Norvégia
Stavanger és a Preikestolen túra – Skandinávia Expedíció 6. nap (Norvégia lakóautóval)

Stavanger és a Preikestolen túra – Skandinávia Expedíció 6. nap (Norvégia lakóautóval)

A bárányok között ébredve, Stavanger színes faházai következtek, ahol hatalmas óceánjáró hajók között sétálva jártuk be a várost. Ezután az utunk egyik fő állomása, végül a Preikestolen sem maradt ki, amely ráadásul örökre bevésődött az emlékezetünkbe. A fjord felett magasodó sziklafalhoz felérve, újból megbizonyosodtunk arról, hogy Norvégia káprázatos ország, pedig még csak a harmadik napja voltunk a skandináv államban.

Fotó: Lysefjord /Mihály Gábor/

Korán reggel már a bárányokra keltünk fel, ugyanis az autó körül már elég hamar elkezdtek hangosan kolompolni és bégetni ezek az állatkák. Erre egyáltalán nem gondoltunk még este, de egy éjszakát végülis ki lehetett bírni és még úgysem aludtunk bárányok között. A táj viszont eszméletlenül gyönyörű volt, ezért megbocsátottunk utólag a bariknak a hangoskodást. Egyébként nagyon cukik voltak és az egyiket még meg is tudtam simogatni, amelynek különösen nagyon örültem. Később innen viszont egy két órás út vitt minket a norvégok negyedik legnagyobb városába, ami nem más, mint Stavanger volt.

Fotó: Stavanger /Mihály Gábor/

Stavanger

Stavangerben a kikötőben parkoltunk le, ahol már két nagy tengerjáró hajó ki is kötött korábban. A város híres az Olaj múzeumáról, ahova mi végül nem mentünk be, de ha titeket érdekel az olajtermelés Norvégiában, ezt a programot semmiképp se hagyjátok ki.

Fotó: Parkoló Stavangerben /Mihály Gábor/

Mi inkább helyette tettünk egy nagy kört a városban és megnéztük a színes és fehér faházakat, illetve Norvégia legrégebbi templomát is, amit most jelenleg felújítanak, így nem volt nagy élmény az állványzatba burkolózó XII. századi templom.

Fotó: Stavanger színes faházai /Mihály Gábor/
Fotó: Stavanger színes faházai /Mihály Gábor/

Stavanger Norvégia negyedik legnépesebb települése 150 ezer lakossal. A legnépszerűbb látnivalók közé tartoznak például az Olaj Múzeum, amely Norvégia kőolaj bányászatába mutat betekintést. Ezenkívül a korábban már említett XII. századból származó Stavangeri katedrálist is érdemes útbaejteni, valamit Stavanger óvárosának faházai között sétálgatni pedig kötelező programnak mondható.

Fotó: Olaj múzeum /Mihály Gábor/

Sverd i fjell úgyszintén a népszerű látnivalók közé tartozik. Az három gigantikus kard a sziklában a hafrsfjordi csatának állít emléket, amelyben három fejedelem küzdött a norvég királyi címért. A robosztus kardok mindegyike egy törzset szimbolizál. A harcot végül Széphajú Harald nyerte meg és neki sikerült egyesítenie a törzseket.

Fotó: Sverd i fjell /Mihály Gábor/


Preikestolen túra

Stavangert elhagyva a sok városnézés után a következő programunk egy túra volt, ami nem akármilyen kirándulásnak mondható. A Preikestolen, ami norvégul Szószék szikla, 604 méterrel emelkedik ugyanis a Lysefjord fölé, és lenyűgöző panorámát is kínál, mind a fjordra és a környező hegyekre is egyaránt.

Fotó: Preikestolen /Mihály Gábor/

A Preikestolen a jégkorszakban alakult ki, körülbelül 10,000 évvel ezelőtt, amikor a gleccserek visszahúzódtak és elhagyták ezt az éles sziklaperemet. A parkolásért 250 koránát kellett fizetnünk, ami körülbelül nyolcezer forintnak felelt meg. A túra kicsivel több mint nyolc kilométeres volt oda-vissza, amelyet 1,5 óra alatt tettünk meg felfelé és 1 óra alatt lefelé. Fent körülbelül félórát töltöttünk el, ami alatt rengeteget fotózkodtunk. A varázslatos tájat egyszerűen csodálattal bámultuk és elvileg 4-5 óra alatt megtehető távot, nagyon gyorsan tettük meg, de ez már csak a gyakorlottság kérdése.

Preikestolen túra adatai:

Kiindulásipont: Preikestolen parkoló – P1 (280m)
⛰Preikestolen (604m)

Érkezési pont: Preikestolen parkoló – P1 (280m) Szintemelkedés: 696m
Táv (fel és le): 8,5 km
Idő: 3 óra

Fotó: Lysefjord alattam /Mihály Gábor/

Úton még északabbra 

A parkolóba a visszaérkezés után egy gyors zuhanyzás következett, majd jött egy késői ebéd, vagy mondhatjuk inkább egy korai vacsinak is.

Tipp: A 250 koronás parkolójegyet csak akkor fizessük ki, ha tovább szeretnénk indulni, mert ezután fél óránk sincs, hogy elhagyjuk a parkolót! Itt tilos kempingezni és éjszakára maradni!

Jørpeland előtt az 523-as úton találtunk egy parkolót, ahol megcsináltam a víz leengedést és feltöltést, addig Anita el is készítette a finom túrós tésztát, szalonnával. Teli hassal ezután elindultunk az éjszakai helyünkre, amit a közeli Årdal település után találtunk meg, a 13-as út szélén.

Eddig egyszer sem voltunk kempingben az utunk alatt, mivel Norvégiában és a skandináv államokban egyaránt nem tiltott a vadkempingezés. Az éjszakai parkolásért azonban már Svédországban és Oslóban is fizettünk. Oslóban például a negyedik éjszaka a belvárosban 37 eurót, míg a kis svéd kikötő faluban pedig 17 eurót, ami a harmadik éjszakánk volt.

A hatodik nap adatai: 

  • Indulási helyszín: Suleskardvegen 🇳🇴
  • Érkezési helyszín: Årdal 🇳🇴
  • Napi táv: 230 km
  • Látnivalók: Stavanger, Preikestolen
  • Meglátogatott országok: Norvégia
  • Érintett nagyvárosok: Stavanger
  • Éjszakai hely: Årdal környékén a 13-as út mellett (ingyenes)
  • Tankolás: Best Gilja, Dirdal (26.500 Ft)
  • Parkolási díjak: Stavangeri kikötő (2800Ft/2óra)
  • Egyéb díjak: Preikestolen parkoló (8.300Ft)
Fotó: Stavanger /Miháld Gábor/

Videó:

Hamarosan látható lesz a YouTube csatornámon!


• V É G E •

További útleírásokért és utazós képekért, kövess be Facebookon és Instagramon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük