Németország
A világ leghosszabb kastélya – Burghausen utazás, látnivalók és érdekességek / Németország

A világ leghosszabb kastélya – Burghausen utazás, látnivalók és érdekességek / Németország

Burghausen, Bajorország egyik legbájosabb kisvárosa, amely számos látnivalóval kecsegtetA határmenti település büszkélkedhet többek között a világ leghosszabb kastélya címével is. A középkori falakon belül, ugyanis több mint egy kilométer hosszan sorakoznak a különböző tornyok, bástyák és épületek. Ez azonban még egyáltalán nem minden, mivel Burghausen történelmi óvárosa és festői tava a Wöhrsee, csak tovább növeli a látnivalók számát.

Fotó: Burghausen történelmi óvárosa a várból nézve /Mihály Gábor/

Burghausen

Bajorország délkeleti csücskében az osztrák-német határ mentén terül egy romantikus kisváros, azaz Burghausen. A Salzach-parti település mindössze 18 ezer lakójával, egyáltalán nem számít meghatározó városnak az országban, azonban történelmileg és turisztikailag nagyon fontos szerepet tölt be. Ausztriából a Salzach folyón átívelő hídon juthatunk el Burghausenbe, ahol egyből az óvárosban találjuk magunkat. A hosszan elnyúló, domboldalon magasodó várkastélyt már messziről kiszúrhatjuk, de a folyó és a kastély közti történelmi óvárosa, illetve a vár mögött lévő, zöld színben pompázó Wöhrsee, megbújik a várfalak tövében.

Tipp: Ausztriából érkezve parkolhatunk akár a folyó túlpartján lévő Burghausenben is, de az osztrák oldalon is kifoghatunk ingyenes parkolóhelyeket!
Innen gyalogosan átlépve a határ is izgalmasabbnak tűnik! Burghausen kastélya előtt, úgyszintén ingyenes parkolók várják az ideérkezőket, valamint a főtér alatti mélygarázs is várja a turistákat!

Fotó: Burghausen /Mihály Gábor/

A város főbb látnivalói: Burghausen várkastély, Burghausen óvárosa és a Wöhrsee.

Burghausen várkastély 

A város legnagyobb látnivalója kétségkívül a hegygerincen magasodó középkori kastély. A Guinness Rekorodok Könyvébe is bekerült, a világ leghosszabb kastélya címen, 1051 méteres hosszával. Burghausen kastélya hat udvarból, több toronyból és bástyából, illetve kápolnákból és egyéb épületekből áll össze. Emellet három múzeum (Burgmuseum, Stadtmuseum, Fotomuseum) is megtalálható a várfalakon belül, ami úgyszintén izgalmas és érdekes lehet.

Fotó: Burghausen várkastély /Mihály Gábor/

Tipp: A vár teljesen ingyenes tekinthető meg az év bármely szakában, viszont a múzeumok fizetősek!

Fotó: Burghausen vár belső udvara /Mihály Gábor/

Burghausen várkastély történelme:

A terület első írásos említéséig egészen 1025-ig kell vissza utazni az időben, azonban a régészek különböző ásatások során, ennél korábbi korokból (bronz- és vaskor) is találtak itt leleteket. A Salzach és Wöhrsee közt magasodó vár, évszázadokon át a Wittelsbach család tulajdona volt, valamint az alsó-bajor hercegek második rezidenciájaként működött. Virágkorát az 1400-as évek végén és az 1500-as évek elején élte, amikor a vár is elnyerte a mai képét!

A kastély részei: 

A kastély bejárását szinte minden oldalról elkezdhetjük, mivel találunk lépcsőket a Salzach, illetve Wöhrsee felől is.

Tipp: A várkastély bejárását érdemes a kastély menti parkolóból megkezdeni, így egyenesen haladhatunk egészen a fővárig!

A javasolt úton haladva először megtekinthetjük a Fotó Múzeumot és az Óratornyot, de sok épület számomra érdekes módon magán tulajdonban van.

Fotó: Óratorony /Mihály Gábor/

Tovább haladva a soron következő udvaron baloldalt megnézhetjük a Hedvig kápolnát, illetve jobboldalt a bajor történetíró házát (Aventinushaus) tekinthetjük meg.

Fotó: Aventinushaus /Mihály Gábor/
Fotó: Hedvig Kápolna /Mihály Gábor/

Beljebb a következő kapun áthaladva találjuk a Fegyvermesterek tornyát (Büchsenmacherturm) és a kínzókamrákat.

Fotó: Várkapu /Mihály Gábor/
Fotó: Georgstor /Mihály Gábor/
Fotó: a vár belső része /Mihály Gábor/

Ezután a lőszerraktár és a vár étterem következik, majd a hídon átsétálva érkezünk meg magába a fővárba. Itt a magas falak között igazi középkori hangulat kapja el az embert. A kavicsokkal kirakott rendezett udvar és a korabeli festet várfal, harang és ágyúgolyók hangulata eszméletlen. Mintha egy kicsit vissza repülnénk az időben.

Fotó: Burghausen vára /Mihály Gábor/
Fotó: ágyúgolyók /Mihály Gábor/

Burghausen óvárosa

A várkastély és a Salzach folyó között járhatjuk be Burghausen történelmi óvárosát. A hídon megérkezve először a város főtere (Stadtplatz) kápráztat el bennünket, majd a vár aljában lévő Szent Jakab templom következik. A főtéren emellett, érdekes szobrokkal is összefuthatunk, valamint a színes, barokk és rokokó stílusban épült házak biztosan tetszeni fognak mindenkinek. A pompás csillogó cégértáblák mellett elhaladva egy boltíves festet kapun (Altstadtbogen) át jutunk el a szűk sétálóutcába, a Grüben-be.

Fotó: színes épületek Burghausen főterén /Mihály Gábor/
Fotó: Szent Jakab templom /Mihály Gábor/
Fotó: Altstadtbogen /Mihály Gábor/
Fotó: falfestés a sétálóutcában /Mihály Gábor/

Wöhrsee

A sok történelmi látnivaló után egy igazi felüdülés vár ránk, a kastély aljában lévő Wöhrsee partján. Nyáron strandolási és csónakázási lehetőséggel várja az idelátogatókat, de a hűvösebb hónapokban egy tó körüli séta is kiváló program. A zöld szín minden árnyalatában megmutatkozó Wöhrsee egy romantikus program a pároknak, de akár a családosoknak és a kutyásoknak is érdemes bejárni a tó körüli sétányt.

Fotó: Wöhrsee és Burghausen vára /Mihály Gábor/
Fotó: Sétány a tó körül /Mihály Gábor/
Fotó: Wöhrsee /Mihály Gábor/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük