Ausztria
Klagenfurt utazás, látnivalók, érdekességek + Minimundus / Kärnten – Ausztria

Klagenfurt utazás, látnivalók, érdekességek + Minimundus / Kärnten – Ausztria

Klagenfurt Karintia tartomány fővárosa, amely ráadásul a csodálatos Wörthersee partján fekszik, így még ellenállhatatlanabb a turisták számára. A népszerű üdülőváros hangulatos óvárosával, illetve a kicsiknek és nagyoknak is egyaránt izgalmas, Minimundus élményparkjával várja az idelátogatókat.


Klagenfurt
meglátogatására már nagyon vártunk. Kíváncsiak voltunk elsősorban a tartomány legnagyobb városának az óvárosi részére, illetve a Minimundus, mint fő attrakció is nagyon izgatott minket. Ha valaki esetleg nem tudná, itt több mint 160 látványosság tekinthető meg kicsiben, mint például az Eiffel-torony, a Pisai ferde torony, a Big Ben vagy akár a Kínai Nagyfal is. Egy nap alatt bejárhatjuk Földünk tucatnyi látványosságát 1:25 arányban kicsinyítve. Tehát ami a valóságban 25 méter, az itt egy méternek felel meg. A Minimundus ezért abszolút kihagyhatatlan látnivalónak számít nem csak Klagenfurtban, de az egész tartományban is.


Klagenfurtról röviden

Klagenfurt am Wörthersee Kärnten(Karintia) tartomány fővárosa és egyben a legnagyobb városai is. A kicsivel több mint százezres lakosságával, Ausztria hatodik legnépesebb települése. A Wörthersee keleti csücskében elterülő város, színes óvárosával nagyon népszerű helynek számít és emellett mediterrán hangulata teljesen rabul is ejti az embert. Nagyon közel fekszik Olaszországhoz és Szlovéniához is egyaránt, így érezhető az épületeken az olasz hatás. A reneszánsz épületek és életérzés mellett, azonban Szlovénia közelsége a nyelvre is kihat, mivel azon kevés osztrák városokhoz tartozik Klagenfurt, ahol a német mellett a szlovén is hivatalosan elismert nyelv.


Klagenfurt története 

Klagenfurt városát 1192-1199 között említik először írásos emlékek és sokáig úgymond, csupán csak egy jelentéktelen mezőváros volt. Több tűzvész is pusztított a következő évszázadokban, míg I. Miksa császár 1518-ban át nem adta a karintiai nemeseknek. Ezután viszont gyors fejlődésnek indult a város és megépültek a manapság is meghatározó épületek, mint a székesegyház vagy a megyeháza. A reneszánsz domináns volt Klagenfurt életében, de a XVIII. században a barokk korszakban is nagyon sok épület és templom épült fel, illetve a várfalakat is kibővítették és megerősítették. Később a II. világháborúban súlyos bombázások érték a települést, amelyből a következő években hamar kilábalt és teljesen modernizálódott.  Klagenfurt történelme során, tehát számos kihívással nézett szembe a város, de mindig képes volt újjáépülni és fejlődni is. A település gazdag kulturális öröksége és természeti szépségei pedig ma turisták ezreit vonzzák ide, a Wörthersee partjára.


Klagenfurt látnivalói

Klagenfurti városnézésünket két részre osztottuk. Az egyik a város hangulatos óvárosa volt, míg a másik a Wörthersee partján, az Europarkban elterülő Minimundus.

Klagenfurt óvárosa

A város legismertebb és legnépszerűbb látnivalója a Neuer Platz, amely Klagenfurt főtere. Itt érdemes alaposabban is szemügyre venni a Sárkány-kutat (Lindwurmbrunnen), amely a település jelképe.

Innen nem messze a város egyik legjelentősebb temploma, a Klagenfurti székesegyház is kötelező látnivalónak számít. A templom előtt a várfallal körbevett középkori Klagenfurt is megtekinthető, miniatűr változatban. A gurki egyházmegye katedrálisa egyébként 1581-ben épült, mint sok más épület is a településen. Ekkor tájt ugyanis nagyon sokat fejlődött és szépült a város.

Városházából kettőt is találunk Klagenfurtban. Az Alter Platzon a régi városháza tekinthető meg, míg stílusosan a Neuerplatzon található a szobortól nem messze lévő új városháza épülete.


Végül a sétálóutcában botorkálva keressük fel az ugyancsak XVI. században épült megyeházát is (Landhaus), amelynek tornyai nagyon hasonlítanak az imént említett székesegyház tornyára.

Minimundus

A Minimumdus Klagenfurt és egész Karintia legnépszerűbb látnivalója. Itt minden korosztály élvezni fogja az eltöltött időt, mivel csupán pár óra alatt bejárhatjuk az egész világot. Persze csak idézőjelben, de több mint 160 épületet, és más egyéb világhírű emlékművet, várat, járművet, hidat tekinthetünk meg 1:25 méretarányban.
A parkban 50 országából láthatóak népszerű látnivalók, mint a Taj Mahal, a Kínai Nagyfal, az Eiffel-torony, a Sagrada Família, a Sydney-i operaház, de Magyarországról a Halászbástya és a Mátyás-templom is megtekinthető kicsinyítve.



Nyitvatartás

A park március végétől (03.22) november elejéig (11.03) tart nyitva. Télen zárva van!

Március, Április, Október, November – 9-18 óra
Május, Június, Szeptember – 9-19 óra
Július, Augusztus – 9-20 óra( kedd és szerda 9-22)

A pénztár a zárás előtt egy órával zár be! 

Belépő

Felnőtt: 20,00 €

Gyerek (6-15 éves): 10,00 €

Gyerek (0-5 éves): ingyenes

Kombinált jegyek:

• Minimundus és Pyramidenkogel

felnőtt jegy – 29,50 €

gyerek jegy – 15,00 €

• Minimundus és Wörthersee hajóút

felnőtt jegy – 29,00 €

gyerek jegy – 15,00 €

• Minimundus, Pyramidenkogel és Wörthersee hajóút

felnőtt jegy – 45,00 €

gyerek jegy – 24,00 €

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük