Ausztria
Hochosterwitz vára / Kärnten – Ausztria

Hochosterwitz vára / Kärnten – Ausztria

Hochosterwitz vára egy lenyűgöző, mesebeli várkastély Karintia tartományban. Ausztria legismertebb és talán legszebb várának is tekintik, amely még Walt Disneyt is megihlette. A 150 méter magas dolomit sziklán magasodó, 14 kapuból álló vár, pazar látványt nyújt már messziről is, fentről pedig eszméletlen panoráma tárul elénk.

Ezt a mesebeli várkastélyt nem hagyhattuk ki karintiai utunk során, ezért a tartomány északi részébe vitt tovább az utunk. A mindössze 1.200 főt számláló Launsdorf határában találtunk rá erre a csodára, amely már messziről szemet szúr az utazónak. A százötven méter magas, meredek dolomit sziklára felépített Hochosterwitz várának legfelső részébe, kereken tizennégy kőkapun keresztül juthatunk fel. Fent egy fegyvereket bemutató múzeum, egy kis kápolna és egy étterem is fogad, de talán a legszebb maga a kilátás. Fentről ugyanis messze-messze elláthatunk! Érdekességként megemlíteném azt is, hogy előtte nap Klagenfurtban, a Minimundusban 1:25 kicsinyített mását is megtekintettük.


A vár története 

Hochosterwitz várának története egészen a IX. századig nyúlik vissza, amikor először említették írásos forrásokban. A vár stratégiai elhelyezkedése miatt mindvégig jelentős szerepet játszott a régió, azaz Karintia védelmében. A XVI. században a várat a Khevenhüller család birtokába került, akik jelentős mértékben megerősítették és kibővítették, hogy ellenálljon az esetleges oszmán hódításoknak. Mai formáját is ekkor nyerte el a vár, ami még Walt Disneyt is megihlette. Csipkerózsika kastélyát ugyanis a karintiai vár és a német Neuschwanstein kastély alapján képzelte el.


Végezetül fontos megemlítenem azt is, hogy a vár kifinomult védelmi rendszere az egyik oka annak, hogy a csodálatos várkastélyt soha nem sikerült meghódítani. A másik oka talán a várlakók ravaszsága és okossága volt, amiről a mai napig sok legenda terjeng.


Legenda Hochosterwitz váráról

A sok mondából egyet el is mesélnék röviden nektek. Margareta Maultasch tiroli grófnő sikertelen próbálkozása a vár bevételéről, amelyben kiéheztetéssel próbálta bevenni a bevehetetlen erődöt. A grófnő a magas falakat és kapukat látva egy cselhez folyamodott, így elfoglalta a kastély körüli földeket, hogy senki ne tudjon be- vagy esetleg kimenni. Azt gondolta, hogy az éhség majd megadásra kényszeríti a kastélyban rekedt nemességet, de nem így alakult a történet. Hochosterwitz várában valóban fogyóban volt az élelem, ezért az emberek nem féltek levágni lovaikat, kutyáikat és macskáikat sem. Amikor már csak egy sovány bika és egy pici rozs maradt csupán, Schenk von Osterwitz úr egy trükkhöz folyamodott. Levágta az utolsó bikát és a rozst a bőrébe öntötte, majd ledobta a hegyről. Ezzel mutatva, hogy van még bőven mit enniük. Amikor ezt a tiroli grofnő megtudta, hangosan felkiáltott és tudta, hogy sosem tudja bevenni a várat, mert az élelem sosem fogy el. Végül itt hagyta a környéket és Hochosterwitz vára megmenekült.

Hochosterwitz várának felépítése és részei 

Hochosterwitz vára egyedülálló építészeti megoldásairól híres, különösen a hosszú és kanyargós feljárójáról és a tizennégy kőkapuról, amelyek mindegyike különböző védelmi funkciókat látott el. Az építmény impozáns látványa és védelmi rendszere lenyűgöző példája a középkori katonai építészetnek, amely manapság Ausztria egyik legszebb középkori várkastélya.


A várba menet nem muszáj megtenni a hosszú tizennégy kapun átvezető utat, bár nagyon ajánlott. A kapuk ugyanis mind-mind különböző kinézetűek és ahogy korábban is írtam, mindegyik más feladatot teljesített. Ha azonban mégis az egyszerűbbik utat választjuk, siklóval is fel lehet jutni pár perc alatt. Ennek ára 10 euró, viszont az élményből veszthetünk.


Fontos tudnivalók 

Burg Hochosterwitz

Kärnten/9314-Launsdorf Niederosterwitz 1.

Nyitvatartás (2024):

A vár általában áprilistól októberig látogatható, de a pontos nyitvatartási időszakok változhatnak.

04.01 – 05.31
naponta 10-17 óra (utolsó belépő: 15.30)

06.01 – 09.01
naponta 9-18 óra (utolsó belépő: 16.30)

09.02 – 11.01
naponta 10-17 óra (utolsó belépő: 15.30)

Belépőjegyek (2024):

Felnőtt: 18€

Gyerek (6-15 éves): 11€

Tanuló (igazolvánnyal): 13€

Családi kártya (2 felnőtt + 2 gyerek): 47€

Régiókártya: 15€

Kärnten kártya: ingyenes

Lift (fel-le): 10€

 

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük