San Marino
San Marino utazás, látnivalók, érdekességek / San Marino

San Marino utazás, látnivalók, érdekességek / San Marino

San Marino a világ legrégebbi, ma is működő köztársasága, ahol a középkori várfalak között jó egy kicsit elveszni. Rimini városából abszolút kihagyhatatlan program, Európa harmadik legkisebb állama. A 749 méter magas Monte Titano körül elhelyezkedő, várfallal körbevett óváros, biztosan nem okoz majd csalódást, ha felkeressük a mini államot!

Fotó: San Marino hangulatos utcácskái /Mihály Gábor/

Rimini városában töltött vakációnk során fel sem merült bennünk, hogy Európa harmadik legkisebb államát, illetve a legrégebb óta működő köztársaságot, kihagyjuk majd a listából. A korábban már interneten megtekintett képek miatt, különösen vártuk San Marino felfedezését, mivel a várak mindig is nagyon vonzottak minket. Utólag bevallom nagyon elragadó város, mind a hangulatos utcácskái, középkori épületei, és maga a kilátás miatt is. Ott tartózkodásunk alatt rengeteg honfitársunkkal futottunk össze a mini államban, ezért egy kicsit ,,magyar várnak” is éreztük, magát San Marino-t!

San Marino pár mondatban 

San Marino a világ legrégebben fennálló köztársasága, amely a Vatikánhoz hasonlóan Olaszországban található, azaz egy enklávé. Területe mindössze 61 négyzetkilométer, így Európa harmadik, míg a Föld ötödik legkisebb független állama. Lakóinak száma mindössze 33 ezer fő. Fővárosa az országgal megegyező nevű San Marino, amely a 749 méter magas Monte Titano csúcsa körül helyezkedik el. A város egy középkori várfalakkal körbevett hangulatos helyszín, ahol számos látnivaló(templom, vártornyok, múzeumok) található. A történelem szerelmeseinek abszolút kiváló helyszín, de a kilátást kedvelő turisták is biztosan élvezni fogjak a mini állam fővárosát.

Fotó: San Marino /Mihály Gábor/

San Marino történelme röviden 

San Marino a legenda szerint Kr. u. 301-ben jött létre, amikor egy Marinus (olaszul Marino) névre hallgató kőfaragó érkezett Itáliába(Rab-szigetről) Dalmáciából. Marinus alapított egy kolostort a Monte Titano hegycsúcsán, amely a Diocletianus római császár által üldözött keresztények befogadására készült el. Írásos dokumentumok azonban csak 885-ben említik először a kolostort és a körülvevő települést, ami Marinus tiszteletére a San Marino nevet kapta.

Fotó: San Marino zászlaja /Mihály Gábor/

Az évszázadok során a mini köztársaság mindvégig megőrizte függetlenséget és csupán csak 1739-ben sikerült bevenni a várost. Azonban a kitört lázadásoknak köszönhetően XII. Kelemen pápa a következő évben ismét függetlennek nyilvánította. 1797-ben Bonaparte Napóleon felajánlotta az ország területének bővítését, amiből a helyiek nem kértek, mivel folyamatosan függetlenségre törekedtek. San Marino függetlenségét az 1815-ös bécsi kongresszus is megerősítette. 1992-től az ENSZ tagja, viszont nem tagja az Európai Uniónak.

Fotó: Őrség a Palazzo Pubblico kapujában /Mihály Gábor/
Fotó: Guaita torony /Mihály Gábor/

San Marino látnivalói 

San Marino legérdekesebb látnivalóit a várfalakon belül találjuk meg. A városban a hegyre felfelé számos parkolóhely található, amelyek a nyári főszezonban hamar elkelnek, így érdemesebb a korábbi órákba beiktatni San Marino városnézését. A parkolóhelyről gyalogosan és felvonóval is elérhetjük a középkori várost.
Felvonó ára: 4,50 € retúrjegy 

Fotó: hegyi libegő San Marino /Mihály Gábor/

Guaita torony (Prima Torre)

A három vártoronyból az első és legismertebb a Guaita torony. A XI. században épített torony San Marino zászlajában is szerepel, így méltán a leghíresebb épület az országban. San Marino városnézés során kihagyhatatlan látnivaló!

Fotó: Guaita torony /Mihály Gábor/

Cesta torony (Seconda Torre)

A második torony, azaz a Cesta, a Monte Titano csúcsán magasodik és a XIII. században épült fel egy római erőd romjaira. A három torony közti panorámaút közepén helyezkedik el, így pompás a kilátás minden irányba. Fegyvermúzeum működik benne és az első toronyhoz hasonlóan látogatható, belépőjegy ellenében.

Fotó: Cesta torony /Mihály Gábor/

Montale torony (Terza Torre)

Az út végén pedig megtaláljuk a harmadik tornyot, amely sajnos nem látogatható.

Fotó: Montale torony /Mihály Gábor/

Piazza della Libertà

San Marino apró főtere, ahol a Palazzo Pubblico és az 1876-os neoklasszikus szabadságszobor nézhető meg.

Fotó: Piazza della Libertà /Mihály Gábor/

Palazzo Pubblico

San Marino kormányzati épülete, ahol az országgyűlés is ülésezik. A Piazza della Libertà-n található parlament belülről is megtekinthető. Az épület belsejében Emilio Retrosi római művész nagy freskója látható.

Fotó: Piazza Pubblico /Mihály Gábor/

Basilica del Santo

San Marino legnagyobb templomát a XIX. században, neoklasszikus stílusban építettek át. Az eredeti román stílusú templom romjaira épült építmény szobrokkal és festményekkel díszített. Többek között Szent Marino szobra is megtalálható a főoltáron.

Fotó: Basilica di San Marino /Mihály Gábor/
Fotó: Basilica di San Marino /Mihály Gábor/

Museo di Stato

A San Marino Állami Múzeumot a XIX. század második felében hozták létre. A köztársaság történelmét bemutató tárlat festményeket, szobrokat, pénzérméket és kőkorszaktól kezdve különböző leleteket rejt magába.

Museo di San Francesco

A kolostorban több fontos freskó és festmény nézhető meg, de az ókorban használt szerzetesek tárgyai és ruhái is fellelhetőek a múzeumban!

Fotó: San Marino város térképe /Mihály Gábor/

Belépőjegy két darab múzeumba 6 €-ba kerül, amivel például megnézhetjük az első-két tornyot. Kombinált jegy vásárlása esetén azonban hét múzeum tekinthető meg 8 €-ért cserébe!

(Guaita torony, Cesta torony, Palazzo Pubblico, Museo di Stato, Museo di San Francesco, Galleria Nazionale, Museo del Francobollo e della Moneta)

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

1 thought on “San Marino utazás, látnivalók, érdekességek / San Marino

    • Author gravatar

      Nagyszerű ismertetés! Mi 2019-ben nyaraltunk Riminiben és természetesen elmentünk San Marinoba is. Csodálatos hely, mindenkinek ajánlom. A felvonó felső állomásán van egy szuvenír bolt, ott sikerült magyar nyelvű könyvet venni San Marinoról, amely nagyon részletes, mindenre kiterjedő és a történelmét is ismerteti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük