Csehország
Prága utazás, látnivalók, érdekességek / Csehország

Prága utazás, látnivalók, érdekességek / Csehország

A “Száztornyú városnak” vagy “arany városnak” is becézett cseh fővárost a kèpet elnézve, méltán mondhatnánk a hidak városának is. Prága egyszerűen lenyűgöző és történelmi. Ráadásul még kiváló söröket is kóstolhatunk itt. Kell ennél több…???

Fotó: a két tornyú Tyn-templom /Mihály Gábor/

Ez a blog egy kicsit ismét visszarepít az időben, ugyanis még 2014-ben jártam itt.
Prága akkor egyszerűen elvarázsolt engem. Rengeteg történelmi épület, hangulatos utcák és igazi cseh sörök várják az embert, ha ide utazik. De lássunk is hozzá, fedezzük fel a várost!

Prága, a Cseh köztársaság fővárosa. Európa és Csehország közepén, a Moldva folyó két partján fekszik. Budapesttől körülbelül 500 km-re. Lakossága úgy, majdnem másfél millió fő.

Fotó: Prága várnegyed /Pixabay/

Történelem

Prága a történelem során mindig is fontos város volt. A Cseh királyság fővárosa és egész Európa egyik legfontosabb kereskedelmi központja volt.

Fénykorát a középkorban, a 14. században élte a város, amit egy igazán művelt uralkodónak, IV. Károlynak köszönhet. Először “csak” cseh királyként, majd később a Német-római Birodalom császáraként is uralkodott. Prága ekkor a birodalom fővárosa lett, népessége és területe is fokozatosan nőt. 1348-ban pedig itt alakult meg az első közép-európai egyetem.

Ezek után továbbra is, évszázadokon keresztül Habsburg uralom volt a városban. Az 1800-as évek elején például annyira “elnémetesedett” a város, hogy csak minden harmadik ember volt cseh.

Az I. világháború után a független Csehszlovákia fővárosa lett majd a II. világháború után a kommunista rezsim vette át a hatalmat. 1992-ben pedig Csehszlovákia felbomlását követően a Cseh köztársaság fővárosa lett.

Fotó: katonák a várnegyedben… /Mihály Gábor/

Közlekedés

Prágában 3 metróvonal található. Ezenkívül busszal és villamossal is felfedezhetjük a várost. A vonaljegyek és a napijegyek se drágák, úgyhogy bátran választhatjuk a tömegközlekedést. A vonaljegy 24 korona(kb. 330forint), amivel 30 percig közlekedhetünk és át is szállhatunk. A napijegy(24 óra) 110 korona(1.500 forint), a három napos(72 óra) pedig 310 koronába(4.200 forint) kerül.

A legjobb pedig, ha gyalogosan járjátok be a várost, ahogy én is tettem. Így láttok a legtöbbet Prágából, de készüljetek fel a macskaköves utcákra és  a kilométerekre, mert van látnivaló bőven.

Fotó: utcarészlet /Mihály Gábor/

Látnivalók

 A város körbejárását két részre osztanám, ugyanis van látnivaló bőven és így talán egyszerűbb lesz.

Az első az óváros(Staré Město), Zsidóváros(Josefov) és az új város(Nové Město) lesz. Míg a második a Moldva folyó túlpartján levő Hradzsin-negyed(Hradčany) és Kisoldal(Malá Strana).

Fotó: 600 éves óra, az Orloj /Wikipédia/

I. Rész

 Az Óváros Prága közepén helyezkedik el. Ez a cseh főváros legrégebbi része. Látnivaló is akad bőven, mint például a 600 éves óramű az Orloj, ami rengeteg embert vonz, vagy a gótikus stílusban épült Tyn-templom, ami pedig nem mellesleg Prága jelképe is. A város legrégebbi tere (Staroměstské náměstí) is itt található, valamint a Lőportorony. Ez egy középkori városkapu, amit ugyancsak kár lenne kihagyni.

Fotó: Óvárosi tér /Pixabay/
Fotó: Lőportorony /Mihály Gábor/

Az óvároshoz tartozik az úgynevezett Josefov, vagyis Zsidóváros is. Ez északabbra a Pařížská utca után levő negyed, egészen a Moldva folyóig. Itt találtok több zsinagógát és zsidómúzeumot is. A Spanyol Zsinagóga viszont különösen díszes ezért ezt külön kiemelném a többi közül.

Fotó: Spanyol Zsinagóga /Wikimedia Commons/

Az új város rész kissé délebbre található az óvárosi résztől. Ennek központja a Venceltér, melynek végében egy eléggé impozáns épületet vehetünk szemügyre. Ez a palota szerű épület pedig a Nemzeti múzeum.

Fotó: Nemzeti Múzeum a Vencel-téren /Pixabay/
Fotó: Vencel-tér és a háttérben a Nemzeti Múzeum /Mihály Gábor/

Itt a Vencel-téren egyébként rengeteg üzlet is fogad minket. Egyéb látnivalók még a Dancing House, vagyis táncoló ház, ami egy érdekes íves kialakítású épület. Prága legrégebbi kocsmáját pedig úgyszintén az új városban találjuk. Az U Fleků több mint 500 éves, de erre viszont lejjebb még kitérek bővebben.

Fotó: Dancing House /Mihály Gábor/
Fotó: U fleku söröző /Wikimedia Commons/

II. Rész

 A Moldva folyó túl oldalán folytatjuk a nézelődést, ahol úgyszintén lehet mit nézni. Kezdjük is a két városrészt összekötő Károly híddal. Ez Prága legnevezetesebb kőhídja, ami kötelező látnivaló. Utána érkezünk el a Hradzsin-negyedbe, ami tulajdonképpen a várnegyed. Fontos látnivalók itt a Királyi palota, a Szent Györgybazilika, az Arany utcácska és a Szent Vitusszékesegyház, de sorolhatnám még tovább is, de majd ti felfedezitek.

Fotó: Károly-hídon /Mihály Gábor/
Fotó: várnegyed a Károly-hídról /Mihály Gábor/
Fotó: Arany utcácska alacsony házai /Mihály Gábor/

Az utóbbit viszont kiemelném mindenképp, ugyanis ez Csehország legfontosabb temploma, ami gótikus stílusban épült a 14. században. A székesegyház 3 toronyból áll és a teljes hossza 124 méter, míg a szélessége 60 méter. A legmagasabb(déli) torony pedig négy méter híján 100 méter magas. Így bátran mondhatom, hogy hatalmas templomról beszélünk.

Fotó: Szent Vitus-székesegyház /Mihály Gábor/

Gasztronómia

 Több kiváló étterem közül, én a “Staromáček” nevű(magyarul, öreg macska) étteremben vacsoráztam. Ínycsiklandózó cseh fogások közül választhatunk, mint például a különböző sült húsok, sült sertéshús káposztával és knédlivel. Az utóbbi egyébként a csehek közkedvelt köreteként szolgál, de a halak közül pedig a pisztráng az, ami gyakran megfordul az étlapokon.

Fotó: Gulyás knédlivel /Wikimedia Commons/

A város igazán híres a sörgyártásról is, így akár ezt is beiktathatjuk a városnézésbe. Viszont, ami talán a legjobb élményt nyújthatja, ha az eredeti többszáz éves kocsmákat választjuk egy gyár helyet. Ez tettem én is és az U Fleků sörözőt kerestem fel, ami Prága legöregebb fogadója. A több, mint 500 éves söröző belseje egy letisztult, faasztalokkal és padokkal berendezett épület, viszont a hangulata maga a csoda. Ott jártamkor egy harmonikus zenész dobta fel a hangulatot. Itt egyébként 4 decis korsóban kínálják a helyi barna, de inkább fekete sört. A lényeg pedig, hogy érkezéskor már jön is a frissen csapolt korsó sörünk. Ide ugyanis mindenki ezért tér be, így ezt is isszák az emberek. Egészen addig míg a korsó alatti söralátétet a korsó tetejére nem teszed. Ezzel jelezve, hogy elég lesz. Ellenkező esetben kérni se kell és már adják is a következőt….

Fotó: U fleku belülről /Wikimedia Commons/

Őszintén bevallom óriási élmény, semmiképpen se hagyd ki!

Szállás

Szállásnak keresve se találhattam jobbat, mint az óvárosi téren (Staroměstské náměstí) található Hotel Lippert. Ez egy négy csillagos hotel, kiváló reggelivel és tiszta szobákkal. A legnagyobb attrakció mégis talán az elhelyezkedése, ugyanis az ablakból az egész tér és a középkori Tyn-templom csodálatos látványa köszön vissza.

Fotó: kissé homályos kép a Hotel Lippert ablakából /Mihály Gábor/

• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük