Ciprus
Ciprus utazás, látnivalók, érdekességek / a sziget télen

Ciprus utazás, látnivalók, érdekességek / a sziget télen

A Földközi-tenger térségének harmadik legnagyobb szigete semmiképpen sem mondható unalmasnak. A három kontinens között levő Cipruson található a világ egyetlen ketté osztott fővárosa, Nicosia. Mellette pedig az ország északi részét törökök, míg a délit görög ciprióták lakják. Ez a politikai konfliktus és az ENSZ által húzott vonal teszi még érdekesebbé az egyébként is kiváló mediterrán szigetet. Nyáron forró levegő és a kristálytiszta tenger vár minket, de vajon milyen Ciprus, télen?….

Fotó: A Földközi-tengerben decemberben… /Mihály Gábor/

Tavaly karácsony (2019.december) előtt úgy döntöttük, hogy elutazunk a Földközi-tenger legkeletibb nagy szigetére, Ciprusra. Sokáig keresgéltünk, hogy mi legyen az ideális célpontunk. Míg ki nem találtuk, hogy ez a szigetország tökéletes választás lesz és talán itt még az időjárás is kegyes lesz velünk és fürödhetünk egyet a tengerben is. Nem akarom előre lelőni a poént, de tudtunk úszkálni.

Fotó: felszállás előtt a hidegben /Mihály Gábor/

Bécsből közvetlen járattal utaztunk Ciprusra, Larnaca városába a Wizzair légitársasággal.
A 3 órás repülőút után még az óránkat is át kellett állítani, ugyanis itt egy órával több van mint Magyarországon. Az égből már tudtuk, hogy jó választás volt ide utazni és hogy nem fogjuk megbánni. Csodás volt a sziget a levegőből is.

Fotó: Cipruson a Wizzair-rel /Mihály Gábor/

Repülőtér

Larnacában található az ország legnagyobb reptere, de nagyon sok gép érkezik a sziget nyugati oldalán található Páfoszra is. A fővárosban a reptér viszont nem működik, az ország ketté választása miatt, ugyanis a tiltott zónában terül el. Viszont az északi, török oldalon, Tymvou falu közelében található az északi rész egyetlen nemzetközi reptere. Érdekesség, hogy Észak-Ciprus vitatott politikai helyzete miatt az összes innen induló járatnak először le kell szállnia Törökország egyik repülőterén, mielőtt a célállomásra repülne tovább.

Fotó: Larnaca reptér /Mihály Gábor/

Landolás után a tervnek Larnaca körbejárását találtuk ki, mivel még csak délelőtt 10 óra volt. Szóval egy laza városnézés és irány Nicosia a ketté osztott főváros. A sziget bejárásához autót is béreltünk, viszont itt tudnotok kell, hogy Ciprus szigetén Magyarországgal, és a legtöbb európai országgal ellentétben bal oldali a közlekedés, vagyis jobb oldalon van a kormány. Nem okozott számomra problémát, de mindenképpen szokatlan volt. A sebességre figyeljünk mivel lakott területen 50, viszont azon kívül csak 80 és az autópályán pedig csak 100 km/h a megengedett legnagyobb sebesség. A sztráda pedig ingyenesen használható. Most pedig irány Larnaca…

Fotó: a bérelt autónk Cipruson /Mihály Gábor/

Larnaca a sziget keleti felén elterülő nagy város és ahogy korábban említettem ide érkezik a legtöbb repülőgép is. A körülbelül 60 ezer fős településen a legnagyobb látnivaló a IX. századi Szent Lázár templom és a tengerparton található középkori erőd, ami ma múzeumként is működik. Homokos strandját és tengerparti sétányát csak ajánlani tudom.

Fotó: Szent Lázár templom /Mihály Gábor/
Fotó: a templom belülről /Mihály Gábor/
Fotó: a tengerpart karácsonyi díszítészben /Mihály Gábor/

Az utunk ezután a fővárosba vitt. Ciprus fővárosa a frank eredetű Nicosia, ami görögül Lefkosia, törökül pedig Lefkosa névre hallgat. Nem kell csodálkozni, ha esetleg ezeket is látjátok a táblákon és ne aggódjatok nem tévedtettek el. A világ egyetlen ketté osztott fővárosa, és hogy miért???

Történelem

 Nagyvonalakban elmondva, az 1960-ig brit gyarmatként létező szigeten folyamatos atrocitások voltak a görög- és a kisebbségben lévő török ciprióták között. A két nép egyszerűen nem tudta békésen megoldani az együttélést és ez fegyveres összetűzésig vezetett. Erre válaszolva, a britek által 1964-ben létrehozott, úgynevezett Zöld Vonal védi a két nép csoportot. Amitől északra a törökök, délre pedig a görögök élnek. Közöttük pedig az ütközőzóna és az ENSZ felel a békéért. 

Fotó: a demarkációs vonal Nicosiában /Mihály Gábor/

1974-ben az országban bekövetkezett görög-ciprióta katonai puccs hatására a török hadsereg bevonult Ciprus északi részére, a török kisebbséget védve. Így a Zöld Vonal átjárhatatlan tűzszüneti vonallá lényegült át. A napjainkig tartó feszültség folyamatosan érezhető, bár évtizedek óta egy puska dörrenés se történt és ezt az ENSZ katonák folyamatosan felügyelik, hogy így is maradjon.

Fotó: Nicosia /Mihály Gábor/

A demarkációs vonaltól, ami Nicosiát is átszeli délre a Ciprusi Köztársaság, míg északra a csak Törökország által elismert, Észak-Ciprusi Török Köztársaság található. Köztük pedig a senki földje.

Nicosiát bejárva nagyon hangulatos városnak találtuk, viszont mindenképp éreztük a két rész  közti különbséget. A görög részen hangulatos sétáló utca, boltok és éttermek fogadtak.

Fotó: Nicosia belvárosa /Mihály Gábor/

A határon átkelve az északi, török részen pedig a piac hangulat, a rengeteg kebabos, valamint az egykor keresztény templomként épült mecsetek fogadtak minket.

Fotó: piac hangulat Nicosia török részén /Mihály Gábor/

Érdemes betérni az egyik legnagyobb látványosságú Selimiye Camii mecsetbe és a Büyük Han nevezetű karavánszerájba is. Az utóbbi egyébként több száz éves szálláshely. Anno itt pihentek meg a nagy utat megtett kereskedők, szóval mai szemmel egy hotel.

Fotó: Selimiye Camii mecset /Mihály Gábor/
Fotó: Büyük Han karavánszeráj /Mihály Gábor/

Ezeken kívül még számos érdekességet találunk mindkét oldalon és érdemes is felfedezni ezeket. A határátlépéshez nekünk magyaroknak útlevél vagy személyi igazolvány kötelező.

Az estét végül Ayia Napa-n zártuk, ahol a szállásunk is volt, amiről lejjebb írok is majd pár mondatot. Ez Ciprus egyik legfelkapottabb tengerparti üdülőhelye, amit a sziget keleti részén találunk. 

Fotó: Ayia Napa /Mihály Gábor/

A település az éjszakai életéről, szórakozóhelyeiről, valamint a sziget legszebb strandjáról, a Nissi Beach-ről híres.

Fotó: Nissi Beach /Mihály Gábor/
Fotó: Nissi Beach /Mihály Gábor/
Fotó: Nissi Beach /Mihály Gábor/

A közelében található még a Cape Greco félsziget is, ami egy természetvédelmi terület, barlangokkal és gyönyörű kristálytiszta tengerrel.

Másnap azonban kipróbáltam a tengert és azt kell mondanom, míg Ayia Napán hűvösebb volt és nem esett jól a fürdés. Viszont ismét átugrottunk a török oldalra is, ahol már melegebb, sőt kimondottan kellemes volt a tenger. Jó érzés volt decemberben a Földközi-tengerben úszni és még egy Mikulás sapkát is a fejemre kaptam a hangulat kedvéért.

Fotó: fürdés után /Mihály Gábor/
Fotó: decemberben a tengerben /Mihály Gábor/

A fél órás autóútnyira található Gazimagusa(Famagusta) volt a mai célpont. Kíváncsiak voltunk milyen a török oldal ismét. Hamarosan erről egy külön blogban olvashattok majd, de azért leírok pár dolgot. Mivel most autóval léptük át a határt, külön biztosítást kellett kötnünk a határon, mert a ciprusi biztosítás nem érvényes az Észak-Ciprusi Köztársaságban. Ez egy napra kb. 20-25€, szóval nem olcsó. De kötelező!

Fotó: a bérelt autónk /Mihály Gábor/

Egy érdekesség, hogy fordított esetben észak-ciprusi autóval Észak-Ciprusról nem mehetsz át Dél-Ciprusra. Eléggé bonyolult ez az egész, de hát ez van! Jah… és euró helyett török líra van.

Fotó: Gazimagusa /Mihály Gábor/

Famagustában mi a híres halott városba látogattunk el Varósziába, vagyis a széléhez. Ezt a területet katonák őrzik, úgyhogy senkinek se jusson eszébe átmászni a kerítést. A katonáknak ugyanis kilövési engedélyük van, ami tényleg nem vicc. Egyébként ez a terület is az ország kettéválasztásának áldozata lett, ami évtizedek óta áll üresen. Rengeteg hotel és gyönyörű tengerpart.

Fotó: a halott város, Varószia /Mihály Gábor/

További infók hamarosan az Észak-Ciprusi blogban olvashatók.

Végül a harmadik napon a sziget nyugati felére is ellátogatunk. Limassol egy csodás város és nem mellesleg fontos szerepet is játszik Ciprus életében. Az óváros és a középkori vár(Citadella) a legnagyobb látnivalója.
A hagyomány szerint Oroszlánszívű Richárd és Berengária házassága ezen a helyen kötetett. Az öreg kikötője és a két kilométer hosszú tengerparti sétánya pedig nagyon hangulatos.

Fotó: Limassol kikötőjében kettesben /Mihály Gábor/
Fotó: Limassol /Mihály Gábor/

A nyugati részen még mindenképp érdemes megnézni a Kolossi várat és Kurion ókori városállam maradványait is. Mi is így tettük és ellátogatunk ezekre a helyekre is.

Fotó: Kurion ókori városállam maradványai /Mihály Gábor/

Fotó: Kolossi vár a sötétben /Mihály Gábor/

Gasztronómia

Cipruson mint az összes tengerparti országban a hal és más tengeri ételek nagyon népszerűek. Ezek mellett a kecske és a bárány hús is közkedvelt. Az egyik tradicionális étel a meze, amiből két fajta létezik a húsmeze(meat meze) és a halmeze (fish meze). Ez az étel egy kitűnő választás, mivel így minden fajta finomságból tudsz csipegetni. 15-20 fogásból álló mezében több fajta húst, halat, sajtokat, köreteket, mártásokat kóstolhatunk. Persze ezek kis, cseppnyi adagok, de nem maradsz üres hassal, az biztos. Mi mindkettőt kipróbáltuk és készüljetek fel, hogy nem fél óra lesz. Mi ugyanis 2-3 órán keresztül falatoztunk a specialitásokból. Emellett a Souvla, ami készülhet birkából, csirkéből és sertésből is, egy nyársra húzott húsétel. Mellette a Kleftiko, Halloumi, Stifado és Moussaka lehet még jó választás. Amelyet finom helyi borokkal és az itteni Keo nevű sörrel öblíthetünk le. Az északi, török oldalon pedig mindezek mellett igazi, kiváló kebab-bal tölthetjük meg a hasunkat.

Szállás

 Ciprus egyik legkedveltebb településén Ayia Napán választottunk szállást, ami a Kaos Hotel Apartments volt. Az apartman tökéletes helyen található a főúton, közel a központhoz és a tengerparthoz. A szomszédban 30 méterre van  egy élelmiszerbolt is és a Nissi Beach, ami a sziget legszebb strandja csak 2 kilométer. A kis házak teljesen felszereltek, modern bútorokkal és eszközökkel. Parkolás ingyenes és egy szuper medence is a rendelkezésünkre áll.

Fotó: Kaos Hotel Apartments /Mihály Gábor/
Fotó: Kaos Hotel Apartments /Mihály Gábor/

Videó

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük