Norvégia
Elértük az Északi-sarkkört – Skandinávia Expedíció 11. Nap (Norvégia Lakóautóval)

Elértük az Északi-sarkkört – Skandinávia Expedíció 11. Nap (Norvégia Lakóautóval)

‏Egy fontos mérföldkőhöz érkeztünk az utunk tizenegyedik napján, mivel egy roppant nevezetes szélességi fokot értünk el estére. Ezt a pillanatot már az út eleje óta vártuk, így izgalmasan telt már az ide vezető út is. A táj mindvégig elbűvölő volt és a sarkkörre való megérkezés… Na ezt nehéz leírni szavakkal! Innentől viszont a sötétség helyett, már csak szürkületben töltöttük el éjszakáinkat, amit eleinte még meg is kellett szoknunk. Az Északi-sarkkör tehát csodálatos percekkel, órákkal ajándékozott meg minket, így hát érdekes volt átlépni, a szemmel nem látható vonalat. 

A tizenegyedik napon elhagyva Norvégia harmadik legnagyobb városát, Trondheim után, elindultunk az Északi-sarkkörre. Az E6-os főúton haladtunk egész nap észak felé, amely végre széles és tökéletes minőségű út volt. A Bergen környékén lévő egy sávos, a helyenként meredeken emelkedős vagy lejtős, nyolc-tíz-tizenkét százalékos utak után, egy igazi felüdülés volt itt autózni, még ha a távot nézzük, úgy is. A mai nap ugyanis több, mint ötszáz kilométert tettünk meg. Norvégiában tudni kell, hogy nyolcvan a lakott területen kívüli maximum megengedett közlekedési sebesség, bár néhol volt 90-es tábla is, de 60-as és 70-es is. Ezért a mai nap teljesen az utazásról szólt!


Gyönyörű, mesebeli vidékeken haladtunk. Érintettük kisebb norvég városokat, mint például Steinkjer, Mosjøen, Mo i Rana. A déli pihenőnket pedig egy igazi, vadregényes vidéken töltöttük el, ahol egy folyó mellett, az erdőben ettük meg az aznapi ebédünket. Itt főztünk a szabadban, ahol abszolút fel tudtunk töltődni.

,,Csodálatos volt… sosem fogom elfelejteni, pont az ilyen helyek miatt jöttünk Norvégiába.”

Este fél nyolckor végül, 564 kilométer vezetés után megérkeztünk az egyik nagyon várt állomásunkra, az Északi-sarkkörre. Hidegrázós pillanat volt ez, amit rettentően vártunk. A képen bár pólóban voltunk, de csupán csak 12 fok volt mindössze és hideg szeles idő. Körbenéztünk a szuvenír shopban és kipróbáltuk a rénszarvasburgert is, de még képeslapokat is adtunk fel a sarkkörről a szeretteinknek.

Érdekesség: Az Északi-sarkkörtől északra csupán nyolc országnak vannak területei. Ilyen Norvégia, Svédország, Finnország, Oroszország, Egyesült Államok, Kanada és a Dániához tartozó Grönland, valamint egy apró területtel Izland is.

Az Északi-sarkkör azon öt nevezetes szélességi kör közül az egyik, amit a Föld térképein is jelölnek. Ilyenek északról déli irányba, az Északi-sarkkör, a Ráktérítő, az Egyenlítő, a Baktérítő és végül a Déli-sarkkör. Az Északi-sarkkör az északi szélesség 66 fok 32 percnél helyezkedik el.

Érdekesség gyanánt a sarkkörön túl, mindenhol előfordul a nyári napforduló során, hogy legalább egyszer 24 órás nappal van, illetve a téli napforduló során, hogy legalább egy 24 órás éjszaka van, amikor nem világosodik ki. Északabbra ez a szám tovább nő, ami azt jelenti, hogy innen minél tovább megyünk északabbra, annál több napon át van folytonos világosság nyáron, télen pedig sötétség. A mi esetünkben már nem nem volt teljes világosság, egy kis szürkület volt tizenegy után, de éjjel kettőkor már kelt a nap. Ez a jelenség közel két héten át kísérte utunkat, amit később már elég jól megszoktunk és hiányzott is, ahogy később délnek folytatuk a kalandjaink.

A tizenegyedik nap adatai: 

  • Indulási helyszín: Trondheim 🇳🇴
  • Érkezési helyszín: Északi-Sarkkör 🇳🇴
  • Napi táv: 564 km
  • Látnivalók: Északi-Sarkkör
  • Meglátogatott országok: Norvégia
  • Érintett nagyvárosok: Mosjøen, Mo i Rana
  • Éjszakai hely: The Arctic Circle Center parkoló – Északi-Sarkkör
  • Tankolás: YX Norge, Levanger (15.800Ft), Tanken Aure, Snåsa (27.500Ft), Circle K Gas Station, Mo i Rana (18.500Ft)
  • Parkolási díjak: –
  • Egyéb díjak: –

Videó:

Hamarosan érkezik a YouTube csatornámra!


• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük