Horvátország
Pula utazás, látnivalók, érdekességek / Horvátország

Pula utazás, látnivalók, érdekességek / Horvátország

Pula az Isztria-félsziget legnagyobb városa, ahol rengeteg a római-kori emlék. Így egy kicsit Olaszországban, pontosabban mintha Rómában lennénk, az amfiteátrumot elnézve. Viszont, azért a horvát érzés sem marad el…

Fotó: a Sergius-diadalív előtt /Mihály Gábor/

Az Isztriai-félsziget déli csücskében levő Pula, egy “igazi ókori város”, ahol a legnagyobb attrakció a Colosseumra hasonlító amfiteátrum. A közel 60 ezer lakosú település az Adriai-tenger partján, Budapesttől 600 km-re található.

Fotó: Pula a térképen /Google Maps/

Pula városát szerencsére már háromszor is megcsodálhattam. Így talán egy kicsit magaménak is éreztem ezt a helyet, de a közelében található még egy csodálatos város Rovinj, ami még közelebb áll a szívemhez. Rovinjról egyébként majd egy másik blogban olvashattok bővebben is, de most semmiképpen se kanyarodjunk el a mai témánktól!

Fotó: Rovinj /Mihály Gábor/

A látnivalók zöme a római korból maradt ránk. Az ókori város a fénykorát pedig Augusztus császár idejében élte. A római kolónia elérte a 30 ezer fős létszámot, ami azért egyáltalán nem kevés. Az amfiteátrum mellett megtekinthető még több ókori emlék, mint a római színház, Augustus temploma, Segius-diadalíve és Herkules-kapu…, de elsőre kezdjük a legnagyobb látnivalóval.

Fotó: amfiteátrum /Mihály Gábor/
Fotó: Pula,Pola tábla /Mihály Gábor/

A város felfedezését mi a kikötőből kezdtük(itt parkoltunk le) és egyből bele is csaptunk a lecsóba, ugyanis itt már láttuk is a legnagyobb látnivalóját a városnak.

Fotó: az amfiteátrum a parkolóból /Mihály Gábor/

A két ezer éves amfiteátrum egy 23 000 nézőt befogadó ellipszis alakú építmény, amely mészkőből épült. A hosszabbik tengelye 132 méter, míg a rövidebbik 105 méter hosszú. Mivel részben domboldalra épült, ezért a tenger fele eső része három szintes, míg a szárazföld fele eső pedig kettő. A római kori amfiteátrumok közül az öt legnagyobb között található.

Fotó: amfiteátrum /Mihály Gábor/

Az ókorban még pontosan tenger mellett helyezkedett el, de azóta egy kicsit arrébb tették…!

Nem igaz!
Feltöltötték az évek során a közte levő területet, így ma már távolabb csodálhatjuk meg az egykor gladiátor viadaloknak otthont adó építményt. 
Manapság viszont koncertek, operaelőadások és fesztiválok színhelye.

Fotó: Pula legnagyobb látványossága előtt vagyunk /Mihály Gábor/

További látnivalók a Sergius-diadalív és Augustus templom, amiket az első században építettek. Az utóbbi egyébként egy 16 méter széles és 8 méter magas ókori templom, ahová a belépőjegyet megváltva, be is tekinthetünk.

Fotó: Sergius-diadalív /Mihály Gábor/
Fotó: Augustus templom /Mihály Gábor/

Két híres kapu is érdekes lehet a túránk során, ami a régi városfal megmaradt maradványai mellett fedezhetünk fel. A kettős kapu, vagyis Porta Gemina és a Herkules-kapu, ami az egyik legrégebbi emlék a városban. A zárókő Herkules fejét ábrázolja, aki az ókori Pula védőistene volt, innen jött a neve is.

Fotó: a kettős kapu, vagyis a Porta Gemina /Mihály Gábor/

Ha tehetitek az ókori színház-at is nézzétek meg mindenképpen, amit a dombtetőn levő erőd(Fortress Kastel) mellett találtok. A kastélynál egyébként gyönyörű a kilátás és az Isztriai Történelmi és Tengerészeti Múzeum-ot tudjátok még megtekinteni.

Fotó: ókori színház maradványai /Mihály Gábor/

A kikötő fele visszasétálva még útba ejthetjük a Tito park-ot, ami egy második világháborús emlékmű. Mellette pedig a város kicsinyített mása is megtekinthető.

Fotó: II. világháborús emlékmű (Tito-park) /Mihály Gábor/
Fotó: Pula kicsiben… /Mihály Gábor/

A kikötőben további programokat találhatunk, ugyanis több helyen kínálnak hajós utakat. Strandolásra pedig a város szélein van lehetőség. Itt aprókavicsos és sziklás strandokat találunk, ahogy Horvátországban általában megszokhattuk. A Valkena, a Valsaline, a Hawaii, a Saccorgiana és Ambrela a legközelebbi strandok.

Fotó: óriás daruk a kikötőben /Mihály Gábor/
Fotó: viszlát Pula… /Mihály Gábor/

Videó

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük