyok szigetét. A legnépszerűbb látnivalója a bencés apátság (Frauenwörth kolostor), ahol napjainkban is tucatnyi apáca él. A szigeten ezenkívül világhírű a marcipán és a likőr is, amelyeket ma is kézzel készítenek a kolostorban.

Fotó: Fraueninsel /Mihály Gábor/

A tizenöt hektáros szigeten egyébként az apácákon kívül háromszáz állandó lakó is él, illetve a sziget teljesen autómentes. Ide érdemes akár ebédidőben is megérkezni, mivel számos jó étterem fedezhető fel, ahol finomabbnál-finomabb helyi specialitásokat kóstolhatunk meg.


Herrenchiemsee – Urak szigete

A Fraueninselt elhagyva elhajóztunk a középső sziget(Krautinsel) mellett, majd 10 perc után megérkeztünk az Urak szigetére.

Fotó: Krautinsel /Mihály Gábor/

Tipp: A tízperces hajóút során érdemes még egy kicsit távolabbra is figyelgetni, mivel az ilyenkor, havas hegycsúcsok elképesztő látványt nyújtanak!

A hajót elhagyva először egy pénztár fogad majd minket, ahol 10 euróért megvehetjük a sziget belsejében található kastélyba való belépőket, amely érvényes továbbá a II. Ludwig (Lajos) bajor király múzeumába is. A kastélyba kizárólag csoportosan mehetünk be, amelyre egy időpontot kapunk, ami jegyen is látható lesz.
Lehetőség van német, angol illetve olasz nyelvű csoporttal is bejárni a gyönyörű kastélyt, viszont magyar nyelvű idegenvezetés sajnos nincs!
Jó hír azonban, hogy bármelyik csoporttal is megyünk, a körbevezetés előtt magyar nyelvű ismertető papírt mindenképpen fogunk majd kapni, ami alapján végül minden érthető lesz a bemutató alatt.

Fotó: Herrenchiemsee kastély /Mihály Gábor/

A Herreninsel jóval nagyobb az előző Fraueninsel-hez képest, mivel 238 hektáron terül el, ezért jóval több idő is kell majd a bejárásához. Állandó lakója nincs a szigetnek, viszont látnivalóban igazán bővelkedik. Elsőként a kikötő mellett lévő Ágoston-rendi kolostor található, amely 1803 óta már sajnos nem üzemel, így az épületet kastéllyá (Altes Schloss Herrenchiemsee) építették át. A Herreninsel legnagyobb attrakciója azonban a sziget közepén található Herrenchiemsee kastély.

Fotó: Herreninsel /Mihály Gábor/
Fotó: Ágoston-rendi kolostor /Mihály Gábor/
Fotó: út a kastély felé /Mihály Gábor/

Herrenchiemsee kastély

A Neues Schloss Herrenchiemsee 1878-1886 között épült meg a francia Versailles-i kastély mintájára. Építettője az a II. Lajos bajor király volt, aki a híres Neuschwanstein kastélyt is építette.

Fotó: Neuschwanstein kastély /Wikimedia Commons/

Ez az a híres mesebeli kastély Németországban, ami rengeteg képen, kirakón, illetve képeslapon is visszaköszön. A Herrenchiemsee kastély hatalmas kerttel, virágokkal, szökőkutakkal van díszítve, illetve a belseje is nagyon impozáns, amit nem érdemes kihagyni! Sajnos a kastély építése pénzhiány miatt félbeszakadt, igy a tervezett ötven szobából mindössze húsz szoba készült el.

Fotó: Herrenchiemsee kastély /Mihály Gábor/
Fotó: Herrenchiemsee kastély /Mihály Gábor/
Fotó: szökőkút a kastély udvarában /Mihály Gábor/

A tárlatvezetés során a pompás lépcsőházban kezdünk, amely valószínű a kastély főbejárata lehetett. A padlózata és a lépcsők valódi márványból készültek. Az út során bejárjuk még a gárda termet, illetve az első- és a második termet is, ahol eszméletlen látványú díszítések, festmények, de egy érdekes szekrény is megtekinthető, amelynek egyes részei tengeri teknősbéka páncéljából készült el. Ezek után meglátogatjuk a kastély legértékesebb termét is, a pompás hálószobát, ahol nekem teljesen elállt a lélegzetem. Ennél érdekesebb talán még  a 98 méter hosszú tükörgaléria, ahol 35 csillár és 52 kandeláber látható, több mint 2000 gyertyával. A kastélyban további szobák is bemutatásra kerülnek, mint például a magán hálószoba, a dolgozószoba vagy az ebédlő is, de a befejezetlen lépcsőház és a konyhából induló felvonó is megtekinthető!

Fotó: II. Lajos bajor király múzeuma /Mihály Gábor/
Fotó: Tükörgaléria /Mihály Gábor/
Fotó: Dolgozószoba /Mihály Gábor/

Prien am Chiemsee

Az utunk utolsó állomása végül a Chimsee környékének legnagyobb települése Prien am Chiemsee volt. Itt a hangulatos partmenti sétányon helyi finomságokat kínáló éttermeket találunk. Lehetőség van azonban csónakázásra is, illetve az 1887-óta közlekedő nosztalgia vonattal is utazhatunk egy közel két kilométeres szakaszon!

Fotó: Chiemsee Bahn /Mihály Gábor/
Fotó: csónakok a Chiemseen /Mihály Gábor/
Fotó: Prien am Chiemsee partmenti sétánya /Mihály Gábor/

Árak és menetrend

Fotó: hajózási árak /Mihály Gábor/
Fotó: hajózási menetrend /Mihály Gábor/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük