Ausztria
Mondsee utazás, látnivalók, érdekességek / Ausztria

Mondsee utazás, látnivalók, érdekességek / Ausztria

A Salzkammergut régió legcsodásabb tavai közé tartozik a Mondsee. A Schafberg és a meredek sziklafalú Drachenwand lábánál terül el. A tó északi végén pedig, az úgyszintén Mondsee nevű kisvárosból könnyedén felfedezhetjük a vidéket…

Fotó: Mondsee /Pixabay/

Mondsee(tó), Felső-Ausztria tartományban található, pár kilométerre a térség legnagyobb tavától, az Atterseetől. Viszont Salzburg is csak 24 kilométer ide.
A hossza körülbelül 10, a szélessége pedig másfél kilométer. Legmélyebb pontja 68 méter. A környék többi tavához hasonlóan, a Mondsee medrét is a jégkorszak idején egy hatalmas gleccser vájta ki, ami az olvadáskor később megtelt vízzel, így kialakítva a mai formáját.

Fotó: Mondsee látképe a Schafbergről /Mihály Gábor/

Mondsee(település): A tóval azonos nevű település, vagyis Mondsee  kb. 4 ezer lakosú. A kisváros nagyon hangulatos és tópartról gyönyörű kilátással bír a környező hegyekre. Többek között található itt helyi múzeum, egy hatalmas bazilika(Basilika St. Michael) és egy nagy tér a templom előtt, ahol pedig éttermek és kávézók fogadják az idelátogatókat. Lehetőség van “kis vonatozásra” is, amivel könnyedén és gyorsan bejárhatjuk a várost és egészen a tóig visz le minket.

Fotó: Basilika St. Michael (Wikimedia Commons
Fotó: színes házak a központban /Wikimedia Commons/

A központtól amúgy mindössze egy laza, 10 perces sétára található a Mondsee és a kikötő. Itt egy szépen gondozott parkban sétálgatva kapcsolódhatunk ki vagy akár hajózhatunk is egyet.
Egy 50 perces hajózás a tavon 8€-ba kerül.

Fotó: hajózás a Mondseen /Pikrepo/

A nyári hónapokban fürdésre is van lehetőségünk, ugyanis ilyenkor akár a 25 fokot is eléri a víz hőmérséklete. Több strand is felfedezhető a tó körül, mint az Alpenseebad, a Lobichl strand vagy a Schwarzindien-i strand.

A túrázóknak is kedvez a Mondsee. A tó minden oldalán különböző lehetőségek közül választhatunk:
•Schafberg csúcsra vonattal
•Kulmspitze kilató
•Drachenwand via ferratája
•Almkogel hegyi túra

Fotó: vonattal a Schafbergre /Mihály Gábor/
Fotó: Drachenwand /Mihály Gábor/
Fotó: Kulmspitze kilátó /Mihály Gábor/

Ezekről a túrákról mind, később részletesebben  is olvashattok egy másik blogban.

Videó

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük