Monaco
Monaco – Monte Carlo utazás, látnivalók, érdekességek / Monaco

Monaco – Monte Carlo utazás, látnivalók, érdekességek / Monaco

Monaco a világ második legkisebb városállama, melyre a Földközi-tenger partján a Francia Riviérán lelünk rá.
A hercegség a méretével ellentétben  amilyen pici, annyira gyönyörű. Ezt elsősorban a mindig kellemes tengerparti klímájának, híres kaszinójának, a kikötőben sorakozó jachtjainak és a minden évben megrendezett Forma 1-es futamának köszönheti.

Fotó: Monaco utcarészlet /Mihály Gábor/

A 2016-os Franciaországban megrendezett labdarúgó Európa-bajnokságra utazva  egyértelművé vált, hogy útközben tenni fogunk egy kirándulást Monacóban is. Marseille-ba menet ráadásul útba is esett Monaco, így miért is hagytuk volna ki! Ebben az időben egyébként más magyar honfitársaim is hasonlóan gondolkoztak mint mi, így Monte-Carlo utcáin a napokban nagyon sok magyar szót lehetett hallani.

A törpeállamot a legtöbben úgyis ,,csak” átutazóba, vagy egy napos kirándulásra választják, például Nizzából. Ennek oka, hogy eléggé borsósak itt az árak!

Fotó: rendőrautó Monacóban /Mihály Gábor/

Monaco röviden és tömören 

Monaco a Vatikán után a világ második legkisebb országa, viszont az egyik legsűrűbben lakott állama is. A Földközi-tenger partján Nizzától csupán húsz kilométerre, az olasz határ irányába találunk rá. Kizárólag csak Franciaországgal határos, ezért egy nizzai nyaralásunk során Monaco egy jó kiránduló helynek bizonyul, főleg hogy busszal (100-as busz) is könnyedén elérhető.

A hercegségről elsősorban a luxus jut eszünkbe: a jachtok, a drága sportkocsik és a kaszinó. Ezenkívül azt is fontos megjegyeznem, hogy a monacói állampolgárok adómentesen élhetik életüket, mivel nem kell szemelyi jövedelemadót fizetniük. Ezért is nagyon népszerű főleg a vagyonos és gazdag emberek között is. Az árak magasabbak, mint a közeli Cote d’Azur-on (Nizza és Menton) vagy az olasz Ligur-tengerpart városaiban (San Remo), bár kétségkívül ezek a települések sem az olcsóbb kategóriába tartoznak.

Ezért is nem találkozunk sok magyar turistával itt tartózkodásunk alatt, kivéve ha Franciaországban foci EB-t rendeznek és a magyar válogatott is ki jutott!

Fotó: foci EB-n Lyonban /Mihály Gábor/

Monaco látnivalói 

Monaco legnépszerűbb látnivalója a Monte Carlo Casino, mely sokáig az ország legfőbb bevételforrásának számított. Az ikonikus épület nem maradhat ki egy monacói városnézés során, ahová akár be is térhetünk. Természetesen csak egy ellenőrzés után léphetünk be és akkor is csak az első termébe. Ezenkívül viszont ha komolyan ki akarjuk próbálni magunkat a hazárd játékokban, szükség lesz némi belépő pénzre és igazolványra is.

A kaszinó után a városállamban megtekinthetjük  még a Monacói Hercegi palotáját is, mely a XV. századtól uralkodó Grimaldi család hivatalos otthona. Ezenkívül érdemes egyet sétálni és gyönyörködni a méregdrága jachtokba is a hatalmas Monte Carlói kikötőben.

Fotó: Monte Carloi kikötő /Mihály Gábor/

A város egyik impozáns épületében otthont kapó Oceanográfiai Múzeum is érdekes lehet, főleg ha szeretjük a tengert és az élőlényeit. A múzeumban a Földközi-tenger élővilága, főként halak, kagylók és teknősök tekinthetők meg. A városi körtúránk során többször találkozhatunk liftekkel is Monacóban, amikkel szokatlan módon egymás feletti utcák között könnyedén közlekedhetünk. A liftekre a város hegyoldalban való elhelyezkedése miatt van szükség.

Fotó: utcarészlet Monacóból /Mihály Gábor/

Monaco ezeken a látnivalókon kívül is híres, méghozzá a minden év májusában  megrendezésre kerülő Forma 1-es nagydíjáról is. Az 1955-ben megtartott első futam óta mindig nagyon közkedveltnek számít, mivel a városi futamon nagyon szűk utcákon és éles kanyarokon száguldoznak keresztül a pilóták. Ilyenkor Monacót ellepik a jachtok és az autóversenyzés rajongói, így az eddig is sűrűn lakott városban szinte egy tűt sem tudunk leejteni!

Fotó: Forma 1-es futam nyoma Monacóban /Mihály Gábor/

Végül pedig a Plage du Larvotto Monaco strandján pihenhetjük ki városlátogatásunkat. Ez a város egyetlen strandja, ahol az apró kavicsos partról besétálva mártózhatunk a Földközi-tengerben.

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük